Küllü Câhilün Cesur


Küllü Câhilün Cesur

Bir Arap atasözü der ki; “ Küllü câhilün cesur “ yani bütün cahiller cesurdur.

Evet ülkemizi çepeçevre kuşatan ve Korona olarak bildiğimiz ve bilimsel olarak kabul edilmiş ismi Covid-19 olan bu virüsün dünyaya ve özelde ülkemiz insanına olan tehdidi, tüm boyutlarıyla kendini göstermeye başladı. Bu hassas süreçte doğru ve hızlı bir şekilde bilgilenmek ve bireysel tedbirlerimizi almamız icab ediyor. Hastalığa karşı efelik taslanmaz, tedbirden de zarar gelmez. 

En nihayetinde ateş düştüğü yeri yakar, ancak, tedbirsizliğin bedeli ağır olabilir, üstelik başka insanlara da istemeden ve farkında olmadan zarar verme ihtimali var.

Devlet, bu salgın daha kendini göstermeye başladığı ilk andan itibaren, çok hızlı bir şekilde ve artan yoğunlukta önlemlerini aldı almaya da devam ediyor. Devletimizin aldığı ciddi tedbirler, hastalığın çok önemsenmesi gerektiğini ve işin şakaya gelir tarafının olmadığını gösteriyor.

İnternet çağında olmamızın verdiği imkânlardan istifade ederek, birçok uzmanın açıklama ve yazılarından, kendimizi bilgilendirmemiz ve gereken bireysel tedbirlerimizi almamız çok kolay.

Uzmanların dile getirdiği ve bireysel olarak almamız gereken tedbirleri alıp normal yaşantımıza devam edebiliriz. Ancak bu süreci basit görmek, hafife almak, bize bir şey olmaz, kaderden kaçılmaz gibi bilgisizlik çağrıştıran yaklaşımlardan uzak durmamız gerekiyor.

Hz. Ömer, Şam yakınlarına geldiğinde, Şam’da veba hastalığının yayıldığını kendisine haber verirler. Arkadaşlarıyla yaptığı yoğun bir istişareden sonra kararını verir ve orduya Şam’a gitmeden geri dönüleceğini ve dönüş hazırlıklarına başlamalarını emreder.
Bu sırada, Hz. Ömer’in çok değer verdiği Sahabelerden biri :
- Ya Müminlerin Emiri, Allah’ın kaderinden mi kaçıyorsun ?

diyerek hastalığın orduyu yolundan çevirmemesi gerektiğine dair fikrini belirtince Hz. Ömer:

Evet, Allah’ın kaderinden yine Allah’ın kaderine kaçıyoruz. Senin develerin olsa da iki tarafı olan bir vadiye inseler, bir taraf verimli diğer taraf çorak olsa, verimli yerde otlatsan Allah’ın kaderiyle otlatmış, çorak yerde otlatsan yine Allah’ın kaderiyle otlatmış olmaz mıydın?

diyerek tedbirin önemini ve kader anlayışındaki İslami bakış açısını, bu sözlerle çağlar ötesine taşımıştır.

Yine aynı şekilde Veba salgını olan şehirlere yaklaşılmamasını veya vebalı şehirden çıkılmamasını buyuran Hadisi-i Şerifler de mevcuttur.
Fitne kelimesi Arapça da sınav, imtihan anlamına da gelmektedir. Bize bahşedilen cüzi irademizin hakkını vererek ve alacağımız birtakım tedbirlerle, bu fitne günlerini kazasız belasız atlatmaya çalışalım.

Sağlıcakla…


Yayın Tarihi: 15/03/2020