Herkesin Diline Malzeme Olmuş KORONA


Herkesin Diline Malzeme Olmuş KORONA

Konuştuğum, karşılaştığım herkesin ilk muhabbet konusu maalesef.

Hafife alınamayacak kadar ciddi bir konu evet. Ama psikolojik travmalar bıraktıracak kadar korku kampanyası haline getirmek  de çok  doğru  bir şey  değil.

Bugün  bir doktor  arkadaşımı  aradım. Korona olduğunu,  eşiyle birlikte birkaç gün hastane  yattığını söyledi. İyileşme sürecini karantinada geçirdiğini anlatırken, olayları ifade etme şeklini  o kadar  güzel  buldum ki sizlerle paylaşmak  istedim.

Kırklı yaşlarda  olan  doktor  arkadaşım "ben bu yaşıma  kadar  hiç  hasta olmamışım, tabiri caizse bu korona  benim  ağzımı, burnumu kırdı" dedi ve devam  etti. "Bu korona bence cinsiyet seçiyor, kadınlardaki seyri  ile erkeklerdeki  seyri  aynı  değil, bence bunda da bir hikmet var. Erkekler olarak  bizlerin bu durumdan çıkarması gereken birçok ders var. Kadınlara eziyet etmeyin erkekler demek istedi " diye mizahi bir yaklaşım ile farkındalık yaptı. Aile boyu korona olan bir başka arkadaşımın değerlendirmesi de benzer şekilde. "Annem de eşim de pozitif  çıktı ama onlar  ayakta  geçiriyor, babamla ben yatağa düştük. Onlarda  yatağa  düşeydi ne yapardık, kim bakardı bize ”dediği geldi aklıma. Erkek hastaların gözlemleri, tespitleri hakikaten çok manidar.

Kadınlar  erkeklere  göre  daha dirençli, daha dayanıklı. Kadınlara  eziyet  etmemek  gerekiyor. Onlar  her koşulda dayanmaya  çalışıp  görev  tanımlamasını yerine  getiriyorlar. Bu bir süreç ve inşallah ülkemizde de dünyada da maske, mesafe ve hijyen kuralları ile en az zararla atlatılır. Bu sürecin kıyamet  provası  gibi olduğunu da düşünmek  lazım. Tuhaf bir süreç çünkü. İnsanların  birbirinden kaçtığı, reddettiğimiz  birçok  şeyi  yaptığımız yada yapamadığımız şeyleri  bu süre zarfında  yaptığımız enteresan  bir dönem  kısacası...

Olayların  birde idarî  ve ticarî  tarafı  var. Birebir hastaların muhatap  olduğu  tüm  sağlık  çalışanları  başta  olmak  üzere, işinde  malzemesi  direkt  insan olanların da bir bir hayatlarını  kolaylaştırmak adına elimizden  gelen gayreti  göstermemiz  lazım.

Ticarette maalesef krizi fırsata çevirmeye  çalışanlara da sıkça  şahit  oluyoruz. Herkes kendi  etrafında benzer  durumlara  muhtemelen  şahit  oluyordur. Bu süreç  öyle  bir süreç ki, ancak  herkes  kendi  etrafındakine karşı  her yönden  duyarlı  davranarak  aşılabilir.

Unutmamak lazım...Çorbasını içeceğimiz kişilerin aşına su taşımakta yardımcı olmak  lazım.

Sağlıcakla kalın...


Yayın Tarihi: 20/11/2020