Yeni Fındık Sezonu Başlarken


Yeni Fındık Sezonu Başlarken

Yeni bir fındık sezonuna girerken fındık üreticisinin kafası yine rahat değil. Maliyetlerdeki artışlar ve rekoltedeki düşüş üreticinin kafasındaki soru işaretlerinin artmasına neden oluyor.

Fındık, hem ülkemiz hem de Karadeniz bölgemiz açısından önemli bir tarım ürünümüz.

Türkiye’de hayatını fındık ile idame ettiren 400 bin aile var. Dünya fındık üretiminin yüzde 70’ini üretiyoruz. Buna rağmen fındık fiyatını ülkemiz belirleyemiyor, üreticimizin kaderi alıcıya ve ithalatçıya bağlı durumda.

Gıda ve Orman Bakanlığı bu yıl fındık rekoltesini açıklamadı, ancak bu yıl rekoltenin düşük olduğu apaçık belli. Rekoltenin düşük oluşu fındıkta maliyeti daha da yükseltiyor. Hasat zamanında borçlanan üretici fındığını erken satmak zorunda kaldığı için zararı daha da artıyor.   

Üreticinin beklentileri belli; TMO, yükselen enflasyon ve artan maliyetleri göz önünde bulundurarak üreticiyi mağdur etmeyecek bir fiyat açıklamalıdır. Fındık borsası kurulmalı, TMO daha çok merkezde alım yapmalı, lisanslı depoculuk yaygınlaştırılmalıdır. Fındıkta verimin artırılması için Bakanlık üreticiyi bilgilendirmeli ve desteklemelidir.

Yeni fındık sezonunun başta üreticilerimiz olmak üzere fındığın tüm aktörlerine ve ülke ekonomisine hayırlı bol kazançlar diliyoruz.


Yayın Tarihi: 23/07/2018