Terör Bitmedikçe Huzur Olmuyor


Terör Bitmedikçe Huzur Olmuyor

Türkiye’nin ve Dünya’nın en büyük sorunu olan terör saldırılarının sadece cana ve mala zarar vermekle kalmadığı, ekonomiye de büyük zararlar verdiği herkesin malumu. Terörle mücadeleye devletimiz çok büyük bütçeler ayırmak zorunda kalmaktadır. Ayrıca, özellikle turizmin ve ticaretin bu terör olaylarından önemli ölçüde etkilendiği de bir gerçektir.
Dünyanın 18. ve Avrupa’nın 7. büyük ekonomisi olan Türkiye’mizde, özellikle terör belası yüzünden  ekonomideki bu gelişmelerin yansıması piyasalara ve vatandaşın cebine tam olarak yansımamaktadır. IMF araştırmasına göre Türkiye, teröre en çok maruz kalan 122 ülke arasında 7. sırada bulunuyor.
Türkiye, ekonomik alanda sergilediği üstün performans ve istikrarlı gelişmesiyle bölgemizde ve dünyada önemli merkezlerinden biri durumundadır. TUİK verilerine göre; Gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) değeri 2015 yılında sabit fiyatlarla % 4 arttı. Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla %4, Tarım sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri % 7,6 ,  Sanayi sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri % 3,3 ,  Hizmet sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri % 4,8 arttı. Kişi başına GSYH 2015 yılında cari fiyatlarla 25 bin 130 TL oldu.
Kişi başına gayrisafi yurtiçi hasıla değeri 2015 yılında cari fiyatlarla 25 bin 130 TL, 2014 yılında ise 22 bin  732 TL oldu. Kişi başı GSYH değeri 2015 yılında 9 bin 261 ABD doları, 2014 yılında  ise 10 bin 395 ABD doları olarak hesaplandı.
Terörle mücadeleye harcanan bu bütçelerin ülkemizde eğitime ve diğer yatırımlara yapıldığını düşünecek olursak çok daha refah bir Türkiye olmaz mı? Bir an önce terör belasının bitmesini, ülkemize huzur ve refahın gelmesini diliyoruz. Çünkü terör bitmeden ülkede refah ve huzur olmuyor.


Yayın Tarihi: 03/04/2016