Zaman Birlik Zamanı


Zaman Birlik Zamanı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, borsa, döviz ve faiz üzerinden manipülasyonlar yapıldığını,  basireti bağlı kimi iş adamları derneklerinin de bu sürece alenen destek olduğunu söylüyor. Yapılması gerekenleri de kısaca şu sözlerle özetliyor;

”Döviz bir baskı aracıdır ve bu döviz karşılığı olmadan bastırılan para ve karşılığı olmadan bastırılan bu parayla da yüz milyarca dolar birilerine akmaktadır; mesele bu. Bir defa bizim bunu çözmemiz lazım. Niçin yastığının altında bu karşılığı olmayan parayı saklayacaksın? Gelin bu parayı millî paramıza çevirelim. Millî değerlerimize sahip çıkacağız, dem bu dem, zaman bu zaman. Gelin şu anda dolarınız, avronuzu TL’ye çevrin. Bizi yıkmak, bizi mahkûm etmek isteyenlere karşı yastığımızın altındaki parayı TL’ye çevirmeliyiz”.

Cumhurbaşkanımızın bu çağrısına toplum büyük ölçüde katıldı. Birkaç gündür döviz bürolarında bir hareketlilik görülüyor.  Vatandaşlar az çok elindeki dövizini TL’ye çeviriyor. Bunun neticesinde yine birkaç gündür döviz fiyatlarında az da olsa bir düşüş var, ilerleyen günlerde bu düşüş sürecek mi bekleyip göreceğiz.

Başbakan Binali Yıldırım da devletin yaptığı sözleşmeleri dolardan Türk Lirasına çevirdiklerini, parasal tedbirlerle ilgili Merkez Bankası ile birlikte çalıştıklarını, kısa ve orta vadede 10 milyar dolarlık kaynağı piyasanın emrine verdiklerini söylüyor.

Başta ABD Doları olmak üzere döviz kurlarının yükselmesi, faizden, dış ticarete, büyümeden, enflasyona birçok konuda Türk ekonomisini derinden etkiliyor.  Dövizdeki bu yükseliş durdurulamazsa zaten zor günler geçiren piyasaları zor bir 2017 bekliyor demektir. Vatandaşlarımızın bu duyarlılığına ilaveten,  ülke ekonomisinin lokomotifi olan büyük işletmeler de Türk Lirasına sahip çıkarlarsa hükümetin de gerekli çalışmaları yapmasıyla başarılı olacağımıza inanıyorum.

Kısaca özetlemek gerekirse, toplum olarak Cumhurbaşkanımızın çağrısına destek olmaya devam etmeli, kendi paramıza sahip çıkmalıyız. Türk Milleti kenetlenip birlik ve beraberlik içinde olduğu zaman neleri başarabildiğini tarih boyunca defalarca Dünyaya ispatlamış bir millettir. Bunun en son örneği de 15 Temmuz darbe girişimidir. 15 Temmuz’da nasıl ki darbecilere karşı darbe yaptıysak, bugün de döviz üzerinden ülkemize yapılmak istenen darbeye karşı darbe yaparak döviz fiyatlarını düşürebilir, kendi paramız Türk Lirasının değerini yükseltebiliriz. Zaman yeniden birlik zamanı.  Biz bunu da başaracak yüce milletiz.


Yayın Tarihi: 05/12/2016