Öğretmenler Günümüz Kutlu Olsun


Öğretmenler Günümüz Kutlu Olsun

Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Başöğretmenlik unvanının verilmesinin üzerinden tam olarak 88 yıl geçmiştir. 24 Kasım 1928, Türkiye Cumhuriyeti devletininin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün "Millet Mektepleri’nin Başöğretmenliği"ni kabul ettiği gündür.

Üzerimizde hiçbir şeyle ölçülemeyecek büyüklükte ve cesamette emekleri bulunan öğretmenlerimizin elbette haklarını ödeyebilmemiz mümkün değildir. Gelecek nesillerin yetişmesinde, olgunlaşmasında, fikir ve kanaat sahibi olmalarında hayati bir rolü olan öğretmenlerimizin, aziz millet varlığı açısından taşıdığı önem hiçbir şeyle kıyaslanamayacaktır. Öğretmenlerimiz sahip oldukları ilmi ve irfanı, içtenlikle öğrencilerine aktarmaları, yarınlara şekil ve renk vermeleri, milletimizin ve devletimizin devamlılığında tayin edici büyük bir etkendir. Tüm insanlığın küçük yaşlarda başladıkları eğitim ve öğretim sürecinin her aşamasında; öğretmenlerimizin göz nuru, şefkati, merhameti ve öğütleri belirleyici bir niteliktedir. Örnek davranışlarıyla bilgi pınarlarından içirdikleri öğrencilerinin zihniyetini ve kişiliğinin oluşmasını temin eden bu güzide mesleğin mensuplarını gözümüz gibi sakınmamız gerekmektedir. Millet olarak belirlediğimiz amaçlara gidebilmemizin yolu, hızı ve kalitesi; doğal olarak öğretim kadrosunun niteliği ve huzuru ile yakından alakalıdır. Ulu Önder M. Kemal Atatürk’ümüzün öğretmenlerimiz için söylediği birkaç sözü burada yazmak isterim.

-‘’Dünyanın her tarafında öğretmenler insan topluluğunun en özverili ve saygıdeğer unsurlarıdır’’

-‘’Öğretmenler!... Cumhuriyet, fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister. Yeni nesli bu nitelik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir’’.

-‘’Gençliği yetiştiriniz. Onlara ilim ve irfanın (kültürün) müspet fikirlerini veriniz. İstikbalin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız. Hür fikirler tatbik (uygulama) mevkiine konduğu vakit Türk milleti yükselecektir’’.

Ancak öğretmenlerimizin özverili ve gayretli çaba ve çalışmalarına rağmen, hala sorunlarının altında ezildiklerini görmek bizim için son derece üzüntü vericidir. Bu kutsal mesleğin mensuplarının biriken sorunları çözülemediği sürece gelecek kuşakların iyi yetişmeleri ve donanımlı olmaları sağlanamayacak, bu kapsamda ortaya çıkacak külfetler maalesef telafi edilemeyecektir. Ülkemizde maalesef büyük bir sorun olan ve tahammülü kalmayan bir noktaya gelinen atanamayan öğretmenlerin beklentilerini karşılamak ve çağrılarını cevapsız bırakmamak çok önemlidir. Atanamayan öğretmenlerin dayanma sınırlarını aşan feryatlarına bir an önce çözüm bulunmasını ve hak ettikleri eğitim kurumlarında görevlerine başlamaları yürekten temennimdir. Hayatta olsun olmasın Cumhuriyetimizin fedakar öğretmenleri her zaman kalbimizde yaşayacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta görev yaptığım okulumdaki tüm öğretmen arkadaşlarımın ve yurdumun her köşesinde azim ve sabırla görev yapan saygıdeğer öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü tebrik ediyor, ebediyete intikal edenlerle beraber terör saldırılarında hayatlarını kaybeden şehit öğretmenlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum.


Yayın Tarihi: 23/11/2016