İstiklal Marşı Gerçek Bir Bağımsızlık Beyannamesidir


İstiklal Marşı Gerçek Bir Bağımsızlık Beyannamesidir

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde düzenlenen Fahri Doktora Unvanı ile 1. Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödül Töreni’nde bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mehmet Akif yaşayışıyla, duruşuyla ve ortaya koyduğu mücadelesiyle İstiklal Şairi sıfatını ziyadesiyle hak etmiş bir insandır. Akif, İslam dünyasına veya diğer ülkelere bakarken merkeze daima Türkiye’yi, İstanbul’u koymuştur. Ona göre umudun, kurtuluşun, dirilişin ruhunun kaynağı burasıdır, yani Anadolu’dur” dedi.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans ve Sergi Salonu'nda düzenlenen törende; Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi yönetim kurulu ve öğretim üyeleri ile öğrenciler de hazır bulundu.

BİLİMİ GENÇLERİMİZİN AYAĞINA GÖTÜRDÜK

Konuşmasına, kendisine verilen fahri doktora unvanı dolayısıyla üniversite yönetimine teşekkürlerini ileterek başlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yıl ilk kez verilecek olan Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödülleri’nin önemine değindi ve “Üniversitemizi kurarken belki birileri o zamanlar ‘her yerde üniversite açılıyor’ dendiği zaman ben farklı düşünüyordum. İnanmıştım ve Türkiye’de her ilimizde bir üniversite olmasının öğrenciyi buralara çekmek değil, tam aksine bilimi yavrularımızın, gençlerimizin ayağına götürme noktasında fiziksel imkânlarımızı oralara taşıma noktasında önemli olduğuna inanmıştım ve bunu da biz başardık ve başbakan olduğum bir dönemde bunun başarılmış olması da benim için ayrı bir mutluluk sebebidir” diye konuştu.

Konuşmasında; Fen Bilimleri Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Zekai Şen'i, Sosyal Bilimler Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı'yı, Sanat Ödülü’ne layık görülen Mehmet Bozdağ'ı, Türkiye’nin Tanıtımına Katkı Ödülü’ne layık görülen Kenan Sofuoğlu'nu, Mehmet Akif Ersoy Özel Ödülü’ne layık görülen Mehmet Ertuğrul Düzdağ'ı kutlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Bunlar bugüne kadar ihmal edilmiş, ihdasında aslında geç kalmış ödüllerdir. Yakın zamana kadar sadece ülkemizin sanat, edebiyat ve kültür hayatına katkısı çok daha sınırlı şahıslar adına ödüller veriliyordu. Mehmet Akif Ersoy gibi bir millet şairinin, istiklal şairimizin ve İstiklal Marşımızın müellifi adına ödül olmaması gerçekten büyük bir eksiklikti. Bu eksikliği giderdiğiniz için sizlere ayrıca teşekkür ediyorum.”

İSTİKLAL MARŞI, KURTULUŞ SAVAŞIMIZIN ADETA MANİFESTOSUDUR

12 Mart’ın İstiklal Marşı’nın kabulünün yıl dönümü olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstiklalimizin sembolü, Kurtuluş Savaşımızın adeta manifestosu olan İstiklal Marşımız 95 yıl önce, 12 Mart 1921 tarihinde, Büyük Millet Meclisimizde büyük bir coşku ve heyecanla kabul edildi. İstiklal Marşımız vatan topraklarının her karışında işgale karşı mücadele verdiği bir dönemde yazılmıştır. Bu marş hem lafzı hem ruhu itibarıyla gerçek bir bağımsızlık beyannamesidir” dedi. İstiklal Marşı’nın hangi şartlar altında yazıldığı anlaşılmadan ruhunun ve anlamının da kavranamayacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mehmet Akif’i bu millet için İstiklal Marşı yazabilecek tek şair kılan sır, onun hayatında gizlidir” sözlerine yer verdi.

MEHMET AKİF, SÖMÜRGE AYDININA KARŞI YERLİ VE MİLLÎ DURUŞUN SEMBOLÜDÜR

Konuşmasında İstiklal Marşı’nın yazılış sürecine, düzenlenen İstiklal Marşı yarışmasına ve marşın Meclis’te kabul edilişine ilişkin bilgiler veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mehmet Akif Ersoy’un hayatından onun kişiliğini yansıtan hatıralara da yer verdi ve şunları ekledi: “Akif yaşayışıyla, duruşuyla, ortaya koyduğu mücadelesiyle İstiklal Şairi sıfatını ziyadesiyle hak etmiş bir insandır. Hayatını, ‘sözüm odun olsun veya sözüm odun gibi olsun, hakikat olsun tek’ ilkesi üzerine bina etmiş bir ahlak abidesi olan Akif, İslam dünyasına veya diğer ülkelere bakarken, merkeze daima Türkiye’yi, İstanbul’u koymuştur. Ona göre umudun, kurtuluşun, dirilişin ruhunun kaynağı burasıdır, yani Anadolu’dur.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mehmet Akif'in; örnekleri son zamanlarda Türkiye'de sıkça görülen ‘sömürge aydını’na karşı yerli ve millî duruşun sembolü ve vatanını imanla sevmiş bir gönül insanı olduğunu vurgulayarak, "Ben özellikle gençlerimizin, Mehmet Akif’i çok iyi tanımalarını, onun hayatını kabullerini ve reddiyelerini çok iyi tahlil etmelerini isterim. Hatta Safahat’ı başınızın altında, yastık altı kitabı olarak özellikle değerlendirmenizi sizlerden isterim” şeklinde konuştu.

Kaynak: tccb.gov.tr


Yayın Tarihi: 11/03/2016

Diğer Resimler

İstiklal Marşı Gerçek Bir Bağımsızlık Beyannamesidir
İstiklal Marşı Gerçek Bir Bağımsızlık Beyannamesidir
İstiklal Marşı Gerçek Bir Bağımsızlık Beyannamesidir