Samsun-Çarşamba Devlet Yolu Kavşak Köprülerinin Açılışı Gerçekleştirildi


Samsun-Çarşamba Devlet Yolu Kavşak Köprülerinin Açılışı Gerçekleştirildi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet ARSLAN, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay KILIÇ ve Samsun Valisi Osman KAYMAK, Samsun-Çarşamba Devlet Yolu Tekkeköy, Örnek Sanayi, Petrol Ofisi ve Havaalanı Farklı Seviyeli Kavşak Köprülerinin açılışını gerçekleştirdi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, Karayolları Genel Müdürü İsmail KARTAL’ın açılış konuşmasının ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya YILMAZ'ın konuşmasıyla devam etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya YILMAZ konuşmasında, “Bir ülkenin ekonomisi eğer yükselecekse ulaşım hizmetlerinin gelişmişliğinin üzerinde yükselir. Giderek gelişmekte olan Karadeniz'in en yıldızı parlayan şehri olan Samsunumuzun ulaşım alt yapısına çok önemli katkılar vermiş olan ve verecek olan bu viyadüklerin kısa sürede bitirilmesi şehrimiz halkı tarafından da büyük bir memnuniyetle karşılanmıştır.” dedi.

 Açılış töreninde bir konuşma yapan Samsun Valisi Osman KAYMAK, “Bugün açılışını gerçekleştireceğimiz ve Samsunumuzun trafik probleminin çözümü yönünde olumlu katkılar sağlayacağına inandığımız ‘Köprülü Kavşakların Açılış’ törenine hoş geldiniz diyor hepinizi saygıyla selamlıyorum. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük kentsel nüfusunu barındıran Samsun metropol kent özelliği taşımakta, bölgesel ve bölge üstü ölçekte hizmet sunmaktadır. Bölgesel bir merkez olan şehrimiz gelişmiş ulaşım ve sanayi alt yapısı limanları, serbest bölgesi, lojistik köyü ve 5 adet organize sanayi bölgesiyle Anadolu’nun Karadeniz Bölgesi üzerinden dünyaya açılan kapısıdır.

Dört farklı ulaşım yapısını Denizyolu, Havayolu, Karayolu ve Demiryolunu içinde barındıran Samsun, bu anlamda ülkemizdeki nadir illerden biri olması ve uluslararası öneminin yanı sıra Türkiye’nin kuzey-güney ve doğu-batı eksenlerindeki yük koridorunun da başlangıç noktasıdır. Şehir Ortadoğu, Orta Asya ve Kafkas ülkelerinde yaşayan yaklaşık dört yüz milyon için de ithalat ve ihracat kapısı olma potansiyelini barındırmaktadır. Samsun son yıllarda yapılan projeler ve yatırımlar sayesinde sürekli bir gelişme kaydetmektedir. Gerek kamu, gerekse özel sektör yatırımları ile birlikte şehir spor, sağlık, eğitim, tarım ve lojistik alanlarında adeta bir merkez haline gelmiştir. Bu Samsun ili için çok önemli bir kazanımdır.

Devletimiz Karayolları Genel Müdürlüğü eliyle Samsun’da yarımlarını sürdürmektedir. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Samsun ili sınırları içerisinde 374 km devlet, 438 km il yolu olmak üzere toplam 812 km. yol ağı bulunmaktadır. Bu yolların 312 km’si BSK, 445 km’si sathi kaplama ve 55 km’si ise diğer yollar olup, Samsun ilindeki yol ağının % 93’ü asfalttır. Karayolları, Samsun ilindeki yatırımlar için 2002 yılına kadar 345 milyon TL, 2003 yılından bu güne kadar 3 milyar 800 milyon TL olmak üzere toplam da 4 milyar 145 milyon TL harcama yapmıştır. Karayolları Bölge Müdürlüğünün 2017 yılı içinde Samsun ili hudutları 12 adet devam eden, 2 adet ihale aşamasında, 2 adet kesin hesap aşamasında olmak üzere toplam 16 adet projesi bulunmaktadır.

Bu projelerin toplam bedeli 1 milyar 842 milyon TL’dir. 2016 yılı sonuna kadar harcaması 1 milyar 307 milyon TL, 2017 yılı ödenekleri toplamı 176 milyon TL, 2017 yılında yapılan harcaması 116 milyon TL’dir. Ayrıca Avrupa Birliği kaynaklı bir proje olan Samsun lojistik köy projesi Türkiye’nin bu alandaki tek majör projesi olup 50 milyon Euro üzerinde bir bütçe ile Samsun’da hayata geçirilmektedir. Bugün açılışını yapacağımız eserlerin çok kısa sürede Samsunumuza ve ülkemize kazandıran, başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Sayın Başbakanımıza, Sayın Bakanlarımıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

 ‘BUGÜN BURADA BU ŞİARLA YAPILAN ÇALIŞMALARDA SÖZ VERİLDİ VE ESER ORTADA’

Vali KAYMAK’ın konuşmalarının ardından bir konuşma yapan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay KILIÇ; “Bir söz verdik. O söz de, olimpiyatlara kadar bu kavşak köprüler bitecek ve organizasyon başlamadan önce hayata geçmiş olacaktı. Sayın Cumhurbaşkanımızın 2002 yılından beri kullanmış olduğu bir söz var. Biz sözü veririz. Tarihi veririz ve onu gerçekleştiririz. Biz bunu Cumhurbaşkanımızdan böyle öğrendik. Bugün burada bu şiarla yapılan çalışmalarda söz verildi ve eser ortada. Biz petrol bulmadık. Gaz bulmadık ve ya madenler bulmadık. Bu milletin alın teriyle biriktirdiği devletine verdiği vergileri doğru yerlere harcarsanız, bu eserler ortaya çıkıyor. Bazen bize bunlar zaten sizin göreviniz diyorlar, bunları yapmak iktidar olarak göreviniz diyorlar. Onlara çok basit bir cevap veriyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin birinci hükümeti değiliz. Bizden önce birçok hükümetler oldu. Özellikle 60’lı -70’li yıllarda 90’lı yıllarda bu ülkede iktidarlar vardı. Onlara neden sizin göreviniz diye söylemiyordunuz? Biz görevimizi biliyor ve yapıyoruz. Yaptığımızı da anlatıp gösteriyoruz. Onun için işimizi yaptığımızın farkındayız.” dedi.

 ‘SELYERİ KAVŞAĞI PROJESİ’NİN SÖZÜNÜ DE BURADAN VERMİŞ OLALIM’

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet ARSLAN yaptığı konuşmasında, “Samsun-Tekkeköy arası, yazın özellikle bu mevsimlerde 65 bin araçlı yoğun bir trafik oluyor. Bir başka ifadeyle bir saat süren bu seyahat süresi inşallah bu projelerle 10 dakikaya düşmüş olacak. Sadece bu 4 projede harcadığımız para 220 milyon TL. Bu projede kullandığımız kazık miktarı ise 37 bin 500 metredir. Başkaları geçmişte aynı şeyi yapıyordu ama acısını millete yaşatıyordu. Biz 130 bin metre küp beton döktük. Bunun başka ifadesi, tam 4 bin konutluk bir ilçe yapabilecek, 15-16 bin nüfusun yaşayabileceği bir ilçe yapabilecek beton kullandık. Bununla yetinmiyoruz. Yine Selyeri Kavşağı Projesi’nin sözünü de buradan vermiş olalım. Onu da elbirliği içerisinde bir an önce bitireceğiz. Samsun’da birçok projemiz var. Birçok projeyi yürütüyoruz.

Çarşamba - Ayvacık ayrımı 108 milyonluk projeyle 21.6 kilometre bölünmüş yolu bu sene sonunda bitiriyoruz inşallah. Havza Kurt Köprüsü yolu özellikle 20 milyon liralık bir proje. 12,8 kilometre yine bölünmüş yol haline getiriyoruz. Bunu da önümüzdeki yıl bitireceğiz. Ladik-Taşova yolunu bölünmüş yol haline getiriyoruz. Bu proje 44 kilometrelik bir proje olup, 50 milyon TL bir bedeli vardır. İnşallah bunu da 2019’da bitirmiş olacağız. Asarcık-Kavak yolu, 86 milyonluk bir proje olup, 25 kilometresi bölünmüş yoldur. Bunu da inşallah 2019' da bitireceğiz. Çarşamba-Ayvacık ve Taşova yolu 65 kilometrelik bölünmüş yol ve 236 milyonluk bir projedir. Bu proje için de süreci başlattık. 2019 yılında da bunu bitireceğiz. Samsun-Kavak yolunu söylemeye gerek yok. Bu yolun konforunu hep birlikte yaşıyoruz. Tam 500 milyonluk proje olup, 58,5 kilometrelik bölünmüş yol ve sıcak asfalt, köprüler, köprülü kavşaklar, alt geçit köprüleri ve hemzemin köprülerini de bitirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz. Samsun-Yakakent tam 689 milyonluk bir proje olup, 81,5 kilometre bölünmüş yol ve sıcak asfaltı da bitirdik. Samsun’un içindeki Samsunluların günlük yaşamını kolaylaştıracak trafik akışını sağlayacak olan, kürtün yani Yeşilkent Kavşağı inşallah oda 44,5 milyonluk bir proje. Bunu da Kurban Bayramı’nda bitirip Samsunluların hizmetine sunuyoruz.

Ben bunu dünyanın her yerinde söylüyorum. Bu proje sadece Samsun’un ve Samsunlunun projesi değil, bu proje Türkiye’nin projesidir. Bu proje Türkiye’yi Edirne’den, Kars’a hızlı trenle uluslararası koridorları yapar hale getirdiği gibi, Karadeniz’den, Akdeniz’e de aynı şekilde 200 kilometre hızla hem yolcu taşıyacak, hem de yük taşıyacak. Modern İpek Demir Yolu’nun tamamlayıcısı olan projedir. Biz milletimize hizmet etme yoluna bakıyoruz. Bu projenin de uygulama çalışmalarını başlattık. İnşallah yakın zamanda bunlar bitecek. Uygulama projelerinin bitmesiyle birlikte de biz yapımına başlayıp Samsunumuzu Amasya, Çorum, Kırıkkale üzerinden Ankara-İstanbul’a, Ankara-İzmir’e ve Ankara-Mersin’e ve Adana’ya kadar indirecek ve hızlı trenle bütünleştirmiş olacağız.” dedi.

Konuşmaların ardından Sayın Bakanlar  ve protokol üyeleri tarafından 220 milyon TL’ye mal olan ve yaklaşık yedi ay gibi kısa bir sürede tamamlanan, Samsun-Çarşamba Devlet Yolu Tekkeköy, Örnek Sanayi, Petrol Ofisi ve Havaalanı Farklı Seviyeli Kavşak Köprülerinin açılışını gerçekleştirdi.

Samsun-Çarşamba Devlet Yolu Tekkeköy, Örnek Sanayi, Petrol Ofisi ve Havaalanı Farklı Seviyeli Kavşak Köprülerinin açılışına ayrıca, Samsun Milletvekilleri Ahmet DEMİRCAN, Fuat KÖKTAŞ, Orhan KIRCALI, Vali Yardımcısı Hakan KUBALI, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Funda OCAK,  İl Emniyet Müdürü Vedat YAVUZ, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ünsal AĞAOĞLU, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, ilgili kamu kurum ve kuruluş müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.


Yayın Tarihi: 12/07/2017