Yeni Fındık Sezonuna Girerken


Yeni Fındık Sezonuna Girerken

Fındık, Dünyada üretimde ve ihracatta birinci sırada olduğumuz stratejik bir ürünümüz. Dünya fındık üretiminin  yaklaşık % 70’ ini ülkemizde üretmektedir. Tarımsal ürün ihracat gelirlerimizin yaklaşık yüzde 15'ini fındık oluşturmakta, ülke ekonomisine de önemli bir katma değer sağlamaktadır.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2016 yılı tahmini fındık rekoltesini  468 bin ton olarak açıkladı.Bu rakam geçen yıl 650 bin ton civarında idi.Görüldüğü gibi bu yıl üretim az olacak. Temennimiz üretimin az olduğu bu yıl üreticinin fındığını hak ettiği fiyattan satması sağlanır da üretici mağdur olmaz.

Fındık Dünya’da üretim ve ihracatta birinci sırada olduğumuz, ülke ekonomisi açısından stratejik öneme sahip ürünlerin başında gelmektedir.

Üretimden işçiliğe, ticaretine,ihracatına kadar uzanan ekonomimizde bir fındık zinciri var. Özellikle Karadeniz bölgemizde fındık en önemli geçim kaynağıdır. Tarım bakanımızın açıkladığı 468 bin ton rekolte düşük bir rekoltedir. Karadeniz bölgemizde özellikle yüksek kesimlerde üretim bu yıl çok az olacak. Üreticinin en büyük endişesi bu yıl fiyatların nasıl olacağıdır. Eğer üretici fındığını değerinde satabilirse rekoltenin düşüklüğünden az etkilenecektir.

Fındıkta yeni hasat sezonuna yaklaştığımız bu günlerde temennimiz; Tarım Bakanlığı, üretici birlikleri, fındık ticareti ve sanayiciliği yapan tüm kurum ve kuruluşların fındık üreticisinin yanında olması ve desteklemeleridir.

Yeni fındık sezonunun başta üreticilerimiz olmak üzere fındığın tüm aktörlerine ülke ekonomisine hayırlı bol kazançlar  getirmesini diliyoruz.


Yayın Tarihi: 11/07/2016