Teknopark ’tan Samsunlu Gençlere Eğitim ve İş İmkanı


Teknopark ’tan Samsunlu Gençlere Eğitim ve İş İmkanı

Samsun Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş (TEKNOPARK) tarafın Sektörel Yatırım Alanlarında İstihdamın Desteklenmesi hibe çağrısı kapsamında yürüttüğü Kalıp Tasarım eğitim Merkezi Projesi’nin  (KATEM) açılış toplantısı yapıldı.

Proje açılış toplantısında Proje koordinatörü ve Samsun Teknopark Genel Müdür Vekili Ercan Gökgöz Kalıp Tasarımı Eğitim Merkezi Projesi üzerine katılımcılara bilgi vererek, Samsun’da meslek ve iş sahibi olmak isteyen 60 gence kalıpçılık eğitimi vererek iş bulma imkânı vereceklerini söyledi.

Projelerinin Avrupa Birliği ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İnsan Kaynaklarımın Geliştirilmesi Program Otoritesi (İKG PRO) tarafından desteklendiğini ifade eden Gökgöz,  Yapılacak olan proje kapsamında Samsun’da 17-29 yaş arasında en az endüstri meslek lisesi mezunu 60 gence kalıpçılık tasarımı üzerine eğitim verileceğini belirterek, “Projeye katılacak kursiyerlerin en az endüstri meslek lisesi mezunu ve 17-29 yaş arasında olmaları gerekiyor.  Verilecek eğitimlerin ardından projeye katılan gençler kalıpçılık konusunda yetiştirilip sektöre kazandırılacaklar. Projeye başvurmak isteyenler www.katem.org. adresinden başvurabilirler.

Projenin açılışında konuşan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Samsun’a Teknopark gibi bir kurumu kazandırdıkları için son derece mutlu olduğunu belirterek, “Ben göreve başladığımın ikinci ayında Teknoparka başladık. Şimdi görevinim bitmesine iki ay var böyle bir eserde katkım olduğu için son derece mutluyum” dedi.

Akan, Eskişehir hariç Türkiye’deki Teknoparkların hemen hemen yüzde 80-90’nı sermayesinin üniversitelere ait olduğunu belirterek. Eskişehir’de sanayiye aittir. Bir tek bizim üniversitemizde üniversite yüzdesi yüzde 50’nin altındadır. Bunu bilerek yaptık, özellikle yaptık ki, adını da OMÜ Teknopark koymadık Samsun Teknopark koyduk ki bu Samsun’un sahiplendiği Samsun’un ortak olduğu bir kuruluş olsun. Tabi Samsun’da Ar-Ge, İnovasyon gibi olaylar gerçekten çok zayıftı. Hala kendi cüssesine göre zayıf diyebiliriz. Üniversiteden örnek vereyim üniversite 2008-2009 ve 2010’da üniversite dışı desteklerden buda sadece TÜBİTAK aldığı katkı bir milyon civarında iken kendi bütçesinden araştırma geliştirme projelerine verdiği destek 3 milyon ’un üstündeydi. Yani üniversitede Ar-Geye harcandı diyebileceğimiz paranın ancak yüzde 20 dış destekti. 2015 yılında 8 milyon civarında dış destek 3 milyon civarında kendi desteğimiz var. Yani şuanda tersine dönmüş durumda. Bu üniversitenin hocalarının harcadığı 10 milyonun 7-8 milyonu dışardan geliyor. Bu üniversite için çok büyük bir başarıdır. Bunun yanında 2013 yılından itibaren sanayi projeleri sentezler başladı. İki yıl önce en fazla proje alan üniversite bizim üniversite olmuştu” şeklinde konuştu.

Samsun Teknopark A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı da yaptığı konuşma da, Samsun Teknoparkta 49 firmanın faaliyet gösterdiğini ve bu firmaların 11 tanesinin akademisyen firması olduğunu ifade ederek, “Bugün 49 firma faaliyet gösteriyor. Bunlardan 11 tanesi akademisyen firması. Çalışan sayısı 113 ve bunlar Ar-Ge elemanı. 49 firmanın hepsinin ar-ge geliri 3milyon TL civarında. Ar-Ge hariç geliri 38 milyon TL. 49 firmanın yurt dışına ihracatları 2 milyon dolar” dedi.

Yazıcı Engiz’de kurmayı planladıkları yeni teknopark binalrıyla özellikle ağır sanayinin Ar-Ge’si, Uzay savunma sanayinin Ar-Ge’si birde medikal cihazlar kümelenmesi ile ilgili bütün Ar-Ge tasarım orda gerçekleştirilmesini istediklerini belirterek, “Şu anda daha önceden başlattığımız Engiz’de tütün depolarının olduğu alanı orda 85 dönümlük alanın teknoloji geliştirme bölgesine ek olarak tahsis edilmesi için uzun zamandan beri çalıyorduk. Geçtiğimiz hafta itibariyle o dosyamızı da bitirdik Ankara’ya teslim ettik. Bir aksilik olmazsa bu yazın 85 dönümlük bir alan kazanacağız. Bizim amacımız buradaki teknoparka ilave olarak özellikle ağır sanayinin Ar-Ge’si, Uzay savunma sanayinin Ar-Ge’si birde medikal cihazlar kümelenmesi ile ilgili bütün Ar-Ge tasarım orda gerçekleştirilmesini istiyoruz. Çünkü orda 7-8 tane kapalı her biri biner metre karelik alanlarımız var. Ekstradan orda bina yapamaya, zaman kaybına gerek yok. Gerçekten o zaman teknopark büyüyecek, gerçek konumuna gelecek” şeklinde konuştu.

Samsun Teknopark konferans salonunda yapılan açılış toplantısına OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Samsun Makine Mühendisleri Odası Başkanı Kadir Gürkan, Samsun İŞKUR Müdürü Hasan Kılıçaslan ve çok sayıda davetli katıldı.

 


Yayın Tarihi: 31/05/2016