Samsun’da Kültür-Sanat Etkinlikleri Ne Kadar Önemseniyor?


Samsun’da Kültür-Sanat Etkinlikleri Ne Kadar Önemseniyor?

Samsun’un kültür sanat atmosferinde dolaştım 2017’nin ilk aylarında; harika şeylerdi gördüğüm. Zihinlerdeki kültür sanata ilişkin kördüğümler de çözülürse ilginin de artacağına inanıyorum. İlkadım Belediyesinin Konservatuarının Kahramanlık Türküleri etkinliği harikaydı. AKM hınca hınç doluydu. Elde bayraklar coşkuyla söylendi her birinin öyküsü olan türküler. Beraber solo şarkılar baygınlığında değildi; dinleyiciyi daima diri tutmasını beceren müzik ve ses kalitesi, görsel şölene dönüştüren İlkadım Belediyesi Gençlik Korosu şefi Ali Rıza Gündoğdu’yu tebrik etmek gerekir.

Devlet Tiyatrolarının AKM’de sahnelediği “Hıdırellez”  oyunu, sanatın yüreğini ortaya koyarak icra edildiğinde ne kadar büyüleyici ve etkin olabileceğinin göstergesiydi. İnanılmaz performans gösteren Devlet Tiyatrosu oyuncularını, kostüm, dekor tasarımcılarını kutluyorum.

Samsunda varlığı bir onur olan OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesinin sergi salonunda sanatseverlerin ilgisine sunulmuş, sıra dışı ressam Maksude Güney’in eserleriyle ruhumuz görsel şölen yaptı. Basit materyallerin ressamın hayal dünyasında renklerle birleştiğinde ne kadar ilham verici, coşku dolu eserlere dönüştüğüne tanık olmak için 12 Şubat’a kadar herkese açık bu galeriyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Devle Opera ve Balesinin bu ay içerisindeki yoğun programını mutlaka elde ediniz; çocuklarınızı tiyatroyla mutlaka buluşturunuz. Sanat kendinize zaman ayırmak ruhunuzun rutin bakımı için gerekli sığınaktır. Bu sığınağın Samsun halkına ulaşmasına katkısı Halkla İlişkiler Müdiresi Rabia Ünlü ve değerli yardımcısı Canan hanımefendiyi de tebrik ediyorum sanata ilgisi olmayanların ilgilerini uyandırdıkları için.

23 Şubatta saat 13.00 seansında “Küçük Bir Mucize” oyunun OMÜ Vakfı Kolejinin küçük sanatseverleriyle buluşmasına tanık olmayı heyecanla bekliyorum. 11 Şubatta Güldestan, 13 Şubatta Tuna Kıyısı Aşkları, 15 Şubatta Arda Boyları, 18 Şubatta Carmen, 20 Şubatta Konser, 21 Şubatta Mucize Doktor Rita, 28 Şubatta Tosca soğuk havaları mutluluğa çeviren sanat rüzgârlarını estirecek Samsunlu sanatseverlerin gönüllerinde.

Samsun’da da “komşunu al da gel” seferberliğini sanat için başlatalım. Sanatla barışmazsak ruhumuzun aç kalması daha yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Yoksa monoton gündemin, her günü aynılaştıran dayanılmaz basitliğine esir olmanın bedeli çok pahalıya mal olabilir.

Samsunda sanat adına güzel ve nitelikli şeyler oluyor, yeter ki ilgi duyalım, tanıtımını iyi yapalım Samsun halkı olumlu yanıt verecektir.

Asım KURUMAHMUT


Yayın Tarihi: 09/02/2017