Ordu’da Bal Festivali Düzenleniyor


Ordu’da Bal Festivali Düzenleniyor

Ordu Arıcılık Enstitüsü Müdürlüğü ve Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından “Bal Festivali” düzenleniyor.

18 Kasım 2016 Cuma günü saat 11.00’de Ordu Büyükşehir Belediyesi 15 Temmuz Demokrasi Meydanında başlayacak ve iki gün sürecek festivalde 40 üretici stant açacak ve 20 kadın üreticiye 500 adet arı kovanı dağıtımı yapılacak.

ORDU, BAL ÜRETİMİNDE TÜRKİYE’DE 1. SIRADA

2015 TÜİK verilerine göre 556 bin 593 kovan sayısına sahip olan Ordu’da 2 bin 674 işletmede arıcılık yapılıyor. Ordu ili, 16 bin 600 ton bal üretimiyle Türkiye’de 1. sırada yer alıyor. Türkiye’de ortalama koloni başına düşen bal veriminin 13.96 kg, Ordu’da koloni başına düşen bal veriminin ise 29.82 kg olduğu ve 2015 yılında 91 bin 625 ton balmumu üretimi yapıldığı açıklandı. FAO dünya arıcılık verileri karşılaştırıldığında Ordu ili, 138 ülkenin 120’sinden daha fazla bal üretimi gerçekleştirirken dünya bal üretiminin yaklaşık %1’ini de karşılıyor.

ALTINORDU İLÇESİ İLK SIRADA YER ALIYOR

Tüm ilçelerinde arıcılık yapılan Ordu’nun Altınordu, Ulubey, Gürgentepe, Gölköy ve Perşembe ilçeleri hem kovan sayısı hem de bal üretiminde öne çıkıyor. Altınordu ilçesi, 2 bin 979,14 ton bal üretimiyle il genelinde ilk sırada yer alıyor.

KADIN ÜRETİCİLERE “ARI SÜTÜ ÜRETİMİ” EĞİTİMİ VERİLDİ

Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından, 20 kadın üreticiye “Arı Sütü Üretimi” eğitimi verilerek arı sütü üretimi yapıldı. İsmi belirlenen 20 kadın arıcıya 1 hafta boyunca teorik ve uygulamalı verilen eğitimin daha verimli olması amacıyla kadın arıcılara tahsis edilen kolonilerde, 1 ay boyunca arı sütü üretimine devam edildi.

20 KADIN ÜRETİCİYE 500 ADET ARI KOVANI DAĞITILACAK

Kadınların ekonomik hayatta yer almasını sağlayacak politika ve projelere öncelik verilmesi, onların ekonomik ve sosyal gelişmeye önemli katkılar sağlayacak potansiyel güç hâline getirilmesi amacıyla sürdürülen çalışmalardan biri de kadın üreticilerimize kovan dağıtımı yaparak onların bal üretimi yapmasını sağlamak.

Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü “Kadın Arıcılara Kovan Desteği ve Arı Sütü Üretimi” projesi kapsamında Altınordu, Ulubey ve Gülyalı ilçelerindeki 20 kadın üreticiye 500 adet arı kovanı dağıtılacak. Büyükşehir Belediyesinin verdiği destekle Ordu ilindeki kadın üreticilerin aile ekonomilerine önemli bir katkı sağlayacak.


Yayın Tarihi: 15/11/2016