Doğayı Koruyarak Ülkemizi Zenginleştireceğiz


Doğayı Koruyarak Ülkemizi Zenginleştireceğiz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Artvin'in Cerattepe bölgesinde maden çıkarılması konusunda, ''Bu faaliyetler çok yüksek bir çevre hassasiyeti ile gerçekleştirilebilir. Aksi takdirde en etkili tepkiyi vereceğimizden ve karşısında duracağımızdan kimsenin şüphesi olmasın'' dedi.

AK Parti Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde maden çıkarılması ve yaşanan olaylar hakkında açıklamalarda bulundu.

Çiğdem Karaaslan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi,
''Maden çıkarılmak istenen alan ile ilgili provakosyon yapanların, maskelerin ve 'çevre' kelimesinin arkasına gizlenerek şehirlerimize, insanımıza ve doğaya zarar veren, yakan, yıkan ve yokedenlerin, şehirlerarası dolaşan profesyonel provakatörlerin ve illegal örgütlerin asıl niyetlerinin farkındayız. Onlar mutlaka hukuk önünde hesap vereceklerdir. Bu açıklamayı onlardan ziyade çevreye duyarlı ve kafasında soru işaretleri olan gerçek çevrecilere yapıyorum.

YENİ YOLLAR AÇILMAYACAK

Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde yapılacak işletme açık işletme olmayacak. Yani maden sahasından çıkarılacak bakır, kapalı sahada çıkarılacak bu sayede yerin altında yürütülen çalışma yerin üstüne zarar vermeyecektir. ÇED raporu tam 19 ayrı kurum ve kuruluşun ortak kararı ile alınmıştır. Yalnızca ağaç kesmek üzerinden konuya bakanların ötesinde, işletmenin Artvin içme ve kullanma suyu kaynaklarına etkisi, cevherin taşınmasının orman ekosistemine etkileri, döküm ve stok alanlarının tasarım ve yönetimi, proje sahasında yağışlı dönemlerde oluşabilecek heyelana karşı alınacak önlemler, cevherin nakliyesi sırasında oluşabilecek egzoz gazı kaynaklı oluşabilecek hava kirliliğini azaltmak için alınacak önlemler, böcek tahribatının orman ekosistemine etkisi, projenin yaban hayatına olabilecek muhtemel etkileri, jeolojik, jeoteknik ve hidrojeolojik raporlar ve bilimsel analizler doğrultusunda, projede eksik ve yetersiz görülen kısımların yeniden düzenlenmesi, vatandaşlarımızın da endişeleri dikkate alınarak madenin nakliyesi sırasında oluşması muhtemel toz ve gazların orman ekosistemine etkilerini ortadan kaldırmak amacıyla, madenin teleferik hattıyla taşınmasının daha uygun olacağı değerlendirilmiştir. Yani madeni taşımak için yeni yollar açılmayacaktır. Ayrıca birçok üniversite tarafından hazırlanan raporlarla da çevresel hususlar en iyi şekilde değerlendirilmiş ve etkiler minimize edilmiştir''

SÖZDE ÇEVRECİLER SAMİMİYETSİZLER

''Herkes şundan emin olmalıdır ki, vatandaşlarımızın hassasiyeti bizim için herşeyden önemlidir'' diyen Karaaslan, ''Yalova’da yüzyıllık ağaçlar kesilirken sessiz kalanların, yine ağaç kesip, yakarak, barikat kuran sözde çevrecilerin ve onları görmezden gelenlerin marifetiyle, son yıllarda hepimizin ortak hassasiyeti olan 'çevre' sözcüğünü kullanarak, AK Parti'ye ve hükümete saldırmak bunu yaparken tek amacı gündemi değiştirmek olan, dikkat çekmek için de 2 öğün arası açlık grevi yapan siyasilerin desteğini almak ve yeni gündemler oluşturmak en hafif anlamı ile samimiyetsizliktir'' dedi.

BİZLER EZELDEN ÇEVRECİYİZ

Günümüz dünyasında özellikle gelişmiş ülkelerde koruma kullanma dengesi içerisinde tüm bu faaliyetler çevreye zarar vermeden yapılabilmekte olduğunu belirten Karaaslan, ''Çevreyle ilgili her türlü tedbiri alarak doğal kaynaklarımızı, yeraltı kaynaklarımızı ülkemizin kullanımına sunmak suretiyle ekonomimize katkı sağlamak mümkündür. Bu ve benzeri faaliyetlerin çok yüksek bir çevre hassasiyeti ile gerçekleştirilebilir. Aksi takdirde en etkili tepkiyi bizim vereceğimizden ve karşısında duracağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Çünkü yaratılanı yaradandan ötürü seven bizler, ezelden çevreciyiz'' diye konuştu.


Yayın Tarihi: 21/02/2016