OMÜ 15 Temmuz Demokrasi Parkı Açıldı


OMÜ 15 Temmuz Demokrasi Parkı Açıldı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Kurupelit Kampüsü içerisinde 15 Temmuz DemokrasiParkı ve Demokrasi Şehitler Anıtı açıldı.

Eğitim Fakültesi Binasının yanında açılan parkın içinde 15 Temmuzda gerçekleşen kalkışma hareketinde şehit olan 238 kişi anısına yapılmış Demokrasi Şehitler Anıtıda bulunuyor.

OMÜ tarafından sosyal yaşam alanı olarak yapımı gerçekleştirilen parkın açılışına Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevilhan Mennan, Garnizon Komutan Vekili Tabip Albay Emin Karataş, Merkez Komutanı Osman Akyıldız, Baro Başkanı Kerami Gürbüz,öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Akan,”15 Temmuz gecesinde yaşananların ardından238 şehidimiz ve2 bin 191 gazimiz oldu. Her şeyden önce Şehitlerimize Allahtan rahmet diliyoruz.

Ben özellikle üniversite gençliğine emanet edeceğimiz bu Cumhuriyeti, ülkeyive demokrasimizin hangi zorluklarla elde edildiğinin hatırlanması için böyle bir parkın ve şehitler anıtının, özellikle üniversite kampüsü içinde olmasını çok anlamlı buluyorum. Bu bir anlamda yüzyıl evvel başaramadıkları Sevr-i yüzyıl sonra gerçekleştirmek isteyen emperyalistlerin heveslerini tekrar kursaklarında bıraktı.Biz egemenliğimize tekrar sahip çıktık.Nasıl ki Atatürk’ün liderliğini yaptığı Kurtuluş Savaşı birçok mazlum ve sömürülen milletlere bağımsızlık mücadelesi için ilham kaynağı olmuşsaben eminim ki bu 15Temmuz Destanı da yine mazlum devletleredemokrasi ve egemenlik savaşını vermek için bir ilham kaynağı oluşturacaktır. Biz bu tarihten sonra demokrasinin de egemenliğinde kıymetini çok daha iyi bileceğiz özellikle de bu vatanın, bu milletin kıymetini çok daha iyi hissedeceğiz. Daha bir ve bütün olacağız” dedi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz ise “15 Temmuz akşamı hayatını kaybetmiş 238 şehidimizin anısına yapılmış olan bu düzenlemenin ne kadar güzel ne kadar isabetli ve ne kadar kadir bilirlik örneği olduğunu vurgulamak istiyorum. Ondokuz Mayıs üniversitemize yakışan da budur.En kısa sürede böylesine bir düzenleme yaparak o akşam hayatlarını kaybetmiş kahramanlarımızın adının buraya verilmesi önemli bir anlam taşımaktadır.” ifadesini kullandı.

Vali İbrahim Şahin konuşmasında “ Türkiye’de belki de ilklerden birini yaşıyoruz. İlkadım şehrinde dolayısıyla Türk tarihinde simge olacak bir tarihe ve dönüm noktasına şahitlik ediyoruz. ve 15 Temmuz Demokrasi Parkı ve Şehitler Anıtının açılışını Samsun’da ilklerden biri olarak gerçekleştiriyoruz. Demokrasi15 Temmuzda galip geldi. Milli irade kendini bir kere daha ortaya koydu. Bu bizim mecbur kaldığımızda nasıl tek yürek olduğumuzun da bir simgesi.15 Temmuz tüm üzüntülere rağmen gurur duyacağımız bir tarihin dönüm noktasıdır.” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Protokol hep beraber açılış kurdelesini kesti ve parkı inceledi.15 Temmuz Demokrasi Parkı4 bin metre karelik bir alana sahip. Parkın içerisinde 12 adet çatılı piknik masası ve 30 metre karelik bir Kameriye ile bir adet Osmanlı Çeşmesi bulunuyor. Ayrıca park içerisinde yaklaşık 1000 metrelik bir yürüyüş yolu da mevcut.


Yayın Tarihi: 04/08/2016