Harf devrimiyle değişen ne aslında


Harf devrimiyle değişen ne aslında

Harf Devrimi’yle cahil olmadık; biz ilmiye sınıfının dışında umumen cahilleşmiştik zaten.

Şimdi ortalama bir zekâya sahip çocuk ilgilenirse en geç bir haftada Kur’an harflerini öğrenip anlamını bilmeden Kur’an okuyabiliyor. Akıcı bir şekilde okuması iki hafta sürüyor. Namaz sürelerini de bir haftada ezberliyor. Ama cahillikten kurtulmuyor. Anlam cahilliği devam ediyor.

Uygulama cahilliği ise hala sorun; zira bu kadar zeki bir toplumda icat, keşif yapanlar, girişimci olanlar zekâmızla doğru orantılı artmıyor. Devrim bu anlamda hala hayata geçmedi.

Türkçemiz Arap harflerine göre servis edilirken Latin harflerine geçtik; harflere yabancılığımızı azınlıktaki ilmiye sınıfımız bir gecede atlattı; en geç bir haftada atlattı. Ama yine eskiden olduğu gibi halkın çoğunluğu cahil olmaya devam ediyor. Türkiye’de gelişmiş ülkelere göre okuma oranları içler acısı.

Yalanlara gelince; eski harfleri kötülemek için Latincenin daha kolay öğrenildiği tezi ile eski harf taraftarlarının bir gecede cahil kaldığımız tezi aynı kaynaktan besleniyor. Asıl bu kaynağa dikkat etmemiz gerekir bizi asıl konudan uzak tutmak için her şeyde kutuplaştırıcı mikser rolü üslenenler iyimserliğimizi ve iyimserlikle elde edeceğimiz bilgeliğimizi, korkunun ve güvensizliğin egemen olduğu atmosferde üretici zekamız kıskaç altına alınarak mucit yönümüz açığa çıkması önlenmeye devam ediyor.

Tevfik Fikret oğlu Haluk'u Avrupa’ya mühendis olsun diye gönderdi onu papaz yapan gücün eli hala eğitim sistemimizin üzerinde ve bizim çağı yakalama cahili kalmamızı sağlamaya devam ediyor.

Cesaret kırıcılar her köşede işlerine hala devam ediyor, mahalle baskısıyla yaşam standartlarını belirleyen ve böylece iyimserliğini yitiren bir toplum şiddete doğru hızla evrilerek hak aramaya başlarsa medeniyet tarihine ne katkı sağlayabilirim diye düşünemez.

Harf devrimiyle amaçlarımızdan vaz geçmedik; ilerlemek için sadece yöntem değişikliğine gittik. İstikrar ya da ilerlemeye mani olmayan yol değişikliğine.  Ama istikrarımıza ve ilerlememize mani olmaya çalışanlar harf devriminden önce olduğu gibi hala köşe başlarında zira medeniyete rehber olmak şöyle dursun katkı sağlama bakımından harf devriminden sonra da değişen bir şey yok.

Cahildik cahil kalmaya devam ediyoruz. Çözüm, Atatürk’ün de ifade ettiği gibi asıl egemenliğimizi ekonomik bağımsızlığımızı kazanacağımız milli sermaye birikimiyle ve yapacağımız gerçekten milli olan eğitimle kalkınmakla mümkün olacaktır.

Kısaca harf devrimiyle değişen çok da bir şey yok; iyimserliğimizi koruyalım, kutuplaşmalara yer alıp gerçeği ıskalama tuzağına düşüp el alem Marsa giderken biz Kars’ta tıkanıp geri kalmayalım. Yoksa İstanbul düşerken Bizans’ın elitleri gibi meleklerin cinsiyetini tartışıyor buluruz kendimizi…


Yayın Tarihi: 06/11/2017