Futranç


Futranç

Samsunspor'un altyapısıyla güçlenip hak ettiği yere gelmesinin çaresi bulundu; FUTRANÇ

Futrançla futbolun ve satrancın kuralları, hedef kitleleri birleşiyor. Spor çevrelerinde yankı uyandıracak katma değeri yüksek bir proje daha ilk adım şehri Samsun’da OMÜ Vakfı Koleji ve İl Gençlik ve Spor Müdürlüğünün katkılarıyla doğmakta.

Öğrencilerine akademik başarının yanında sosyal sportif faaliyetleri de önemseyen bütüncül eğitim anlayışıyla hizmet veren OMÜ Vakfı Kolejinden şimdi de Dünya’da bir ilki gerçekleştirme hamlesine şahit oluyoruz: Futranç.

Geleceğin sporu olmaya aday FUTRANÇ pedagojik , sosyal açıdan bireye ve spor camiasına inanılmaz katkıları zamanla ortaya çıkacak bu sporun tüm kuralları yine OMÜ Vakfı Koleji Sosyal Sportif Etkinlikler Zümre Başkanlığının çalışması sonucu belirlenmiştir.

Satranç konsantrasyonu artırır, futbol gibi sonuç odaklıdır ve zamanla yarışırsınız.

Futbolcuların fiziksel kondisyonları gibi zihinsel, psikolojik kondisyonları önemlidir.

Alman futbolunun önemli isimlerinden Derwal kamplarda talebelerine satranç oynamayı şart koşmuştu. Gerekçesi de futbolcuların sahayı mimarlar gibi bütün üç boyutlu olarak algılayabilmesine, geometrik algı becerilerini geliştirmeye satrancın etkisinden yararlanmaktı. Ayrıca satrancın sağ beyni aktif kılan zihinsel bir antrenman olduğunu çok iyi biliyordu.

Sağ beynin vücudumuzun sol yanını idare ettiği gibi sanatsal sıra dışı hayaller krokiler resmederek düşünmemize ve sol tarafta depolanan bilgileri kolay hatırlamamıza yarayan önemli bir işlevi var. Bu da görsel zekanın gelişmesi demektir ki sahayı bütün olarak algılayabilen futbolcunun daha uygun pozisyondaki arkadaşını görmesi isabetli paslar atması açısından önemlidir.

Bir takım için gelişmiş bir sol ayağın ne kadar önemli olduğunu vurgulamaya gerek yok sanırım.

Yapılan bir araştırmada zihinsel antrenman yapanlarla fiziksel antrenman yapanların basket atışlarında birbirine yakın sonuç aldıkları tespit edilmiştir. Burada her iki antrenmanın birlikte yapılması daha etkin sonuçlar alınmasına katkı sağlayacaktır.

Bu yetenek takıma taktik veren teknik heyet ve yönetim için de önemli. Saha içinde oynayan futbolcu kadar teknik heyetin taktik yetisi de önemli, Kulübü bütün etki alanıyla algılanma biçimine kadar yönetebilme bir anlamda taktik savaşında üstün olmayı yani satrançla zihinsel anlamda futbol odaklı antrenman yapmanın önemi hepimizin malumu.

Futbolda sürpriz çalışılmamış pozisyonlar boldur. Bu pozisyonlarda doğru karar verip hızla uygulama futbolcuları yıldızlaştırdığı gibi takımın da artı puan kazanmasına yol açar. Satranç kararlarımızın sorumluluğunu alma cesaretini geliştirir ve saha içinde analitik düşünerek hızlı karar verme becerisini geliştirir.

Alternatif pozisyonlar geliştirmemize ve hamlemizin sonuçlarını tahmin etme becerisiyle birlikte bilinçli savunma geliştirmemeye de katkı sağlayan satranç, genel anlamda birçok spora katkı sağlasa da stratejik ortak sporlar kategorisinde futbolla birlikte anılması gereken sporlardandır.

Futbolun en önemli sorunlarından ve verimlilik kayıplarının başında genelde motivasyon özellikle de oto motivasyon sorunudur. İstikrarın sinsi düşmanı motivasyonun debisindeki düşüş satrancın oto motivasyon gücü kullanılarak futbolcunun daima istekli ve başarmak için zihinsel planlarının yanında arzulu antrenmanlar yapması; bıkkınlık hissini yok eden duygusal bir atmosfer sağlanabilir.

Futbolda son zamanlarda ortaya çıkan şiddetin önlenmesi için fair play ruhunun beslenmesi önemlidir. Bu açıdan da satrancın kaybederken öğrendikleriniz adına kazananla dost kalma vizyonu futbolcular ve takımın tüm unsurlarıyla futbola ve seyirciye kazandırılabilir.

Futbolcu motivasyonu ve istikrarının en etkin düşmanlarından biri de yenilgi karşısında metaneti koruyamamak erken pes etme maç süresince bireysel olarak futbolcuları verimsizleştiren bu duygu lig sürecinde de takımın erken havlu atmasına yol açar. Oysa maç doksan dakika çıkmadık candan ümit kesilmez deyip son ana kadar mücadeleci, oyun disiplininden kopmayan futbolu değil mi ki bizi Avrupa futboluna hayran bırakan. Bu açıdan da satrancın kolay kolay pes etmemeyi öğreten yenilgilerden yılmadan çalışmayı teşvik eden bireysel katkılarından futbolcuların yararlanması gerekir.

Futbolda refleksler de önemlidir adeta maçın skorunu belirlerler; özellikle kaleci refleksi…Yapılan araştırmalarda satrancın nöronal ileti hızını dolayısıyla refleksleri belirgin derecede geliştirdiği gözlenmiştir.

Özetle satranç strateji geliştirme, plan yapma, hızlı karar alarak harekete geçme ve sabırla yılmadan sonuç odaklı zamana karşı yarış becerilerini geliştirmesi açısından futbolcular için pozitif bir transfer, antrenman aracı olarak sosyal barışın tesisi adına da vazgeçilmez bir temel antrenman enstrümanından öte bütün çağları aşan bir misyonla karşımızda duruyor.

Futbolcunun her maç öncesi farkındalık katsayısı hazır bulunuşluk  , dikkat ve konsantrasyon düzeyine katkı sağlayacak futbolla satrancı buluşturan FUTRANÇ ilk adım şehri Samsun’dan Dünyanın ilkleri arasında yerini alacağına inanıyoruz.

Asım KURUMAHMUT


Yayın Tarihi: 21/01/2016