Geleneksel Türk Müziği Akademisi ve Müzesi Trabzon’da Kurulacak


Geleneksel Türk Müziği Akademisi ve Müzesi Trabzon’da Kurulacak

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, TÜRKSOY’un geleneksel Türk müziği akademisi ve geleneksel Türk müziği müzesini Trabzon’da kurma kararı aldığını müjdeledi. Başkan Gümrükçüoğlu’na Türk dünyasına olan katkılarından ötürü TÜRKSOY Üstün Hizmet Madalyası verildi.

Türk Dünyası İşbirliği Haftası dolayısıyla Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY)’un Kuruluşunun 25. Yılı Sempozyumu Trabzon’da gerçekleştirildi. Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezinde düzenlenen programda katılımcılara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, TÜRKSOY’un geleneksel Türk müziği akademisi ve geleneksel Türk müziği müzesi kurmak için Trabzon’u tercih ettiğini açıkladı. Gümrükçüoğlu, TÜRKSOY Daimi Konseyi Türk Otağı’nın tarihi belediye binasında hizmete açıldığını hatırlatırken, “Trabzon’un tarihine, kültürüne, dünyada barışa ve kardeşliğe nasıl sahip çıkan bir dünya şehri olduğunu birlikte atacağımız adımlarla daha ileriye taşıyacağız. TÜRSKOY bu güzel teşrifleriyle bize ayrıca müjdelerle geldiler. Türk dünyası ülkelerindeki geleneksel müziğin akademisinin; müziğin, kültürün şehri olan Trabzon’a kurulmasını uygun gördüklerini ifade ettiler. Hemen akabinde de geleneksel Türk ülkeleri müziği müzesini yine Trabzon’a kazandırmak için kararları olduğunu söylemeleri ile bizi iki müjde ile müjdelemiş oldular. Tekrar tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseniov ise, Türk dünyasına, Türk halklarının kardeşliğine gösterilen ilgi ve alaka için Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na ve Trabzon halkına teşekkür etti. Kaseniov, “Bugün bizim için çok mutlu ve gurur verici bir gün. Trabzon’da Türk Otağı’nın açılışını gerçekleştirdik. Bunun manevi değeri çok büyüktür. İlk defa böylesine bir tarih ve kültür abidesine (tarihi belediye binasına) TÜRKSOY adı verilmektedir. TÜRKSOY gücünü zengin Türk medeniyeti ve bu medeniyete hizmet eden kıymetli insanlarımızdan alır. Bugün bu gerçeğe bir daha şahit olmaktayız. Türk medeniyetine gönül vermiş, milletine hizmeti şiar edinmiş, millete faydalı eserler üretmek için gayret eden Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımız, Türk dünyasının gücüne güç katmaktadır” diye konuştu.

Trabzon Valisi Yücel Yavuz ise konuşmasında, “Tarihe yön vermiş milletlerin başında gelen Türk milletlerinin, Türkî cumhuriyetlerin bir araya gelmesi için, kültür ve sanat alanı başta olmak üzere Türk medeniyetinin dünyada yaşaması ve devamı için özveri ve gayretle ortaya konulmuş olan asil bir niyetin 1993’te kurulması ve çeyrek asrı tamamlaması münasebetiyle böyle güzel bir etkinliğin Trabzon’umuzda yapılması ayrı bir güzelliktir” ifadelerini kullandı.

GÜMRÜKÇÜOĞLU’NA ÜSTÜN HİZMET MADALYASI VERİLDİ

Sempozyum öncesinde TÜRKSOY Üstün Hizmet Madalyaları Takdim Töreni gerçekleştirildi. Bu kapsamda Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile Türk Dünyası Mimarlar Mühendisler Odaları Birliği Genel Sekreteri Dr. İlyas Demirci’ye, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseniov tarafından üstün hizmet madalyası takdim edildi.

“TÜRKSOY ile 25 Yıl” konulu panel, Türk Keneşi Aksakallılar Meclisi Üyesi Prof. Dr. Mustafa İsen’in başkanlığında gerçekleştirildi. TÜRKPA Genel Sekreteri Altınbek Mamayusufov, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, TDMMB Genel Sekreteri Dr. İlyas Demirci ve Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu panelde TÜRKSOY ve Türk dünyası ile ilgili bilgi aktarımında bulundu.


Yayın Tarihi: 09/10/2018