Göbeklitepe Dünyanın Cazibe Merkezi Olacak


Göbeklitepe Dünyanın Cazibe Merkezi Olacak

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Şanlıurfa'nın binlerce yıllık tarihi mirası Göbeklitepe kazı alanında incelemelerde bulundu.

Göbeklitepe ile bütün yerleşik tarih açıklamaları altüst eden bir bulguyla karşı karşıya olduklarını belirten Bakan Nabi Avcı, Göbeklitepe'nin yakın bir zamanda tüm dünyadan ziyaretçi çeken bir cazibe merkezi olacağını söyledi.

Kazıda görev alan herkese ayrıca teşekkür eden Bakan Nabi Avcı, "Müteveffa Alman bilim adamına da çok teşekkür ediyorum. Çabalarını saygıyla yad ediyoruz.” dedi.

Kazılar İlerledikçe Senaryolarda Değişiklikler Olabilir

“Burası gerçekten dünya arkeoloji tarihinin belli başlı parametrelerini ciddi manada sarsan bir kazı alanı.

Burası en eskisi M.Ö 11 bin 500 yıl öncesine uzanan bir alan. Bu alanda ortaya çıkan bulguların gerçekten ne oldukları konusunda bilim adamları, arkeologlar arasında muhtelif teoriler öne sürülüyor. Bugün itibariyle en çok rağbet edilen teori, buranın insanların yerleşik düzene geçmeden önce yapımına başladıkları bir tapınak kompleksi olduğu, bunun nasıl bir inanç sistemine yaslandığı ve nasıl bir örgütlenmeyle gerçekleştirildiği konusunda henüz elimizde çok sağlam veriler yok. Kazılar ilerledikçe, yeni bulgular ortaya çıktıkça buranın ne olduğuna dair senaryolarda da değişiklikler olabilir.”

Dünyanın Cazibe Merkezi Olacak

“Burada gördüğünüz gibi bir üst düzey kaplama projesi yürürlükte. Buradaki buluntuları korumak üzere iklim koşullarından olumsuz etkilenmelerini önlemek amacıyla bir çatı projesi yürürlükte. Bu proje tamamlanıncaya kadar burada kazılara ara verilmiş durumda. Çatının önümüzdeki Mayıs sonu, Haziran başı itibariyle tamamlanmış olmasını bekliyoruz. İnşallah çatı gerçekleştirildikten sonra yine kazılar ve ziyaretler de devam edecek. Burası yakın bir zamanda tüm dünyada ziyaretçi çeken bir cazibe merkezi olacak” dedi.

İleride Eğitim Müfredatında da Yerini Alır

Göbeklitepe’nin ders kitaplarında yer alması için girişim olup olmadığı sorulan Bakan Nabi Avcı, “Şimdi zaten pek çok yayında bunlardan söz ediliyor ama henüz ders kitaplarında tam olarak ne olduğunu açıklayacak biçimde yer alması mümkün değil. Sadece Türkiye’nin arkeolojiik ve kültürel zenginliklerinin bir örneği olarak burayı tanıtabiliriz. Bunun dışında daha ileride daha ayrıntılı olarak eğitim ve öğretim müfredatındaki yerini alır” dedi.

Kaynak: kultur.gov.tr


Yayın Tarihi: 16/11/2016