Samsun İçin Kruvaziyer Turizmi Neden Önemli


Samsun İçin Kruvaziyer Turizmi Neden Önemli

Öncelikle kruvaziyerin kelime anlamının büyük gezinti gemisi olduğunu belirtelim.

1960 li yıllarda başlayan bu seyahat faaliyeti, önceleri 180-200 metre uzuluğunda 600-800 yolcu taşıyan gemilerle yapılırken şu an bu kulvarda yarışan ‘Wonder of the Seas’ gemisinin 6988 yolcu ve 2750 personel kapasitesi olup boyu 362 metre genisligi 66 metredir. (bir futbol sahasının 90m * 45 mt olduğunu düşünürseniz, 4 futbol sahasından büyük bir alandan bahsettiğimizi hayal edebilirsiniz)

Kruvaziyer gemilerin içerisinde açık büfe ve alakart onlarca restoran vardır. Konuklar istediğinde kahvaltılarını ve yemeklerini alabilirler. Gene geminin onlarca barı,  yüzme havuzları, kaydırakları, spor salonları, sinemasi, kumarhanesi, her aksam çok kaliteli revü, kabare ve eğlence olanakları ücretsiz olarak misafirlerin kullanımına sunulmaktadır

Önceleri özellikle orta yaş gurubu ve üzerine hitap eden bu gemiler son yıllarda genç müşteri kitlelerine de hitap etmeye başlamışlardır.

Gemiler sezona göre 12 ay dünyanın farklı bölgelerinde hizmet vermeleri nedeniyle,  maliyetleri minimum seviyededir.

Sezon dışı dönemlerde ve erken rezervasyonlarda çok avantajlı fiyatları yakalama şansınız vardır.

Akşamları siz keyifle yemeğinizi yerken veya eğlenirken gemi genellikle bir sonraki limana varmak üzere hareket halindedir.

Bu nedenle gemi turları ekonomisi uygun oalan misafirler için çok caziptir.

Sabah limana varan gemilerin yolcuları için gunubirlik programlar hazırlanır ve bu programlar 2 gün öncesinden odalara dağıtılır ve kayıtlar alınır.

Gemilerde sınıflandırma yoktur, pulman koltuk yoktur. Sadece iç, dış kabin ve balkonlu kabinler vardır. Her misafirin her olanaktan yararlanma hakkı vardır

Gemilerde günlük geziler için ekstra ödeme yapılır. Programlardan birini seçebilir veya kendiniz dilediğiniz gibi serbest dolaşabilir alışveriş yapabilirsiniz. Hatta kalış süresi uygunsa otomobil veya motosiklet kiralayıp gezebilirsiniz

Yukarıda bahsettiklerimden de anlaşılacağı gibi kruvaziyer seyahatleri ekonomik, konforlu seyahatlerdir. Müşterileri ekonomik durumu iyi olan yolculardan oluşur. Ve sürekli olarak büyüyen bir pazardır.

Ülkemizde kruvaziyer turizmden yararlanan yerlerin başında Kuşadası, İstanbul, İzmir, Marmaris, Bodrum ve Antalya’dır.

Bu şehirlerdeki esnaf, gemilerin gelmesini sabırsızlıkla beklemektedirler.

Bu sadece ülkemiz için geçerli değildir. Akdeniz’de, Baltıklar’da, Amerika’da, Karayipler’de, Uzakdoğu’da aynıdır.  Nedeni ise çok basit. Gelen turistler gittikleri yerde cazip fiyatlı ürünler satın almaktadırlar. Müzelere giderler, taksiye binerler, yiyip içerler. Örneğin Kuşadası’na gelen turistler deri giysiler, halı, ziynet eşyasına alışverişi yapmaktadırlar. Bunun yanı sıra hediyelik ve hatıra eşya ticareti de had safhadadır.

Karadeniz bölgesinde kruvaziyer turizmi istenilen seviyede değildir. Bunun en önemli nedenlerinden birisi bölgenin henüz hazır olmaması diğeri ise Ukrayna-Rusya savaşıdır. 2022 yılında İzmir’de yapılan bir toplantıda dünyanın önde gelen guruplarından bir tanesinin Türkiye md. Karadeniz bölgesine gelmek istediklerini ancak Rusya –Ukrayna savaşı nedeniyle gelemediklerini ifade etmiştir.

Karadeniz’de dolaşan çok az sayıdaki gemi özellikle Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle bu ülkelerdeki limanlara uğrayamamakta ve farklı limanları programlarına almaktadırlar. Bu da bizim için büyük bir şanstır. Bu fırsatı iyi değerlendirip, gelen misafirleri memnun gönderebilirsek Samsun ekonomisi için iyi bir fırsat ortaya çıkar.

1960 lı yıllarda başlayan ve her sene ciddi yatırımlar yapılarak filolara yeni gemiler eklenmektedir. Bu da daha çok insanın gemi sayahatlerine ilgi gösterdiğinin bir kanıtıdır. O halde bize düşen görev, gelen misafirlerin beklentilerini karşılayacak hizmetleri bir an önce tespit ederek tamamlamak ve bu büyümeden pay almak için çalışmaktır.

Kruvaziyer Gemilerimiz Bol Olsun.

Mustafa YAVUZ

Karadeniz Turizm Profesyonelleri (SKAL) Derneği Başkanı


Yayın Tarihi: 08/11/2023 - 13:16