Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Yabancı Oyuncu Kontenjanı Önerisi


Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Yabancı Oyuncu Kontenjanı Önerisi

NTV ve NTV Spor'da yayınlanan “%100 Futbol” programına konuk olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yabancı oyuncu kontenjanıyla ilgili soruya verdiği cevapta, “Dünyaya baktığımızda seyirci çekebilmek için ne yapıyorlar? Transfer yapmak suretiyle, kulüpler çok ciddi rakamları harcıyorlar. Benzer şey bizde de var. Fakat şu andaki birçok yabancı futbolcuyla 2019'a kadar anlaşma yapılmış. 2019'a kadar anlaşma yapıldığına göre, bunun üzerinde herhangi bir spekülasyon yapmaya gerek yok” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, programın sunucuları Murat Kosova ile Rıdvan Dilmen'in sorularını cevaplayarak. çocukluk ve gençlik yıllarında futbol tutkusunun nasıl başladığını anlattı. O yıllara ait oyunculuk hatıralarını da aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, spor dünyasının gündemindeki konularla ilgili değerlendirmelerde de bulundu.

YABANCI OYUNCU KONTENJANI

Futbol takımlarında yabancı oyuncu kontenjanı ile ilgili düşünceleri sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu anda yasaların emrettiğini uygulayan futbol kulüplerinin, Millî Takım için oyuncu hazırlama misyonunun olduğunu hatırlattı ve “Yurt dışında oynayan futbolcularımızı, lejyonerlerimizi almak suretiyle takım oluşturmaya çalışıyoruz. Dünyaya baktığımızda seyirci çekebilmek için ne yapıyorlar? Transfer yapmak suretiyle, kulüpler çok ciddi rakamları harcıyorlar. Benzer şey bizde de var. Fakat şu andaki birçok yabancı futbolcuyla 2019'a kadar anlaşma yapılmış. 2019'a kadar anlaşma yapıldığına göre, bunun üzerinde herhangi bir spekülasyon yapmaya gerek yok. Çünkü bu yürüyen bir süreç. 2019'dan sonrasına yönelik Türkiye Futbol Federasyonu bu işi bence tüm kulüplerle oturup masaya yatırmalarının ve 'Bundan sonraki süreci nasıl sürdürelim, nasıl yürütelim?' üzerinde durmalarında fayda var. Yabancı futbolcu olmasın mı? 'Hiç olmasın' mantığı bir defa yanlış bir mantık. Bu olacak bir şey değil. Çünkü onların da bizim futbolumuza katacakları çok şey var. Bunun yanında onların vereceği bu katkı, bir de tribünlere de ayrı bir hareket, canlılık getirecektir. Bunları da görmemezlikten gelemeyiz” dedi.

“TÜRK VATANDAŞLIĞINA GEÇEN SPORCULAR BAŞARILARIYLA ÇEKİM ALANI OLUŞTURUYOR”

“Devşirme sporcularla ilgili düşünceniz nedir?” şeklindeki soruya cevaben “İngilizler oynatıyor, Fransızlar oynatıyor. Keşke kendi tohumlarımızdan, kendi topraklarımızdan yetişse ama bu olmuyorsa ve bu dünyanın da bir gerçeğiyse, buna da böyle tamamıyla ters bakmanın bana göre pek de faydası olmaz diye düşünüyorum” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nasıl ki yabancı futbolcuyu oynatma noktasında ‘esnek davranalım, bu olabilsin' diyorsak, devşirme demeyi de uygun bulmuyorum. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kabul eden, tabii ki ekstra olacak, zayıf falan olmayacak” diye ekledi.

Millî halterciler Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu’nun Türkiye’ye gelerek halterde Türkiye’ye sınıf atlattıklarını, atletizmde Azerbaycan ve Etiyopya’dan gelen atletlerin Türkiye’ye şampiyonluklar getirdiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Böyle olduğu zaman, onlar da arkadan bir çekim alanı oluşturuyor, birilerini çekiyor” ifadelerini kullandı.

“SPORDA FİZİKİ MEKÂN SORUNUNU AŞTIK”

Futbol ve basketbolda Türk takımlarının uluslararası alanda elde ettiği başarıların, millî başarıya taşınamadığının irdelendiği programda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Türkiye’nin 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası ev sahipliğine aday olmasının millî başarıya ulaşmada katkı sağlayıp sağlayamayacağı da soruldu. Millî ve yerli oyuncularla temsilin gerçekleştiği alanlarda hedefin vurulamadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin sorunu fiziki mekânlar sorunu değil, Türkiye bunu aştı” yorumunda bulundu.

Son dönemde ortaöğretimden üniversiteye, eğitim kurumlarında kapalı spor salonlarının ve altyapı tesislerinin artırılması konusunda yaptıkları yatırımları ve hizmetleri hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tesisleri yaptıkça sporcu sayısı da tabii artıyor. Şimdi bunlar bu dönemde yapılırken derdimiz ne? Derdimiz gençliğimize imkânları hazırlayalım, zemini hazırlayalım. Biz bu kadar genç nüfusuz diye konuşuyoruz; tamam da, gencin önünü açacaksın, gence imkânları hazırlayacaksın” sözlerine yer verdi.

2002 ile kıyaslandığında spor merkezlerinin ve lisanslı sporcu sayısının 10 kat arttığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Özellikle basketbolda biz çok daha çabuk hedef kaydederiz. Mesela ben şuna bakıyorum: Bizim şu anda 80 milyon nüfusumuz var. Şimdi mesela bir Sırbistan’a bak, bir Slovenya’ya bak, buraların şimdi nüfuslarına bak, bunlar bu mesafeyi nasıl kat ettiler? Bunlarla bu işi görüşerek, örneklemeler yapmak suretiyle, bir defa bizim demek ki zemin müsait, ama bir yerde demek ki bir eksiğimiz var, neyse bu eksiğimiz bunu öğrenmemiz lazım, bu eksiği öğrenerek bunları gidermek lazım.”

Programda; gençlik yıllarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte futbol oynayan arkadaşlarının hatıra ve yorumlarının yanı sıra, bir devlet adamı olarak spora verdiği destek ve yatırımlara ilişkin spor adamlarının görüşlerine de yer verildi.

Kaynak: tccb.gov.tr


Yayın Tarihi: 12/11/2017