Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zagreb Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’ni Açtı


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zagreb Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’ni Açtı

Hırvatistan’da, Yunus Emre Enstitüsü tarafından yaptırılan Zagreb Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin açılış törenine katılarak bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Zagreb Yunus Emre Enstitüsü, Türk kültürünü ve sanatını tanıtmanın yanı sıra, Türkçe öğrenmeye ilgi duyan Hırvat dostlarımıza da bu imkânı ücretsiz bir şekilde sunacaktır. Yunus Emre Enstitüsü, aynı zamanda iki ülke arasında kültürel alışverişi artırarak dostluğu da pekiştirecektir” dedi.

“YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ, ÜLKEMİZİN KÜLTÜRÜNÜ TÜM DÜNYAYA TANITMAK İÇİN KURULDU”

Türkiye ile Hırvatistan arasındaki kültürel iş birliği açısından çok farklı bir ana şahitlik ettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışını yaptığı Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin Hırvatistan için hayırlı olmasını diledi.

Türkiye’nin, dünya tarihine yön veren kadim medeniyetlerin kesişme noktasında yer aldığını, pek çok şehrinin farklı tarihî birikimlere sahip olarak adeta birer açık hava müzesi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yunus Emre Enstitüsü’nü Türkiye'yi, Türkçeyi; ülkemizin kültürünü, tarihini ve sanatını tüm dünyaya tanıtmak için 2009 yılında başbakanlığım döneminde kurduk. Türkçeyi ve Türkiye’yi tanıtmanın yanında bu enstitü ile farklı toplum ve coğrafyalarla kültürel alışverişimizi de artırmak istedik” diye konuştu.

“37 ÜLKEDE, TOPLAM 45 YUNUS EMRE TÜRK KÜLTÜR MERKEZİ BULUNUYOR”

Yunus Emre’nin “Gelin tanış olalım / İşin kolay tutalım / Sevelim sevilelim / Bu dünya kimseye kalmaz” dörtlüğünü okuyarak, bu halis niyetlerle diktikleri fidanın aradan geçen 7 yılda hızla büyüyüp meyvelerini vermeye başladığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunus Emre Enstitüsü ile ilgili şu bilgileri verdi: “Bugün dünyanın 37 farklı ülkesinde toplam 45 Yunus Emre Türk Kültür Merkezi bulunuyor. Festivallerden sergilere, atölye çalışmalarından sanat kurslarına, konserlerden söyleşilere, sempozyumlara kadar birçok dalda yılda 700 civarında kültür-sanat etkinliği dünyanın farklı şehirlerinde icra ediliyor. Yabancılara Türkçe Öğretimi alanında Enstitü tarafından hazırlanan materyaller, hem Yunus Emre Enstitüsü’nün kurslarında hem de Türkçe öğreten kurumlarca dünyanın dört bir yanında kullanılıyor.”

Enstitünün, Türkoloji projesi kapsamında 38 ülkede 70 üniversiteye akademisyen ve eğitim materyali desteği verdiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zagreb Üniversitesi Felsefe Fakültesi Türkoloji Bölümü ile Yunus Emre Enstitüsü arasındaki yakın iş birliğinin başarıyla devam etmesinden memnuniyet duyduğunu söyledi.

TÜRKÇENİN SESİ RADYOSU

Enstitü’nün ‘Türkçe Yaz Okulu Projesi’ kapsamında geçen yıl 60 ülkeden 500 öğrenciyi Türkiye’de ağırlayarak ‘1000 Yılın Sesi Türkçe Bayramı’ etkinliğini gerçekleştirdiğini, geçen yıl kurulan ‘Türkçenin Sesi Radyosu’ ile dünyaya Türkçe seslendiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu radyoyu dünyanın dört bir tarafından dinleyenler, uygun dil seviyelerinde yapılan yayınlarla hem Türkçelerini geliştirebiliyor, hem de Türkiye’deki gelişmelerden haberdar olabiliyorlar” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, Türkçe ve Hırvatçada birçok ortak kelime bulunduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Ortak kelimesi bile başlı başına aramızdaki ortaklığın göstergesidir. Bugün günlük Hırvatçada kullanılan iki bine yakın ortak kelime vardır. Hayde (haydi), yastuk (yastık), boya, çay, çarapa (çorap), bubrek (böbrek), badem, çizme bunlardan sadece birkaçıdır. Zagreb Yunus Emre Enstitüsü, Türk kültürünü ve sanatını tanıtmanın yanı sıra, Türkçe öğrenmeye ilgi duyan Hırvat dostlarımıza da bu imkânı ücretsiz bir şekilde sunacaktır. Yunus Emre Enstitüsü, aynı zamanda iki ülke arasında kültürel alışverişi artırarak dostluğu da pekiştirecektir.”

Merkez tarafından daha önce açılmış olan ‘Adriyatik'in Derinliklerinden İznik Seramikleri’ sergisi ile merkezin açılışı vesilesiyle Hırvatistanlı sanatseverlerin beğenisine sunulan ve orijinal fotoğraflardan oluşan ‘Konstantiniyye'den İstanbul'a 19. Yüzyıl Ortalarından 20. Yüzyıla Boğaziçi Fotoğrafları’ sergisine de dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkçe öğrenmeye, Türk kültür-sanatına ilgi duyan tüm Hırvat dostlarımızın, kültür merkezimizin faaliyetlerine iştirak etmelerinden milletim adına memnuniyet duyacağız” şeklinde konuştu.

Zagreb Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin her iki ülke için de hayırlı olmasını dileyerek ve merkezin faaliyete geçmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan; temsili açılış kurdelesini, eşi Emine Erdoğan, törende hazır bulunan bakanlar ve Yunus Emre Enstitüsü yetkilileri ile birlikte kesti.

Hırvatistan’daki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’a dönmek üzere Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’den ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zagreb Uluslararası Havalimanı’ndan Hırvatistan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Domagoj Juricic, Dışişleri ve Avrupa Politikaları Başdanışmanı Dario Miheli, Dışişleri Bakan Yardımcısı Zdravka Busic, Türkiye'nin Zagreb Büyükelçisi Ahmet Tuta ve diğer yetkililer tarafından uğurlandı.

Kaynak: tccb.gov.tr


Yayın Tarihi: 27/04/2016