Vali Kaymak Terme’de Meydana Gelen Sel Felaketini Yerinde İnceledi


Vali Kaymak Terme’de Meydana Gelen Sel Felaketini Yerinde İnceledi

Samsun Valisi Osman Kaymak Terme ilçemizde dün gece etkili olan aşırı yağış sonrası meydana gelen sel felaketini yerinde inceledi.

Terme ilçemize bağlı Evci Mahallesi'nde yaşanan selde zarar gören köprü ve dere ıslah çalışmalarını yerinde inceleyen Vali Osman Kaymak, yapılan çalışmalar hakkında Terme Kaymakamı Mehmet Parlak'tan bilgi aldı.

Yapılan incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, bölgenin iki gecede metrekareye 150 kg yağış aldığını dile getiren Vali Osman Kaymak, “25-30 köyde 50 bin dekar arazide hasar var ve 200-300 hane sular içerisinde. Allah’a şükür can kaybımız yok ama ciddi şekilde ürün kaybımız var. Burası derelerin Karadeniz’e ulaştığı yer. Ama maalesef su kum nedeniyle denize ulaşamıyor. Çalışmalar yapılması lazım. Bu çalışmayı biz geçtiğimiz yıl Çarşamba’da ve Bafra’da yaptık. Ancak burada yürüyen bir proje var ve henüz proje tamamlanamadığı için şuan yağan yağmur drenaj kanallarıyla denize ulaşamıyor. DSİ tarafından yürütülen bu çalışmanın bir an önce bitirilmesi lazım. Yürüyen bir ihaleleri vardı ama bazı sorunlar oldu ihalede. Bölge Müdürümüzle birlikte ihalenin bir an önce yapılmasını takip edeceğiz. Yağan yağmurun rahat bir şekilde denize ulaşmasını sağlamamız lazım, sorun orada. Bu bölge sürekli bu yağışları alıyor, böyle bir sorun olmaması lazım.” dedi.

Vatandaşlarımızın büyük bir mağduriyet yaşadığını ama bölgede can kaybının olmaması sevindirici olduğunu ifade eden Vali Kaymak, “Vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz, biz devlet olarak yanlarındayız. Tabi tarım sigortaları olsa vatandaşlarımız çok mağdur olmayacak ama tarım sigortaları olmasa bile sular çekildikten sonra Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğümüz bölgede çalışma yapacaklar. Hasar tespitlerini yaparak Tarım ve Orman Bakanlığı ile AFAD’a ileterek gerek ev hasarlarını gerekse tarım ürünlerindeki hasarları bir miktar da olsa karşılanmasına çalışacağız.” diye konuştu.

80 bin m2’lik geniş bir alanda güzel bir proje yürütüldüğünü belirten Vali Kaymak, “Irmaklar birbirine bağlanıyor, dereler açılıyor büyük bir çalışma bu. Tek bir derenin açılması gibi basit bir çalışma değil. Devletimiz güçlü ve bunların altından kalkar. Bu çalışmaların bu olaydan sonra yapacağımız görüşmelerle hızlanacağını düşünüyorum. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun, Allah daha büyüğünden korusun. Vatandaşlarımız Meteorolojinin uyarılarını dikkate alıyor ama burada vatandaşımızın yapabileceği bir şey yok. Yürütülen çalışma henüz tamamlanamadığı için böyle bir mağduriyet yaşandı maalesef. Az önce aldığımız bilgiye göre evde mahsur kalan iki vatandaşımız da botlarla kurtarıldı.” dedi.

Bu tür olaylar yaşandıktan bir süre sonra bunun unutulduğunu ve yapılan çalışmalar için gerekli kamulaştırma işlemlerine kolaylık sağlanmadığını söyleyen Vali Kaymak, “Biz vatandaşlarımızdan anlayış bekliyoruz. Devlet ve millet birbirine yardımcı olacak. Özellikle bundan sonra yapacağımız kamulaştırmalarda vatandaşlarımız bize anlayış gösterip yardımcı olsunlar. Biz piyasa değerinden bunun karşılığını ödüyoruz zaten. Vatandaş devlete devlet de vatandaşa yardımcı olacak ve inşallah bu sorunları bir daha yaşamayacağız.” diye konuştu.

Daha sonra selzede vatandaşlarımızla görüşen Vali Kaymak, geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

İncelemelerinde Vali Osman Kaymak'a Terme Belediye Başkanı Ali Kılıç, DSİ Samsun 7. Bölge Müdürü Nazmi Koçak ile Tarım ve Orman İl Müdürü Nail Kırmacı da eşlik etti.


Yayın Tarihi: 24/06/2019