Türkiye’nin İlk Donör Bağışçısı Özel Hastanesi, VM Medical Park Samsun


Türkiye’nin İlk Donör Bağışçısı Özel Hastanesi, VM Medical Park Samsun

VM Medical Park Samsun Hastanesi, Pediatrik Kemik İliği Merkezi’nin açılışının 5. yılında Türkiye’nin ilk “Donör Bağışçısı Özel Hastanesi” unvanının sahibi oldu.  TÜRKÖK ile yapılan ortak proje çerçevesinde 1200 kişilik hastane personelinin tamamı kemik iliği donörü olmak için başvuruda bulundu.

VM Medical Park Samsun Hastanesi, Pediatrik Kemik İliği Merkezi’nin açılışının 5. yılında önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. Kemik iliği bağışı konusunda toplumsal kamuoyu oluşturmak ve bağışçı sayısını artırmak amacıyla Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) ile ortaklaşa gerçekleştirilen proje çerçevesinde hastane personelinin yanı sıra yakınlarının da bağışçı olması yönünde çağrı yapıldı. Kızılay Orta Karadeniz Bölge Müdürü Muhsin Yıldırım, TÜRKÖK Bölge Koordinatörü Erdal Ayar ile VM Medical Park Samsun Hastanesi’nin hekimleri, yöneticileri, Kemik İliği Nakli ekibi bir araya gelerek proje hakkında bilgiler verdi.

1200 PERSONELİN TAMAMI BAĞIŞTA BULUNDU

VM Medical Park Samsun Hastanesi Genel Müdürü Dr. Hakan Özcan, Pediatrik Kemik İliği Merkezi’nin 2012 yılında büyük bir yatırımla  ülkemizde tedavi görmeyi bekleyen çocuklarımıza umut olmak adına kurulduğunu ifade ederek, “Çocuk kemik iliği servisimizi  ‘Çocuk Hastanesi’ projesine dönüştürüyoruz ve yakında hizmet vermeye başlayacağız. Bunun yanı sıra, TÜRKÖK ile yapacağımız  donör  organizasyonuna destek olmak, kemik iliği nakli ile ilgili farkındalık oluşturmak için nakil ünitemizin 5. kuruluş yıldönümünde tüm hastane personelimizi donör olmaya davet ettik. Hastanemizin 1200 personelinin tamamı birer tüp kan bağışında bulunarak ilik bağışçısı adayı oldu. Türkiye’de aranan donör dokularına uygun bir doku bulunursa, genişletilmiş testlere o kişiler üzerinden donör bağışı işlemlerine devam edilecek. Bu anlamda bir özel hastane olarak Türkiye’nin ilk ‘Donör Bağışçısı Hastanesi’ unvanına sahip olmaktan dolayı mutluluk ve gurur duyuyoruz. Amacımız öncelikle sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlamak ve bu konuya herkesin dikkatini çekmek” dedi.

TÜRKÖK’TE 200 BİN RAKAMI AŞILDI

VM Medical Park Samsun Hastanesi’nin personeline gösterdiği duyarlılıkları sebebiyle teşekkür eden Kızılay Orta Karadeniz Bölge Müdürü Muhsin Yıldırım ise yaptığı konuşmada “VM Medical Park Samsun Hastanesi’nin tüm kadrosuyla böyle bir projede  yer alarak öncülük etmesinden dolayı çok mutluyuz. 2,5 yıl önce başlatılan TÜRKÖK Projesi’nde veri tabanında 200 binin üzerinde kişinin kök hücre kaydı oluşturuldu. Bu anlamda bugün hastane personelinin de 1200 kişiyle katkıda bulunması bizim için çok umut verici bir adım” dedi.

ARTIK YURTDIŞINA GİTMEYE GEREK YOK

TÜRKÖK Karadeniz Bölgesi Koordinatörü Erdal Ayar da projeyle ilgili şunları paylaştı:

“Kök hücre bağışının artmasıyla, yakında inşallah Türkiye'de hiç kimse kök hücre arayışında olmayacak. Eskiden kanser ve lösemi durumundaki insanlar dışarıdan kök hücre arayışına giriyordu ve bu da büyük paralara mal oluyordu. Artık kendi ülkemizdeki donörler sayesinde gerek Türkiye'de gerekse yurt dışında yaşayan birçok vatandaşımız sağlığına kavuşuyor. Kök hücre bağışını Periferik Kök Hücre Toplama Yöntemi ve Kemik İliği Bağışı Yöntemi diye ikiye ayırıyoruz. Her iki yöntem de bağışçının sağlığını olumsuz yönde etkilemiyor."

ZAMANIN İYİ YÖNETİLMESİ HAYATİ ÖNEMDE

VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Hematolojisi Uzmanı Prof. Dr. Davut Albayrak ise Sağlık Bakanlığı’nın ve Kızılay’ın ortak organizasyonu  olan TÜRKÖK’ün 2014 yılında kurulduğunu belirterek,  o günden bu yana artan donör sayısı ile hem ülkemizde hem de diğer ülkelerde kemik iliği nakli bekleyen birçok hastaya umut ışığı olduğunu söyledi. Özellikle akraba içi vericisi olmayan, yurtdışı bankalardan uygun donör bulmakta zorlanan ve ciddi zaman kaybeden hastalar için TÜRKÖK’ün büyük bir kazanç olduğunun altını çizen Albayrak, “Kemik iliği nakli  yaşamsal bir önem taşımakla birlikte, uygun donör bulmak ve hasta ile donör arasında anahtar-kilit gibi bir doku uyumunu  yakalamak sürecin kolay olmayan aşamalarından en önemlisini oluşturur. Bu süreçte yaşanan zamansal kayıplar, hastaların yaşam mücadelelerinde büyük önem taşımaktadır. Zamanın iyi yönetilmesi gereken bu işleyişte en önemli etken de veri tabanında donör kayıtlarının çok olmasıdır. Ne kadar çok gönüllü donör olmak için başvuruda bulunursa uyum olasılığı fazla olacağından hastaların tedavi süreçlerinde çok önemli adımlar atılmış olacaktır” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE 4500 KİŞİ KEMİK İLİĞİ NAKLİ BEKLİYOR

Hastanenin 1200 personelinin yanı sıra yakınlarına da bağışcı olmaları konusunda çağrıda bulunan Albayrak, şu bilgileri verdi;

“Türkiye’de şu anda kemik iliği nakli bekleyen 4 bin 500 insan var. TÜRKÖK’ün veri bankasında şu anda 250 bin kişinin verisi yer alıyor. Burada önemli olan ilik uyumunun yakalanması. O nedenle bağışcı sayısı ne kadar çok artarsa hastalarımız için uygun ilik bulmak o kadar kolaylaşacak.  18-50 yaş arasında sağlıklı olan her kişi kemik iliği bağışçısı olabilir. Bağışçı olmanın bir diğer koşulu ise Hepatit B, Hepatit C ve Sifiliz hastalığı geçirmemiş olmak, kronik hastalığı bulunmamak, kanser, HIV (AIDS) tanısı almamış olmak yer alıyor. Bu koşulları sağlayan herkes kemik iliği bağışında bulanabilir ve belki de bir hayat kurtarabilir. Hastane personelimize de bu projemize destek oldukları için ayrıca teşekkür ederim. Sağlıklı bir toplum ve gelecek için önceliğimiz her zaman çocuklarımızın sağlığı olmalıdır.”


Yayın Tarihi: 13/11/2017