Önlemlerin Alındığı Kliniklerde Rahatlıkla Diş Tedavisi Yaptırılabilir


Önlemlerin Alındığı Kliniklerde Rahatlıkla Diş Tedavisi Yaptırılabilir

Samsun’da Riva Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği mesul müdürü Dr. Mustafa Özdemir, Sağlık Bakanlığı tarafından Covid 19 tedbirleri kapsamında acil durumlar dışında ağız-diş sağlığı hizmetleri ve girişimlerinin kısıtlandığını belirterek bakanlığın belirlediği tedbirlerin alındığı kliniklerde rahatlıkla diş tedavisinin yapılabileceğini belirtti.

Diş hekimliğinde tanımlanan acil tedavilerin nasıl ve hangi koşullarda uygulanacağı konusunda bilgi veren Riva Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Mesul Müdürü Dr. Mustafa Özdemir “Özellikle dental işlemler sırasında açığa çıkan damlacıklar, üst solunum yolu ve ağız kavitesi içerisinde enfeksiyona neden olabilir, COVID-19 hastalığının da damlacıklarla bulaşma riski oldukça yoğun olduğundan, gerekli tedbirler alınarak acil diş tedavileri uygulamaktayız” diye kaydetti.

“Her şeyden önce biz hastalarımızın her birine potansiyel covid 19 olabileceği mantığıyla yaklaşıyoruz. Birazdan aktaracağım tedbirler sayesinde hem hastamızı hem kendimizi hem de diğer hastaları bulaşıcı tüm enfeksiyonlardan korumuş oluyoruz” diyen özdemir sözlerini şöyle sürdürdü;

KLİNİĞE GELEN HASTALARA ATEŞ ÖLÇÜMÜ YAPIYORUZ

Hastamız kliniğe ilk gelmeden önce anamez alarak randevü veriyoruz. Kliniğimize gelen hastalarımızın da ateş ölçümü yapılmaktadır. Ayrıntılı bir anamnez aldıktan sonra dezenfektanlarla gereken koruma girişimleri uygulanıp muayene odasına alınmaktadır.

Çapraz enfeksiyon açısından daha önce anlatılan tüm izolasyon kurallarını uyguluyoruz. Hastalarımızın mümkünse yalnız, değilse sadece tek refakatçi ile gelmesini tercih ediyoruz. Hasta yakınları mekân dışında bekletilmektedir. Hastanın tek başına muayene olmaya engel durumu söz konusu ise, refakatçi eşlik edebiliyor. Fakat hasta yakını da tüm izolasyon kurallarına göre korunmaktadır.

-Hasta muayenesinin yapıldığı yer iyi bir şekilde havalandırılıyor. İki hasta arasında en az 30 dk. beklenip bu süre içinde klinik ve çevre yüzeylerinin temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri yapılmaktadır.

Bizim bir avantajımız da 3 ayrı kliniğimizin ve bekleme salonlarının tamamen birbirinden izole olması. Bu nedenle klinikleri dönüşümlü bir şekilde rahatlıkla kullanabiliyoruz.

Her mekanik aletin sterilizasyonun paketli bir şekilde yapılıp hastaların önünde açılıyor ki hastalarımız gönül rahatlığı içinde tedavi olabilsinler.

Zaten hastalara özel kullandığımız birçok sarf malzeme tek kullanımlık. Örneğin hava su spreyi uçları, hasta önlükleri, tükrük emiciler, boneler v.b.

Hastalarımıza dental işleme başlamadan önce antiseptik gargarlar ile ağız çalkalamalarını sağlıyoruz.

Diş hekimi olarak uyguladığımız acil tedavi yönteminin ne gibi sorunlar yaratabileceğini hastamıza anlatıp bizlere ulaşabileceği iletişim bilgilerini paylaşmaktayız.

HASTALAR BU DÖNEMDE GÖNÜL RAHATLIĞIYLA DİŞ TEDAVİSİ YAPTIRABİLİRLER

Bu önlemlerin alındığı kliniklerde rahat bir şekilde diş tedavilerini yaptırabilirler. Aslında bu süreç hastalarımızın dezenfeksiyon ve sterilizasyon konusunda daha bilinçli olmalarını da sağladı. Biz hekimlere ise düşen görev bir kat daha arttı. Zaten birçok arkadaşımız bu kurallara oldukça hassasiyet gösteriyordu. Eminim ki hastalar bu hususlarda daha sorgulayıcı ve seçici davranacaklardır. Açıkçası bu da bizi memnun eder.


Yayın Tarihi: 31/05/2020