TŞOF Başkanı Apaydın; ‘ÖTV İndirimi Resmi Gazetede Yayımlandı’


TŞOF Başkanı Apaydın; ‘ÖTV İndirimi Resmi Gazetede Yayımlandı’

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edilen ticari araçların ÖTV alınmadan yenilenmesi hakkındaki kanun Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak resmi gazetede yayımlandı.

Ticari araçların ÖTV alınmadan yenilenmesine ilişkin kararın resmi gazetede yayınlanması üzerine yazılı bir açıklama yapan TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, “Bu kanunun 2004 yılından beri çıkması için mücadele ediyorduk. Kararın çıkmasında emeği geçen Başbakan Binali Yıldırım hükümetine, tüm siyasi partilerimize ve kararı olumlu bulup kanunlaşması için imzalayarak resmi gazetede yayınlanmasını sağlayan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şoför esnafımız adına teşekkür ediyorum. Bu süreçte tüm ticari araçlarımızı uygun fiyat ve kredilerle yenilemek en büyük arzumuz. Başta İstanbul olmak üzere birçok ilimizde 2-3 yıl önce ticari araçlarımızın belli bir bölümü yenilendi. Şimdi ÖTV’nin sıfırlanmasına ilişkin kanun resmi gazetede yayınlandı. Şehit ve gazi yakınlarının da yararlanması ile ülke genelinde 350 ile 450 bin civarında bir aracın yenileneceğini tahmin ediyoruz. Ticari araçların yenilenmesi ile vatandaşa verilen hizmet ve kalitede artmış olacak. Turizme olumlu olarak yansıyacağından ülkemizin imajına büyük katkısı olacaktır” dedi.

FABRİKALARDA YETERLİ ARAÇ OLMAYABİLİR

Araçların değişimi için 30.Haziran.2019 tarihine kadar süre verilmesi ile otomobil fabrikalarının taleplerine zamanında cevap verebileceğinin de altını çizen Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, “Ticari taksi, hatlı minibüs, servis aracı, özel halk otobüsleri ve kanunun izin verdiği tüm ticari araçlar bu kanun ile yenilebilecek. Esnafımızın araç yenileme talebine otomotiv sektörünün hemen olumlu cevap veremeyeceği düşünülerek araç yenileme süresinin uzun vadeye yayılması olumlu bir karar oldu. Sürenin uzun tutulması ile aracını yenileyecek olan esnafımızın sayısı en az yüzde 20-25 oranında bir artış gösterecektir. Piyasanın canlanması için tüm bankalarımızın da ellerini taşın altına koyarak ticari araç sahiplerine uzun vadeli ve düşük faizli kredi imkânı sağlanması için harekete geçilmelidir. Ayrıca kredi ve kefalet kooperatiflerine daha çok plasman sağlanmalı ki esnafın kredi taleplerine cevap verilebilsin. ÖTV indiriminin yanında düşük faizli ve uzun vadeli kredi imkânı şoför esnafının araçlarını yenilemesine vesile olacaktır. Araçların yenilenmesi ekonomide iyileşme ve aynı zamanda işsizliğin düşmesine sebep olacaktır. Bu alanda her kesimin üzerine düşen görevi yapması sevindiricidir. Bankalarımızdan da şoför esnafımıza yardımcı olacak kredi çalışması bekliyoruz” diye konuştu. 

ÖTV İNDİRİMİ SIFIR OLARAK UYGULANACAK ARAÇLAR 

30.06.2019 tarihine kadar yapılacak ilk araç alımında, yolcu taşımacılığında kullanılan motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçmeyen otomobil türü araçlarda ÖTV oranı yüzde 45. Minibüslerde yüzde 9, Midibüslerde yüzde 4, Otobüslerde yüzde 1 ve Ticari yük taşımacılığında kullanılan kamyon türü araçlarda yüzde 4 olan ÖTV vergiden muaf.


Yayın Tarihi: 06/09/2016