Temiz Enerjiye Yatırım Daha Karlı


Temiz Enerjiye Yatırım Daha Karlı

Temiz teknolojilere yatırım yapan ve iklim değişikliğinin çözümüne dair çalışmalar yürüten şirketler,  fosil yakıtlara yatırım yapan şirketlerden 3 kat daha iyi performans gösteriyor. 

Dünya’daki temiz şirketlerinin karlılık oranlarını inceleyen Clean200 adlı yeni bir liste yayınladı. As YouSow ve CorparateKnights adlı düşünce kuruluşları tarafından yayınlanan Temiz200, temiz enerji ve teknoloji alanında faaliyet gösteren en büyük 200 şirketi ilk defa listeledi. Listeye göre, son on yılda, temiz enerji şirketleri yüzde 21.82 yıllık getiri ile faaliyet gösterdi.

Yine 2016 yılında yayınlanan CarbonUndergroundTM listesinde ise en kirli 200 fosil yakıt şirketi listelenmişti. Bu şirketlerin yıllık karlılık oranının ise aynı dönemde sadece yüzde 7.84 oranında gerçekleştiği açıklanmıştı.

YATIRIMCILAR KİRLİ ŞİRKETLERDEN GERİ ÇEKİLECEK

Raporun yazarlarından ve CorporateKnights’ın CEOsu Toby Heaps “Temiz200 listesindeki şirketler, kirli enerji şirketlerine göre son 10 yılda 3 kat daha iyi performans gösterdi.  Bu rakamlar, temiz enerjinin yatırımcılarına somut ve sağlam kazançlar sağladığını ortaya koyuyor. Temiz enerji yatırımları yüksek karlılık oranına sahipler ve bu rakamlar teknolojiler gelişmeye devam ettiği için daha da yükselecek ve daha fazla yatırımcı kirli kömür ve fosil yakıt şirketlerinden geri çekilecek” diye yorumluyor.

LİSTEDEKİ TEK YERLİ TOFAŞ!

Türkiye’de faaliyet gösteren Vestas gibi şirketlerinin bulunduğu listede tek yerli şirket olarak TOFAŞ AŞ bulunuyor. Elektrikli araçlara yaptığı yatırım ile listeye giren TOFAŞ, Temiz200 listesine 88inci sırada yer bulmuş durumda.

Listenin ilk üç sırasında Toyota Motor, Siemens AG-REG ve Johnson Controls bulunuyor.

Kaynak: enerjigunlugu.net


Yayın Tarihi: 16/08/2016