Kitap Kadar Cihaz Bir Eve Yetecek


Kitap Kadar Cihaz Bir Eve Yetecek

Güneş Enerjisi Sanayicileri Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan, 10-15 yıl sonra kitap büyüklüğünde bir cihazla bir evin tüm elektrik ihtiyacının karşılanabilir hale geleceğini söyledi.

Güneş Enerjisi Sanayicileri Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan, Solarex Fuarı kapsamında düzenlenen Güneş Enerjisi Enerji Depolama ve BlockChain başlıklı özel oturumda bir konuşma yaptı. Çatı üstü güneş sistemlerinin yayılmasını hedefleyen bir kısım mevzuat değişiklikleri yapıldığını ifade ederek “Ama yine de bu sistemlerin kurulumu için üç-beş ay arasında değişen bir süreç gerekiyor. Biz bu sürecin sadeleştirilmesi ve sistemin hızlı bir şekilde devreye alınması için girişimlerde bulunduk” dedi.

Farklı düzenlemeleri bir kaç kurumun bir araya gelip çalışması gerektiği için bazı sıkıntılar yaşandığını anlatan Hakan Erkan şunları söyledi:

“Çatılar için belediyelerden bir onay almak gerekiyor. Harç pul bedelleri var. 1000-1500 TL kadar tutan bu rakamların aşağıya çekilmesi lazım. Biz sadece geçici kabulde 50-100 lira (10 kW) ile sınırlı tutulmasını istiyoruz. Torba Yasa’daki düzenlemelere göre 10 kW’ya kadar gelir vergisinden muafsınız. Görevli tedarik şirketleri gerçek kişiye her ay parasını verecek ve bu da vergiden muaf olacak. Düzenlemeler peyderpey devam ediyor ve devam ettikçe de iyileşmeler artacak.”

Güneş enerji ekipmanı maliyetlerinin de gerilemeye devam ettiğine işaret eden Erkan şöyle konuştu:

“Maliyetler Watt başına 0.5 dolar cent’e kadar geriledi. Önümüzdeki yıllarda bu daha da aşağılara inecek. Kurulacak sistemlerin, kalite vs şartlarına bağlı olarak MW başına 300 dolarlara kadar düşeceğini öngörüyoruz. O zaman güneşten elektrik üretimi artacak, sektör çok farklı yerlere gelecek. Ben güneşi, hayatımızın bir parçası haline gelen cep telefonlarına benzetiyorum. Temiz enerji, mutlaka tanışmamız lazım diyorum.”

GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan, ekipman ve yatırım maliyetleri düştüğü için güneş elektriğine yönelik alım garantisi bedelinin fazla geldiğini ifade etti. Şebekeye elektrik veren ve alan güneş sistemi sahipleri için mahsuplaşmanın aylık ya da yıllık şekilde yapılmasının çok kolay görünmediğini anlatan Erkan “Bununla ilgili çözümlerle uğraşıyoruz. Kurulacak sistemlerin kiralanması bir çözüm olabilir. Burada da adım adım yavaş yavaş ilerlemeler söz konusu. BlokChain sayesinde bu alandaki gelişmeler beklenenden çok daha hızlı olabilir” dedi.

MİKRO KREDİLER İÇİN MODEL HAZIRLIĞI

Güneş sistemleri için mikro krediler konusunda bir iş modeli yaratmaya çalıştıklarını da belirten Hakan Erkan “Bankalar bunu tek tek kişiye değil de paket halinde verebilir” diye konuştu. 

KİTAP KADAR PİL BİR EVE YETER

Depolama sistemlerinin teknoloji ile birlikte geliştiğini vurgulayan Erkan “Akülerde cycle sayısı yüksek olmalı ki ömrü uzun olsun. 10-15 yıl sonra kitap büyüklüğünde bir cihazla evimizin elektrik ihtiyacını karşılayabileceğiz gibime geliyor” ifadelerini kullandı.

Son bir iki yıldır Temmuz-Ağustos aylarında elektrik kesintilerinin azaldığını kaydeden Hakan Erkan, “Depolamanın gelmesiyle birlikte bu durum daha da düzelecek ve çok daha farklı yerlere geleceğiz” dedi.

Kaynak: enerjigunlugu.net


Yayın Tarihi: 06/04/2018