Tarihe Yolculuğun 6.sı Gerçekleşti


Tarihe Yolculuğun 6.sı Gerçekleşti

Kavak Dernekleri Federasyonu (KADEF), ile Samsun Büyükşehir,İlkadım ve Kavak Belediyesi’nin işbirliğiyle düzenlenen "Ata Yolundan Tarihe Yolculuk Konvoyu" yoğun katılım ile gerçekleşti.

Her yıl 19 Mayıs 1919 Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurtuluşa ilk adım'ın atıldığı ilkadım ilçesinde başlayan ve Kavak ilçesinde son bulan Ataya saygı niteliğindeki geleneksel hale gelen tarihi yolculuk konvoyunun 6.cısı gerçekleştirildi.

Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi önünde toplanan kalabalığa, Kavak Dernekleri Federasyonu (KADEF) Başkanı Bayram Erişkin ve üye derneklerin temsilcileri,İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı ,sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve Gaziler katılım sağladı. Turtles team,Samvoskulüp,Samsun Motosiklet Spor Kulübü' nün, katılımlarıyla renkli sahnelere ev sahipliği yapan etkinlik  Mustafa Kemal Atatürk 'ün Anadolu'ya geçtiği yolu takip ederek, Ataköy Mahallesi, Mamur Dağı, Karga Deresi,Çakallı geçilerek Kavak ilçesine ulaştı. Atayolun dan gelenleri Kavak ilçesinde karşılayan gençlerin açtığı  dev Türk bayrağının peşinde yürüyerek devam eden protokol kortej eşliğinde Atatürk Parkına geldi.

ERİŞKİN KAVAK İLÇEMİZ UNUTULMASIN
Sıra ile kursiye çıkarak duygu ve düşüncelerini dile getiren katılımcılardan  etkinlik alanında ilk konuşmayı yapan Kavak Dernekleri Federasyonu Başkanı Bayram Erişkin,'Yürüyüşümüze destek veren herkese teşekkür ediyorum.Bir millet esaretten özgürlüğe bu yoldan ulaştı.Bu yol esareti kabul etmeyen bir milletin yoludur.Bizlerin sembolikte olsa bu yürüyüşümüz Samsun'dan doğan güneşin simgesidir.19 Mayıs 1919 100.Yılda bu milli mücadelede Kavak ilçemiz unutulmasın''dedi.

SARICAOĞLU DİRİLİŞİN ALTIN HARFLERLE YAZILDIĞI İLÇE KAVAK
Bugün Türk'ün direnişini ayağa kalkışının,şahlanışının ve esarete,teslimiyete mandaya isyan bayrağını açıldığı gün olduğunu söyleyen Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu''Anadolu da dirilişin altın harflerle yazıldığı gün bugündür.Ne mutlu ki bize bu kurtuluş mücadelesinde yola çıkan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü bağrına basan Kavaklı hemşerilerimiz olmuştur.Bu kıvılcımda Canbolat oğlu Berzak Ekrem Bey'in Atatürk'e paşam 200 adamım ile emrinizdeyim ile çıkılmış ve Kavak'tan dalga dalga yayılmıştır''dedi.

-DEMİRTAŞ KURTULUŞUN İLK ADIMININ 100.YILIN DA BELEDİYE BAŞKANI OLMAK BENİM İÇİN AYRI BİR GURUR.
Atayolu adını koyduğumuz daha sonrasında Kurtuluş yolu adını alan bu ilk hareketi kurtuluşun ilkadım 'nın atıldığı ilçeden Kavak,Havza,Tokat,Sivas,Erzincan,Erzurum hattında  oluşması için İlkadım Belediyesi olarak buna paralel faaliyetlerle bu tarihe yolculuğu daha canlı hale getirip toplumun her kesimini buna dahil edeceğiz diyen İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş,''Kurtuluşa atılan ilk adımın 100.Yılında böyle bir yılda ilkadm'da Belediye Başkanı olmak ayrı bir gurur.Atatürk'ün Samsuna çıktığında,Kurtuluşun olacağına inancın tam oldu demesi sözle değil eylemde başlamış olması bu tavrı ortaya koyması ülkemiz açısında bir ayrıcalık olduğunu düşünüyorum'' dedi.

ARLI BAYRAĞIMIZI İNDİRMEYECEĞİZ
Bu ülke kolaylıkla kazanılmadı diyen Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı''Şu an ülkemizde global bir savaş var.Sermaye ve Kapitalizim bir araya gelip dünyayı sömürmeye çalışıyorlar.Bizler akıllı ve üretken olacaz ,çalışacaz  asla bu bayrağımızı indirmeyecez''dedi.

KOŞAL BU MÜCADELE HER YERDE YAŞATILMALI.
Milli mücadele tarihinin Kavak'ta yazıldığını belirten Kavak Kaymakamı Recep Koşal  Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'dan çıkıp Havza'ya giderken ilk uğradığı yerin Kavak ilçesi olduğunu hatırlattı.Türkiye'nin her yerinde bu kurtuluş mücadelesi yaşatılmalı'' dedi.
Etkinlik toplu çekilen hatıra fotoğrafı ile son buldu.


Yayın Tarihi: 19/05/2019