Samsun Ticaret Borsası’ndan Büyük Hizmet


Samsun Ticaret Borsası’ndan Büyük Hizmet

Başkan Çakır “Sayın Cumhurbaşkanımızın bize emaneti olan bu eseri daha da ileriye taşıyacağız.”

Samsun Ticaret Borsası bünyesinde faaliyet gösteren ve bölgenin gelişmesine önemli katkı sunan Gıda Kontrol Laboratuvarı’nın kapasitesinin geliştirilmesine yönelik projeye Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından destek verildi.

Laboratuvarın 2003 yılında Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışının yapıldığını hatırlatan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Çakır, “Sayın Cumhurbaşkanımızın bize emanetini daha da ileri noktalara taşıyacağız” dedi.

Samsun Ticaret Borsası tarafından Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’na sunulan “Samsun Ticaret Borsası Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı’ nın Kapasitesinin Geliştirilmesi Güdümlü Projesi” için imza töreni düzenlendi. Samsun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Çakır ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili İbrahim Ethem Şahin tarafından atılan imzalarla bölgemizin ekonomik gelişmesi yönünde önemli bir adım atıldı. İmza törenine Samsun Ticaret Borsası Genel Sekreteri Ahmet Aliyazıcı ve diğer yetkililer de iştirak etti.

ÜLKE GENELİNDEKİ İŞLETMELERE DE HİZMET VERİLECEK

Samsun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Çakır, desteklerinden dolayı Orta Kalkınma Ajansı’na teşekkür ederken, “Bölgemize ve ülkemize hayırlı olsun. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ ın 2003 yılında açılış kurdelesini keserek faaliyete başlattıkları Samsun Ticaret Borsası Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı bugün itibariyle fındıkta aflatoksinden, gıda da ağır metal analizlerine kadar 12 analizde akredite olarak şehrimizin ve ülkemizin dış ticaretine ve ekonomisine hizmet etmektedir. Açılışından bu güne kadar kendini sürekli geliştiren laboratuvarımız sadece bölgede iştigal eden ihracatçılarımıza ve sanayicimize değil ülke genelinde işletmelere hizmet veriyor” dedi. Başkan Çakır sözlerine şöyle devam etti:

“CUMHURBAŞKANIMIZIN BİZE EMANETİ DAHA DA İLERİYE TAŞIYACAĞIZ.”
“Sayın Cumhurbaşkanımızın bize emaneti olan bu eseri imzalarını attığımız proje ile birlikte daha da ileri noktalara taşıyacağız. Proje bütçesi 6 milyon 624 bin TL olarak onaylandı. Proje bütçesinin yüzde 50’si eş finansmandır yani proje bütçesinin yarısı borsamız tarafından finanse edilecektir. Bütçenin tamamı makine teçhizattır. “

KARADENİZ’DETEK
Projenin tamamlanması ile birlikte laboratuvarımız Rusya Federasyonu'na ihracatta yetkilendirilen Marmara, Ege ve Akdeniz bölgeleri dışında yer alan ilk laboratuvar olacaktır.  Proje öncesinde akredite olunan analizlere ek olarak, analiz portföyümüze pestisit, GDO ve dioksin analizlerinin de eklenmesi ile birlikte laboratuvarımız Türkiye’ de analiz yelpazesi en geniş 10 laboratuvardan biri haline gelecektir. Bu sayede, numunelerin il dışına gönderilmesinin önüne geçilecek, fazladan geçen her gün için ( 3-4 bin tonluk gemiler için 2 bin 500- 3 bin, 30-40 bin tonluk gemiler için ise 12 - 15 bin dolar) ödenen demuraj bedelleri ödenmeyecek, firmalarımızın zaman ve maddi kayıplara uğramaları engellenecektir. Bu ücretler her ne kadar firmalarımız tarafından ödense de ülkemiz için döviz kaybı olan bu durum ortadan kalkacaktır.

Samsun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Çakır, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’ ın yeni organize sanayi bölgesi yeri çalışmalarını görmek amacıyla ilimize gerçekleştirdiği ziyaret esnasında laboratuvar projesini bilgilerine arz etme fırsatı bulduğunu da dile getirerek sözlerini şöyle tamamladı:

TÜM TÜRKİYE’YE HİZMET VERECEK
“Sayın Bakanımız’ da projemiz ile yakından ilgilendiler ve desteklerini esirgemediler.  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Kalkınma ajansımız temsilcilerinin de talepleriyle laboratuvarımızı yeni hizmet binamıza taşıyacağız. Yeni hizmet binamızın iki katını laboratuvar olarak ayırıp hazırladık. Makine teçhizatı kadar fiziki mekanları ile de çağın gereklerine uygun modern bir laboratuvarı sektörün hizmetine sunacağız. Tamamına yakını ithal olan makine-teçhizatın tedarikini en kısa sürede tamamlayıp bir an önce akreditasyon çalışmalarına başlayarak 24 ay içinde bitirilmesi gereken projeyi 2022 yılının başına kadar sonuçlandırmayı planlıyoruz.  Projemize sahip çıkan ve destekleyen Sayın Bakanımız başta olmak üzere valilerimize, Ondokuz Mayıs Üniversitesine, bölge oda ve borsalarımızın başkanlarına ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansımıza şükranlarımı sunuyorum. Projenin hazırlanmasında büyük emek harcayan borsamız Genel sekreterliğine, laboratuvar müdürlüğümüze ve kalite -akreditasyon birimimize teşekkür ediyorum.”

Proje ile birlikte ihracat potansiyeli olan yaş meyve ve sebzelerin zorunlu ihracat analizlerinin, ithalatı gerçekleşen gıda ve yem maddelerinin ise ithalat analizleri gerçekleştirilebilecek. İhracata veya ithalata konu ürünlerin numuneleri akredite analizlerinin tamamının bölgemizde gerçekleştirilememesi nedeni ile şehir dışına gönderiliyordu. Laboratuvar sadece içinde Samsun, Amasya, Çorum ve Tokat İllerinin bulunduğu TR 83 bölgesine değil çevre bölgelere ve tüm Türkiye’ ye hizmet verecek. Yararlanıcısı ve yürütücüsü Samsun Ticaret Borsası olan projeye Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Bafra Ticaret Borsası, Çarşamba Ticaret Borsası, Terme Ticaret Borsası, Tokat Ticaret Borsası ve Zile Ticaret Borsası - oluşturulacak bir proje izleme ekibi marifetiyle - destek verecekler.


Yayın Tarihi: 20/12/2020