Pembe Tuvalet, 29 Mayıs’ta Samsun’da


Pembe Tuvalet, 29 Mayıs’ta Samsun’da

Türkiye İşlevsel Üroloji ve Kadın Ürolojisi alanında yapılan ilk farkındalık çalışması olan PEMBE WC Bus, 29 Mayıs’ta Samsun Merkez Saat Kulesi önünde olacak.

Kadın ürolojisinde farkındalık yaratmak amacıyla 2003 yılından bu yana çalışan Kontinans Derneği’nin bilgilendirme aracı ‘Pembe WC Bus’, Türk ilaç sektörünün köklü şirketlerinden Nobel İlaç’ın desteğiyle 17 ili gezmek için yola çıktı. Kadınların dörtte birinden fazlasının fiziksel ve sosyal hayatını etkileyen stres tip idrar kaçırma hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkındaki bilgiler, uzman ekipler tarafından aktarılıyor. Projenin hedefi 3 bin üzerinde kadına ulaşarak konuyla ilgili farkındalık yaratmak.

Üroloji uzmanlarının girişimiyle 2003 yılında Ankara’da kurulan Kontinans Derneği, üroloji ve kadın ürolojisi alanında eğitimler vermek, bilgi birikimine katkı sağlamak amacıyla faaliyetlerde bulunuyor. Nobel İlaç ve Kontinans Derneği işbirliği ile gerçekleştirilen proje; Türkiye’de en fazla yaşanan problemler arasında yer alan stres tip idrar kaçırma konusuna dikkat çekip, hastalığın tedavisi konusunda kadınlara bilgi vermeyi amaçlıyor. Projenin temel hedefi ise özellikle stres tip idrar kaçırmanın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu halka duyurarak, hastalığın mutlaka tedavi edilmesi konusunda farkındalık yaratmak.

Nobel İlaç’ın katkılarıyla İstanbul’dan başlayan İzmir, Antalya, Konya, Adana ve Gaziantep’in ardından Samsun ile devam edecek roadshow’un sonraki güzergahı ise; Eskişehir, Ankara ve Edirne olacak. Pembe WC Bus, toplam 17 ilden geçerek turunu tamamlayacak.

Dünyada yüzde 48 oranında görülüyor

Stres tip idrar kaçırma;  gülme, öksürme, hapşırma, ağırlık kaldırma ya da egzersiz gibi aktiviteler sırasında hastanın istemeden idrar kaçırması ve epidemiyolojik çalışmalara göre kadınlarda en sık görülen idrar kaçırma şekli. Stres tip idrar kaçırma yapılan araştırmalara göre dünyada yüzde 48 oranında, Türkiye’de yapılan farklı çalışmalara göre ise, 30 yaşından sonra her dört kadından birinde yüzde 24-46 oranında görülüyor.

11 Mayıs’ta İstanbul’dan başladı

Turuna, 11 Mayıs’ta İstanbul’da başlayan Pembe WC Bus, 29 Mayıs Pazar günü Samsun Merkez Saat Kulesi önünde olacak. Ardından Eskişehir’e doğru yola çıkacak ve her ilde 1 ya da 2 gün kalacak. Pembe WC Bus’daki sağlık uzmanları, hastalık ve tedavisi konusunda kadınlara bilgiler verecek. www.kacirmayankadinlarkulubu.com adresli web sitesi üzerinden de bilgilendirme yapan proje ile 3 bin üzerinde kadına yüz yüze ulaşılması hedefleniyor.

 


Yayın Tarihi: 26/05/2016