Özgür Basın Mutlu Toplum Demektir


Özgür Basın Mutlu Toplum Demektir

Başkan Yusuf Ziya Çakır'dan '3 MAYIS' açıklaması

Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Ziya Çakır, "Basın özgürlüğü dünya genelinde tehdit altında. Özgür ve mutlu bir toplum, özgür basın ile mümkündür" dedi

Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Ziya Çakır, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Başkan Çakır mesajında, basın özgürlüğünün tehdit altında olduğunu belirterek, "Oysa gelişmiş, özgür bir toplum ancak özgür işleyen basın yoluyla mümkündür" dedi.

DEMOKRATİK ÜLKELERDE BİLE SIKINTI

Birleşmiş Milletler'in(BM) 3 Mayıs 1994 yılında aldığı bir karar ile aynı günün DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ olarak kutlanmaya başlandığını hatırlatarak başlayan Başkan Yusuf Ziya Çakır, açıklamalarının devamında şöyle dedi:

"Son yıllarda basın özgürlüğü sadece az gelişmiş demokrasilerde değil, çok gelişmiş ve ileri demokratik ülkelerde bile tartışılır hale gelmiştir. Bazı Medya kuruluşları ise ekonomik kaygılarla ayakta kalabilmek adına yayın ilkelerinden ve etik değerlerden taviz vermeye başlamıştır. Bu durum medya bağımsızlığını ve basın özgürlüğünü de tehdit etmektedir. Maalesef dünyanın bir çok ülkesinde basın çalışanları büyük haksızlıklara uğramakta, basıya ve şiddete maruz kalmaktadır."

BAĞIMSIZ BASIN VE SİYASETE ETKİSİ

Özgür basının olduğu yerde daha özgür ve mutlu bir toplumun olacağını ifade eden Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Ziya Çakır, ayrıca şunları belirtti:

"Basını özgür ve bağımsız olan bir ülkede siyaset makamı da doğru işleyecektir. Özgür düşüncelerin katkı sağladığı demokratik bir ortam, siyasi hareketlere olumlu katkı verecek, ülke yönetimi çok daha şeffaf, sağlam ve sağlıklı şekilde gerçekleştirilecektir. Tüm basın kuruluşlarının özgür olduğu bir ülkede yaşayanlar, doğru bilgi edinme hakkına sahip olduklarından demokrasiye direkt katkıda bulunabilecek, böylece egemenliğin halka dayalı olduğu, çoğulcu parlamenter sistem çok daha güçlü işleyecektir.

MESLEKTAŞLARA KUTLAMA VE BAŞARI DİLEĞİ

'Basın'ın,  'Evrensel hukukun standartlarına uyarak, milletlerin, bireylerin hak ve hürriyetlerine saygı duyarak hareket ederken, herhangi bir şekilde kısıtlanmaması ve engellenmemesi' çağrısında bulunan Cemiyet Başkanı Yusuf Ziya Çakır, "Bu düşüncelerin ışığında, ülkemizde basın özgürlüğünün çok daha ileri noktalara taşınmasını istiyor, halkın sesi olan tüm gazetecilerimizin 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nü kutluyor, meslektaşlarıma başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı.


Yayın Tarihi: 02/05/2020