Okulda Beslenmeye Dikkat


Okulda Beslenmeye Dikkat

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Beslenme Diyet Uzmanı Diyetisyen Elanur Yılmaz, okulların açılmasına kısa bir zaman kala ailelere beslenme konusunda uyarılarda bulundu.

Yaz tatili sona eriyor, okular açılıyor. Hatta alıştırma dönemi için minik öğrenciler şimdiden okullu oldu. Tatilin bitmesi, okulların açılmasıyla beraber çocukların beslenme alışkanlıklarının düzene girmesi, gelişimleri, öğrenme sürecine etkisi nedeniyle çok büyük önem taşıyor.

Bu anlamda Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Beslenme Diyet Uzmanı Diyetisyen Elanur Yılmaz, ailelere çocuklarının beslenme konusunda uyarılarda bulundu.

HASTALIKLARA YOL AÇIYOR

Çocuklara okula giderken harçlık vermek yerine beslenme çantası hazırlanması gerektiği konusunda ailelere tavsiyelerde bulunan Yılmaz, "Çocukların hızlı bir büyüme ve gelişmenin olduğu okul çağlarında yeterli ve dengeli beslenme, sağlıklı gelişim ve büyümenin devamlılığı yanında beslenmeye bağlı sağlık sorunlarının oluşmasının engellenmesi adına çok önemlidir. Yetersiz veya yanlış beslenme alışkanlıkları çocukta zayıflık ya da obezite, diş çürükleri, kansızlık, kemik bozuklukları ve iyot yetersizliği gibi önemli hastalıklara yol açabilmektedir.

KAHVALTI ÇOK ÖNEMLİ

Bu yüzden okula devam eden çocukların beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmeli, neyi ne kadar yemesi gerektiği çocuğa açıklanmalıdır. Sabah kahvaltısı günün en önemli öğünüdür. Çocuklarınızı kahvaltı yapmadan evden göndermemeye çalışın. En sık karşılaşılan sorun kahvaltı yapmamalarıdır ama en kötü bir bardak süt dahil olsa tükettirilmelidir. Yapılan araştırmalarda kahvaltı eden çocukların etmeyenlere göre başarı düzeylerinin, derse ilgilerinin daha yüksek olduğu, daha kolay öğrendikleri görülmüştür.

ABUR-CUBUR YEMESİNLER

Bu anlamda çocuğunuza harçlıklar yerine beslenme çantası hazırlanmalı. Çünkü kantinden alınacak abur-cuburlar hem sağlıksızdır hem de şişmanlığı yani obeziteyi tetikleyicidir. Beslenme çantalarına ‘tam buğday sandviç ekmeği ile yapılmış peynirli, tavuklu sandviçler, süt-ayran, meyve’ tarzında daha düşük kalorili ve vitamin mineral yönünden zengin dengeli bir öğün hazırlanmalıdır.

SEVDİREREK YEDİRİN

Eğer okulda yemek veriliyorsa okul yönetiminden mönüler istenmeli ve çocuğunuzu seçimler konusunda bilgilendirilmedir.

Ayrıca evdeki yemeğini okulda yemediklerini tamamlayacak şekilde organize edin. Okul mönülerinin beslenme ve diyet uzmanı tarafından hazırlanmış olmasını okul yönetiminden isteyiniz. Evde ise, sağlıklı yemekleri birlikte yapmaya çalışın. İçinde emeğinin bulunduğu bir besini daha kolay ve severek yiyecektir. Çocuklara sevdirebilme acısından ek olarak süslemeler yapılabilir mesela bir omlete kaş göz ağız daha ilgi çekici hale getirebilirsiniz."


Yayın Tarihi: 13/09/2017