Milletvekili Köktaş: ‘’İstihdama ve Kalkınmaya Katkı Sağlayacak’’


Milletvekili Köktaş: ‘’İstihdama ve Kalkınmaya Katkı Sağlayacak’’

AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile varlıkların özel sektör tarafından işletilmesinin devamlılığı ile bölgesel istihdama ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlanacağını söyledi.

AK Parti Samsun Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabiî Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi Fuat Köktaş, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 1.bölümü üzerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda konuştu.

Milletvekili Köktaş, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile özet olarak, varlıkların özel sektör tarafından işletilmesinin devamlılığı ile bölgesel istihdama ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacağını, kamu geliri elde edileceğini, işleticilerin öngörülebilirliği sağlanarak bu sayede işleticiler daha kapsamlı yeni yatırımlar yapabileceğini, yapılacak yatırımlarla işletmelerin verimliliği ve kapasite kullanımlarının artacağını ve yapılacak tüm yatırımlar işletme hakkı süresinin sonunda kamuya bırakılacağını ifade etti.

Milletvekili Köktaş yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Bilindiği üzere, dünyada pandemi dönemi başladığında doğal gazın metreküp fiyatı 145 dolarlar seviyesindeydi. Ukrayna-Rusya savaşı başladığında, BOTAŞ'ta 400 dolardan 1.400 dolarlara kadar çıkan bir fiyat oluştu fakat devlet olarak, Hükûmet olarak bu fiyatın dörtte 1'i fiyatına biz konutlarımıza, ticari işletmelerimize doğal gazı vermeye devam ediyoruz. Dolayısıyla, yüzde 75 daha ucuz fiyattan bu millete verdiğimiz doğal gazın BOTAŞ'a getirmiş olduğu bir yük var. İşte, tam da burada kanuni düzenlemenin bir maddesiyle BOTAŞ'ın ithalattan doğan vergi harç borçlarının maliye tarafından karşılanması ve o taraftan ödenmesi maddesi var. Bu vesileyle de biz bu doğal gazın maliyetinin dörtte 1'ini vatandaşımıza yansıttığımızı da ifade etmek isterim.

Yine, enerjide toplayıcılık var -MHP'li milletvekili arkadaşımız da ifade ettiler- daha dengeli bir satışın yapılabilmesi için ve enerji temininde kolaylık sağlayabilmesi için toplayıcılık kanununu da lisansını da bu kanunla geliştiriyoruz.

Yine, kanun üzerinde en çok konuşulan limanların sürelerinin uzatılması konusu var. Biz limanların süresini kırk dokuz yıl yapıyoruz yani yeniden kırk dokuz yıllık bir ihale yapmıyoruz, mevcut süreyi kırk dokuz yıla uzatıyoruz. Efendim, Anayasa Mahkemesi iptal etti; doğru. Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği 4046 sayılı Kanun'a ilave ettiğimiz 30'uncu maddedeki gerekçe farklıydı. Şimdi, yeniden değerlemeler sisteminde ya bunların beyan etmiş oldukları 30/11/2022 tarihindeki bilançolar üzerinde olacak ya da ihaleyi aldıkları tarihteki döviz kuruna dönüp bugüne TÜFE'yle güncellenerek bir fiyat tespiti yapılacak.

Efendim, limanların özelleşmesiyle ne kazanacağız? Sürdürebilirliği kazanacağız, yeniden istihdamı kazanacağız, dünyada tedarik zincirinin çok önemli olduğu lojistiğin önünü açacağız ve bunlarla ilgili de devletimizin kasasına gelir elde edilecek.

İşleticiler önünü görecekler ve yatırım yapacaklar. Herkesin ittifaken söylediği lojistik dünyada önemli sektör; evet dünyada bugün trendi yükselen iki sektör var, biri lojistik, diğeri enerji sektörü. Biz, her ikisinin de önünü açmak, "Tren geçtikten ya da gemi kalktıktan sonra eyvah demeyelimin peşindeyiz.” Bir şeyin kararını vereceğiz: Enerji kısıtlamasına gidildiğinde "Enerji yatırımlarını neden zamanında yapmıyorsunuz?" diye bağıran muhalefet, enerjinin önünü açıp bu yatırımları şimdiden yapmak, öngörmekte maalesef engel olmaya çalışıyorlar tıpkı zeytinlikte yaptıkları gibi.

Şimdi, limanların önünü açıyoruz, diyoruz ki limanlar geleceğe hazırlansınlar buna da itiraz ediliyor. Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum."


Yayın Tarihi: 23/12/2022 - 11:48