Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri Sahiplerini Buldu


Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri Sahiplerini Buldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle, 2017 Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Türkiye’nin sahip olduğu hazineleri ortaya çıkaracaklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 hedeflerinin somut unsurları için gece gündüz çalışırken kültür ve sanatı da asla ihmal etmediklerine vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan törende yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

“Bakınız büyük mütefekkir Cemil Meriç ne diyor: ‘Zavallı Türk aydını, Batılı dostları alınmasınlar diye hazinelerini gizlemeye çalışır. Sonra unutur hazineleri olduğunu düşmanın putlarını takdis eder hayranlıklarını benimser. Dev bu arada papağanlaşır.’ Biz Türk milleti olarak asla papağanlaşmayacağız. Bunun için önce kendi hazinelerimize sahip çıkacağız. Bize unutturulan, unutturulmaya çalışılan tüm hazinelerimizi keşfederek adeta ortaya bir envanter koyacağız. Çünkü güçlü bir envantere sahibiz. Sonra bu büyük birikimin ışığında geleceğe bırakacağımız yeni hazineleri üretmenin gayreti içinde olacağız.”

Milletler için kültür ve sanatın en az ekonomi ve savunma sanayi kadar önemli olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ekonomi ve savunma sanayi sizin dünyanın somut güçleriyle olan ilişkinizde belirleyicidir ama kültür ve sanat da somut olamayan unsurlar karşısındaki konumunuzu tayin eder. Bu ikisi birlikte bir ülkeyi ve milleti yükseltir. Nasıl tek kanatla kuş da, uçak da havalanamaz ise bunlardan birinde geri kalan toplumlar da hedeflerine ulaşamazlar. Mırıldandığı şarkıdan izlediği filme, okuduğu kitaptan yaptığı resme, yediği yemekten giydiği kıyafete velhasıl her şeyiyle başka bir medeniyetin, başka bir kültürün dünyasında gezen biri nasıl bizim olabilir? Nasıl öyle kalabilir? İşte bunu aşmamız lazım.”

Baksı Müzesi Özel Sektöre Teşvik Olmalı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri ile 4 önemli bilim, sanat insanının yanı sıra önemli bir kültür merkezine de ödül verdiklerini belirten Bakan Kurtulmuş ise törende yaptığı konuşmada, ödüle layık görülen isimlerin her birisinin kendi alanında abidevi birer şahsiyet olduğunu dile getirdi. 

Bu törenlerin esas amacının milletin içerisinde var olan güçlü ve köklü sanat geleneklerini yaşatmak ve ileriki nesillere aktarabilmek üzere bu alanda emek harcamış, çile çekmiş, uzun yıllar yokluklar, kıtlıklar ve bir takım kısıtlar altında çalışmış kültür, sanat insanlarını ortaya çıkarmak olduğunu kaydeden Bakan Kurtulmuş, onların marifetlerine devlet nezdindeki en üst noktadan iltifatkâr davranmanın, Türkiye’nin kültür ve sanat dünyasını zenginleştirecek en önemli hususlardan birisi olduğunu ifade etti.

Sinemada, mûsikîde, Osmanlı sanat tarihinde, İslam felsefesi ve tasavvuf alanında yapmış oldukları katkıları, ortaya koydukları eserlerin her türlü takdirin üstünde olduğunu söyleyen Bakan Kurtulmuş, “Bilim ve sanat insanlarına gösterdiğimiz bu iltifatla aynı zamanda sonraki nesilleri de teşvik etmiş oluyoruz. Bu en azından bir vefa, kadirşinaslık örneğidir.” dedi. 

Türkiye’nin kültürel, sanat ve estetik bakımından fevkalade zengin bir birikime, çeşitliliğe sahip olduğunu hatırlatan Bakan Kurtulmuş, bunların ortaya çıkarılmasının devletin görevi olduğu kadar artık oldukça ciddi bir mesafe almış olan özel sektörün de sosyal sorumluluk alanlarından birisi olduğunu ifade etti..

Baksı Müzesinin bu özel ödüle layık görülmesinin, Türkiye’de özel sektörün kültür ve sanat alanındaki sponsorluklarını artıracak ilave bir teşvik olmasını dileyen Bakan Kurtulmuş, konuşmasına şöyle devam etti: 

“Bir kısmı hala ortaya çıkarılmayı bekleyen tarihi ve kültürel yönlerimizin sanat ve kültür dünyasıyla buluşturulmasında özel sektörümüz de üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiş olur ve bu şekilde de Türkiye’nin kültür, sanat, edebiyat alanına ciddi bir şekilde destek vermiş olur.”  

Özel Ödüller

Türk tarihi, edebiyatı, dili, plastik sanatları, mimarlık, arkeoloji, müzik ve sahne sanatlarının yanı sıra halkbilim, tiyatro, opera, bale, sanat tarihi, fotoğrafçılık, sinema ve kütüphanecilik alanlarında bugüne kadar çok sayıda isim ve kuruluşun ödüllendirildiği Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödüllerine 2017 yılında layık görülen isimlere ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verdi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Konferans Salonunda takdim edilen ödülleri mûsikî alanında Cüneyt Kosal, sinema alanında Safâ Önal, sanat tarihi alanında Prof. Dr. Nurhan Atasoy, tasavvuf tarihi alanında Prof. Dr. Süleyman Uludağ ve kültür, sanat kurumu olarak da Baksı Müzesi aldı.

Kaynak: kultur.gov.tr


Yayın Tarihi: 22/02/2018