Akran Zorbalığı Geleceği Karartıyor
Akran zorbalığı, okul çağındaki çocuklar arasında güç dengesizliğine dayalı, saldırgan ve tekrarlanan bir davranış biçimidir ve kısa ve uzun vadede ciddi sonuçlara yol açar.
Mağdurlar genellikle şu durumları yaşarlar: Kaygı, depresyon, düşük öz saygı, sosyal izolasyon ve akademik performansta düşüş gibi sorunlar, ruh sağlığı ve sosyal ilişkiler üzerinde kalıcı etkiler bırakmaktadır.
Akran zorbalığının temel yönleri ve türleri
Tanım: Genellikle güç dengesizliğini içeren ve zarar verme amacı taşıyan, tekrarlayan davranış.
TÜRLER:
Fiziksel: İtme, vurma, çalma veya eşyaları kırma.
Sözel: Hakaret, alay ve tehdit.
Sosyal/İlişkisel: Dedikodu yayma, kamuoyu önünde aşağılama ve sosyal dışlama.
Siber zorbalık: Dijital platformlar aracılığıyla yapılan ve sonuçlarını genellikle daha da ağırlaştıran taciz.
KISA VADELİ ETKİLER
Ruh sağlığı: Depresyon, kaygı, korku, yalnızlık ve değersizlik duyguları.
Fiziksel sağlık: Baş ağrıları, mide ağrıları ve uyku bozuklukları (kâbuslar).
Akademik: Konsantrasyon azalması, motivasyon düşüklüğü, okula gitmekten kaçınma ve notlarda düşüş.
UZUN VADELİ SONUÇLAR
Ruh sağlığı bozuklukları: Kronik depresyon, yaygın anksiyete bozukluğu ve kendine zarar verme düşüncesi riskinde artış.
Sosyal ve gelişimsel: Güvenilir ilişkiler kurmada kalıcı zorluklar, düşük özgüven ve uzun süreli psikolojik sıkıntı.
Davranışsal: Madde bağımlılığı riskinde artış ve bazı durumlarda zorbalığa yönelme veya antisosyal davranışlar geliştirme riski.
ÇEVREDEKİLER ÜZERİNDEKİ ETKİ
Zorbalığa tanık olmak, akranlar arasında, hatta doğrudan hedef olmasalar bile, kaygı, korku ve suçluluk veya çaresizlik duygularına yol açabilir.
MÜDAHALE VE DESTEK
Okul programları: Zorbalık karşıtı politikaların uygulanması, empatiyi teşvik etmek ve güvenli ihbar kanalları oluşturmak, önleme açısından çok önemlidir.
Destek sistemleri: Hem mağdurlara hem de zorbalık yapanlara, davranışın temel nedenlerini ele almak için danışmanlık ve ruh sağlığı hizmetleri sağlamak. Bunun okullarda yapılabilmesi için 50 öğrenciye bir danışman ve her okula bir psikolog bulunmalıdır.
Yayın Tarihi: 22/04/2026 - 12:22









