Karaslan: “Samsun Ülkemizin Tarım Üsü Olmayı Hak Ediyor”


Karaslan: “Samsun Ülkemizin Tarım Üsü Olmayı Hak Ediyor”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin ev sahipliğinde, AK Parti Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan’ın moderatörlüğünü yaptığı, Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Milletvekilleri Ahmet Demircan, Fuat Köktaş, Orhan Kırcalı, İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, AK Parti İl Başkanı Ersan Aksu, Oda Başkanları, Birlik Başkanları ve ilgili tüm sektör temsilcilerinin olduğu 107 katılımcıyla video konferans yöntemiyle Samsun’daki tarım ve ormancılık sektörüne dair değerlendirmelerin yapıldığı ve gelişim stratejilerinin ele alındığı toplantı gerçekleştirildi.

Samsun’a Müjdeler

Sn. Bekir Pakdemirli konuşmasında, “Samsun coğrafi konumuna bağlı olarak iklim, toprak, doğal kaynak ve tabi varlıklarıyla Bakanlığımızın önemli bir üssü. Samsun üretime elverişli bir şehir. Aynı zamanda sebzecilik, meyvecilik, tarla bitkileri, su ürünleri ve hayvancılık alt sektörlerinin gelişmesi için tam bir cazibe merkezi. Diğer taraftan kışlık sebze enerji tarımı unlu mamuller, depolama, fidan ve tohum gibi alt dallarda da söz sahibi. Dolayısıyla Samsun birçok sahada yatırım seçeneği sunan potansiyeli yüksek stratejik bir şehir" dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Sn. Bekir Pakdemirli’nin açılış konuşmasının ardından sektör temsilcilerinin söz aldığı toplantının moderatörlüğünü gerçekleştiren Karaaslan, “Samsun’umuzun ve ilçelerimizin tarım ve orman yönünden ele alındığı, şehrimizin taleplerinin sektör temsilcileri tarafından paylaşıldığı bu toplantının düzenlenmesi ve ev sahipliği vesilesiyle Sn. Bakanımıza teşekkür ediyorum. Gündeme alınan konular ve önümüzdeki dönemi belirleyecek yeni kararlar bağlamında toplantının son derece verimli geçtiğini söyleyebilirim. Sn. Bakanımız, Samsun’umuza ormancılıktan tarıma, sulama yatırımlarından, kırsal kalkınma desteklerine, hibe ve kredi ödemelerine kadar pek çok müjde verdi. Bu müjdeler şehrimizde aynı zamanda yeni istihdam alanları oluşturacak. Samsun’umuza şimdiden hayırlı olsun.” dedi.

“Samsun, Türkiye’nin Çok Önemli Bir Tarım Merkezidir”

“Samsun; Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü ovaları ile yalnızca kendisi için değil ülkemiz için de önemli tarımsal potansiyele sahip” ifadelerini kullanan Karaaslan, “İlimizin; fındık ve çeltik üretiminde Türkiye’de 2.sırada yer alması, sebzecilik, meyvecilik ve su ürünleri gibi alanlarda cazibe merkezi olması ve kenevirde sahip olduğu avantajlar ile bu gücün en verimli şekilde kullanılarak katma değerin artırılması amacıyla çalışmalarımızı iş birliği içinde sürdürüyoruz. Şehrimiz, Karadeniz Bölgesi’nin tarımsal üssü olduğu gibi ülkemizin de çok önemli bir tarım merkezidir. Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın çeşitli vesilelerle dile getirdiği kenevir üretiminin ve endüstrisinin merkezinin Samsun olmasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Ekolojik, ekonomik ve stratejik özellikleri bulunan ve çok sayıda kullanım alanı olan kenevirin üretimi birçok sektör için de hammadde teminine büyük katkı sağlayacaktır. Atılan adımlar, yeni yatırımlar ve sahip olduğumuz vizyon Samsun’umuzun tarım ile ilgili iddiasını daha ileri taşıyacaktır. Samsun, ülkemizin tarım üssü olmayı hak ediyor” dedi.

Stratejik Sektör Vurgusu

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgını dolayısıyla tarımsal üretimin devamlılığının ve gıda güvenliğinin öneminin giderek arttığını ve tarımın stratejik sektör olma özelliğinin öne çıktığını ifade eden Karaaslan, “Salgın nedeniyle gıda tedarik zincirinde sorunlar yaşanmaması, çiftçilerimizin ve üreticilerimizin süreçten etkilenmemesi adına alınan tedbirler ile vatandaşlarımızın gıdaya erişimi noktasında herhangi bir sıkıntı oluşmamıştır. Tarım ve Orman Bakanlığımızın, ülkemizde henüz hiçbir vaka görülmemişken aldığı önlemler sayesinde gıdaya erişim noktasında süreç kontrol altındadır. Üretmenin, dışa bağımlılığın azaltılmasının, ülkelerin ve hatta şehirlerin kendi kendine yeter hale gelebilmesinin içinde bulunduğumuz dönemde önemi bir kez daha anlaşılmıştır. Sn. Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği, salgın sonrası dönemde hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı gerçeği ile Türkiye olarak her alanda olduğu gibi tarımda da örnek ve öncü rolümüzü güçlendireceğiz.” açıklamalarına yer verdi.

“Devletimiz, Çiftçilerimizin Yanındadır”

Emekleriyle alın terini birleştiren ve Türkiye için üreten çiftçilere de seslenen Karaaslan, “Devletimiz, destekleriyle sizlerin yanındadır. Çiftçilerimizin üretime devam etmesi her dönem önemli, çünkü tarım ve hayvancılık faaliyeti yaşam için olmazsa olmazdır. Özellikle son zamanlarda daha da kritik bir hal alan tarım sektöründe hem Samsun hem de Türkiye olarak çok daha büyük atılımları hep birlikte gerçekleştireceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın.” dedi.


Yayın Tarihi: 14/04/2020