İltahaplı Romatizma ve Terapötik Aferez Tedavisi


İltahaplı Romatizma ve Terapötik Aferez Tedavisi

Medical Park Samsun Hastanesi Romatoloji Kliniğinden, Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gürler “İltahaplı romatizma ve Terapötik Aferez tedavisi” hakkında bilgi verdi. Yrd. Doç. Dr. Gürler “İltihaplı romatizmal hastalıklar bağışıklık sisteminin kendi kendisine oluşturduğu, nedeni kesin olarak bilinmeyen sistemik hastalıklardır. Romatizmal hastalıklar eklem ve kaslardan başka başta akciğer, böbrek ve cilt olmak üzere tüm vücut sistemlerini ve organlarını da tutabilmektedir. Ağır sistemik romatizmal hastalıklarda ve romatolojik vaskülit yani damar duvarı iltihaplanması durumlarında halsizlik, yorgunluk, ateş, kilo kaybı, eklemlerde şişlik ve ağrı, ciltte yaygın yaralar ve döküntüler, akciğerlerde kanama ve iltihaplanma, böbreklerde yetmezlik, kalp yetmezliği ve gözlerde görme kayıpları oluşabilmektedir.”diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gürler “Şiddetli ve ağır sistemik romatizmal hastalıklarda kanın aferez denilen bir teknikle vücuda zararlı maddelerden temizlenmesi hızlı bir iyileşme için umut ışığı oluşturmuştur. Bu teknikle diyaliz benzeri bir yöntemle kandaki vücuda zararlı toksin ve antikorlardan başarı ile temizlenebilmektedir. Uygulanan ilaç tedavileri ile birlikte aferez işlemi hayat kurtarıcı hızlı bir iyileşme sağlamaktadır.”şeklinde ifade etti.

Aferez tedavisi hakkında bilgi veren Dr. Gürler “Aferez tedavisi; Avrupa ve ABD’de halen yaygın olarak kullanılmakta olan başarısı bilimsel olarak kanıtlanmış ciddi bir tedavi tekniğidir. Aferez tekniği hastalığın tedavisine uygun medikal tedavi teknikleri ile birlikte kullanılmaktadır. Aferez işlemi her romatizma hastasına uygun bir tedavi yöntemi değildir. Öncelikle ağır seyreden romatizmal hastalıklarda doktorunuz tarafında Aferez tedavisinin gerekliliğine karar verilmelidir.”

Medical Park samsun Hastanesi Romatoloji Kliniğinden, Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gürler “Romatoid vaskülit olgularında seçilmiş vakalarda Terapötik aferez işlemi uygulanması konvansiyonel tedavilerin yanında mortalite ve morbiditenin önlenmesinde anlamlı olarak katkıda bulunmaktadır. Hastamız ciltte ve akciğerlerde ağır iltihaplanması olan ağır bir romatizmal hasta iken uygulanan aferez işleminden ve medikal tedaviden ciddi bir şekilde fayda görmüş ve yakınmaları gerileyerek tekrar eski sağlığına kavuşmuştur.”dedi.


Yayın Tarihi: 15/02/2016