Çocuklarda Ortopedik Sorunlara Dikkat


Çocuklarda Ortopedik Sorunlara Dikkat

Büyük Anadolu Hastaneleri Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Erdoğan, "16 yaş altı çocuklar da doğumsal kalça çıkığı, çarpık ayak, düztabanlık, gelişimsel bozuklukları gibi ortopedik sorunlar dikkate alınmalı ve erken tanı ile tedavisine hemen başlanmalıdır" dedi.

Büyük Anadolu Hastaneleri Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Erdoğan, Çocuk ortopedisinin önemine değinerek önemli bilgiler paylaştı.

Çocukların doğumsal ve fiziksel dış faktörler neticesinde karşı karşıya kaldıkları ortopedik rahatsızlıklarla ilgili çocuk ortopedisinde oluşabilecek sakatlıkları ortadan kaldırılmakta ya da ilerlemesi durdurulmaktadır diyen Doç. Dr. Murat Erdoğan, "Çocuk ortopedisi cerrahisinde ise kas iskelet sisteminin bir parçası olan kemik, eklem, kas, bağ ve tendon bozukluklarını değerlendirir ve tedavi eder.

 16 YAŞ ALTI ÇOCUKLARA DİKKAT

Bu anlamda 16 yaş altı çocuklar da doğumsal kalça çıkığı, çarpık ayak, doğumsal deformiteler, düztabanlık, tümörler, gelişimsel bozuklukları ve kırıklar takip ve tedavisi çok önemli olduğunu gibi ailelerinde çocuklarını yakından takip edip bu tür sorunlarla maruz kaldığında hiç geç kalmadan uzman bir hekim tarafından muayenesi edilmelidir. Tedavinin en geç çocuk yürümeye başlamadan önce tamamlanmasıdır.

Özellikle son yaşadığımız pandemi sürecinde çocukların ortopedik olarak durumları da yakından izlenmelidir. Uzaktan eğitim ile çocukların bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi elektronik aletlerle zamanlarının sıkça geçirilmesi de farklı ortopedik sağlık sorunlarını da ortaya çıktığını görmekteyiz.

SPOR AKTİVİTELERİ TEŞVİK EDİLMELİ

Çocuklarda eklem ve kemiklerin gelişimi sürecinde hareketsizlik büyük sorun oluşturmaktadır. Hareketsiz ve beslenme konusunda da zayıf kalan çocuklar mutlaka iyi gözlenmeli derslerden kalan zamanlarda spor, egzersiz ve yürüyüş hareket içeren aktivitelere yönlendirilmelidir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi çocuklarda ortopedik olarak oluşabilecek sorunlar göz ardı edilmemeli ve mutlaka bir hekime başvurulmalıdır" diyerek sözlerine son verdi.


Yayın Tarihi: 23/03/2021