İlkadım'da 10 bin Aşure Dağıtıldı


İlkadım'da 10 bin Aşure Dağıtıldı

Asırlık gelenek İlkadım'da yaşatılıyor

İlkadım Belediyesi tarafından Acem Tekkesi'nde düzenlenen geleneksel aşure günü etkinliğinde 10 bin adet aşure dağıtıldı.

Her yıl Muharrem ayının 10'uncu gününde Acem Tekkesi'nde geleneksel olarak yapılan aşure etkinliğine, İlkadım İlçe Kaymakamı Turan Atlamaz, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, İlçe Milli Eğitim Müdürü Davut Numanoğlu, İlçe Müftüsü Yahya Polat, İlkadım Jandarma Komutanı Üsteğmen Yusuf Karadeniz, AK Parti İlkadım İlçe Başkanı Adnan Varol, AK Parti İlkadım İlçe Kadın Kolları Başkanı Halime Kesmen, AK Parti İlçe Gençlik Kolları Başkanı Oktay Avcılar, Muhtarlar Dernek Başkanı Mustafa Öztürk, Emniyet Teşkilatı Vazife Malulü ve Şehit Aileleri Vakfı(EMŞAV)  Başkanı Bilal Erim, AK Parti ilçe teşkilatı yönetimi, mahalle muhtarları, belediye meclis üyeleri, belediye başkan yardımcıları, belediye daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Tarihi Acem Tekkesi’nde Kaymakam Turan Atlamaz, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok ve AK Parti İlkadım İlçe Başkanı Adnan Varol tarafından vatandaşlara aşure dağıtımı yapıldı. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği etkinlikte aşureler afiyetle yenildi.

FARKLILIKLARIMIZI VE AYRILIKLARI BİR KENARA ATMALIYIZ

Amaçlarının yarım asır önce, bu tarihi mekandaki tarihi geleneği yeniden ayakta tutmak olduğunu söyleyen Başkan Erdoğan Tok, " Gelenek haline gelen Aşure Günü’nü yaşamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kültürel değerlerimizin unutulmaması adına  her yıl olduğu gibi bu yılda geleneksel aşure etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz. Aşure, çağlar ötesinden günümüze ulaşan, geleneksel bir yiyecek, bir ve beraber olmanın yanında, bir kazanda kaynamanın, kaynaşmanın, farklılıkları koruyarak, aynı kazanda pişebilmenin bir ve beraberliğin simgesi olarak algılanır. Millet olarak birlik ve beraberliğimizi korumalıyız. Ayrılıkları bir kenara bırakıp milletçe kenetlenmeliyiz." diye konuştu.

AŞURENİN RUHUNDA BİRLİKTELİK VAR

Aşurenin çok değişik tatların karıştırılarak ortaya çıkan harmanlamada tadı leziz bir tatlıyı ortaya çıkardığını belirten Kaymakam Turan Atlamaz, " Yüce Allah, birçok duayı aşure günü kabul etmiştir.  Bu güne bu ismin verilmesinin hikmeti, o günde Cenâb-ı Hak on peygamberine on değişik ikram ve ihsan ettiği içindir. Aşure içerisinde birbirinden değişik tatları, dünyadaki değişik kültürlere benzeterek ortaya çıkan karışımdan elde edilen aşure bir mozaiktir. Bu mozaiği bozmadan birlik ve beraberliğimizi korumalıyız." dedi.

Konuşmaların ardından İlkadım İlçe Müftüsü Yahya Polat aşure gününe has dua yaptı. Duanın ardından aşure ikramı yapıldı.

İlkadım Belediyesi’nin kent merkezi içinde Fatih Sultan Mehmet Caddesi, Mecidiye Caddesi, Gazi Caddesi ve Çiftlik Caddesi gibi kent merkezinin 4 ayrı noktasında vatandaşlara 10 bin adet aşure ikramlarının da yapıldığı bildirildi.

 


Yayın Tarihi: 10/10/2016