Terörü Maşa Olarak Kullananlar,Türkiye'ye Asla Diz Çöktüremeyecek


Terörü Maşa Olarak Kullananlar,Türkiye'ye Asla Diz Çöktüremeyecek

Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı sonrasında, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile düzenlediği ortak basın toplantısında Ankara’daki terör saldırısına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bu saldırıyla terör örgütü, cani ve alçak yüzünü bir kez daha göstermiştir. Saldırının hedefi, milletimiz arasına korku salmak, Türkiye’yi hedefinden, kutlu yürüyüşünden, iddialarından vazgeçirmektir. Ama bunu asla başaramayacaklardır, bu mümkün değildir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirdikleri baş başa görüşmenin ve Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) 5. Toplantısı’nın ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Basın açıklaması öncesinde; Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Azerbaycan Hükûmeti Arasında Teknik İşbirliği Protokolü, Askeri Sivil Personelin Sosyal ve Kültürel Amaçlı Mübadelesine İlişkin Protokol, Diplomatik Misyon ve Konsolosluk Görevlilerinin Aile Üyelerinin Kazanç Getirici İşlerde Çalışmalarına İlişkin Anlaşma, Adli İncelemeler Alanında İşbirliğine Dair Anlaşma ile Sürücü Belgelerinin Değiştirilmesi ve Karşılıklı olarak Tanınmasına İlişkin Anlaşma, iki ülkenin ilgili bakanları tarafından Cumhurbaşkanlarının huzurunda imzalandı.

Anlaşmaların ardından Stratejik İşbirliği Toplantısı Ortak Bildirisi’ni imzalayan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, yaptıkları görüşmeye ve başkanlık ettikleri toplantıya ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Sergiledikleri güçlü dayanışma için Cumhurbaşkanı Aliyev’e ve heyetine teşekkür ederek açıklamasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Bakü’de yapılacak olan YDSK 5. Toplantısı’nın Ankara’daki terör saldırısı sebebiyle Cumhurbaşkanı Aliyev’in ‘Biz gelelim, Ankara’da yapalım’ teklifiyle burada yapıldığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün burada YSDK toplantısını, bu olay karşısında birlikte gücümüzü dayanışmamızı göstermesi, ulusal ve uluslararası bu terör eylemlerine karşı birlikteliğimizi göstermeleri bakımından gerçekten bu ziyaretin ve bu YSDK toplantısının Ankara’da olmasını manidar buluyorum. Merhum babalarının de ifade ettiği gibi “iki devlet-bir millet” anlayışının bir tezahürü olarak ifade ediyorum. Ben, buradaki mesajın herkes tarafından dikkatle okunmasını istiyorum” diye konuştu.

“TÜRKİYE'Yİ HEDEFİNDEN VAZGEÇİRMEK İSTEYENLER BUNU ASLA BAŞARAMAYACAK”

Teröre destek vermeyi, teröriste perde olmayı özgülük diye sunanların ve terör saldırısında hayatını kaybedenlerin cenazelerinin daha defnedilmeden siyasi rant peşinde koşanların, bu kardeşlik mesajından gerekli dersi almaları gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu açıklamaları yaptı: “Bu tür hadiseler ve verilen tepkiler, meselenin ‘mekân birlikteliği’ değil, asıl olanın bir ‘ruh ve gönül birlikteliği’ olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Buradan bir kez daha şu hususun altını çizmek istiyorum: Pazar günü düzenlenen saldırı, tüm Türkiye’ye, 79 milyonun tamamına yapılmış bir saldırıdır. Bu saldırıyla terör örgütü, cani ve alçak yüzünü bir kez daha göstermiştir. Saldırının hedefi, milletimiz arasına korku salmak, Türkiye’yi hedefinden, kutlu yürüyüşünden, iddialarından vazgeçirmektir. Ama bunu asla başaramayacaklardır, bu mümkün değildir. Terörü maşa olarak kullananlar, masumların kanları üzerinden hesap görmek isteyenler, Türkiye’ye diz çöktüremeyecekler, tam aksine kendileri diz çökeceklerdir. İnşallah millet olarak, dost ve kardeş ülkelerin desteği ile bu sıkıntıları da atlatacak, Yeni Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz.”

“Ben başta Aziz Kardeşim Aliyev olmak üzere, tüm Azeri kardeşlerime milletimiz adına teşekkür ediyorum. Biz de Türkiye olarak, başta işgal altında tutulan Yukarı Karabağ olmak üzere, her alanda Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanında olmayı kararlı bir şekilde sürdürdük, sürdüreceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuk cumhurbaşkanı ile birlikte başkanlık ettikleri YDSK 5’inci Toplantısı’nda yaptıkları görüşmede enerji, ulaşım, savunma ve askerî iş birliği konularını görüştüklerini söyledi.

“ALDIĞIMIZ KARARLAR AZERBAYCAN’IN ATILIM HAMLESİNE DESTEK OLACAK”

25 yıl içinde Azerbaycan’ın geldiği aşamayı, ortaya koyduğu başarıları Türkiyeli kardeşleri olarak daima takdir ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burada, Azerbaycan’ın bağımsızlığının gerçek mimarı, merhum Haydar Aliyev’i de rahmetle yâd ediyorum. Onun geride bıraktığı mirasa, aziz kardeşim İlham Aliyev büyük bir başarıyla sahip çıkıyor. Bugünkü toplantımızın, yaptığımız görüşmeler ile aldığımız kararların, Azerbaycan’ın bu atılım hamlesine destek olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Yaptıkları görüşmelerde, ikili ilişkileri ve bölgesel iş birliğini ilgilendiren önemli konuları ele aldıklarını, iki ülke bakanlarının da yaptıkları toplantıda geleceğe yönelik neler yapılabileceğini görüştüklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Küresel ekonomideki ve bölgemizdeki jeopolitik gelişmelerden elbette hepimiz etkileniyoruz. Buna karşı ortak tedbirlerimiz nelerdir, bunları da görüşme imkânımız oldu. Önümüzdeki günlerde yine Sayın Aliyev ile kritik toplantılar dolayısıyla bir araya gelmeyi sürdüreceğiz” açıklamalarında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzdeki Nisan ayında Türkiye’de gerçekleştirilecek İslam İşbirliği Teşkilatı 13’üncü İslam Zirvesi’nde ağırlayacakları Cumhurbaşkanı Aliyev’i Mayıs ayında Türkiye’nin ev sahipliğinde ve ilk kez düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesi’ne de davet ettiğini dile getirdi. Nisan sonunda Medeniyetler İttifakı 7’nci Küresel Forumu’nun Azerbaycan’ın ev sahipliğinde yapılacağını ve kendisinin de bu vesileyle Bakü’de olacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ay sonunda Washington’daki Nükleer Zirve’de Cumhurbaşkanı Aliyev ile birlikte olacaklarını söyledi. “İslamofobinin, yabancı düşmanlığının ve ırkçılığın arttığı bir dönemde inanıyorum ki Medeniyetler İttifakı’nın 7’incisi küresel bir forum olarak dünyaya farklı bir mesajı Bakü’den verecektir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2016 yılını ‘çok kültürlülük yılı’ ilan etmesi nedeniyle Cumhurbaşkanı Aliyev’i ayrıca tebrik ettiğini söyledi.

TRANS ANADOLU DOĞAL GAZ BORU HATTI PROJESİ

Türkiye ile Azerbaycan’ın geliştirdiği en önemli projenin TANAP (Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi) olduğunu ve projede çalışmaların planlamaya uygun şekilde hızla ilerlediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Hatta projenin planlanan süreden önce tamamlanması için çalışıyoruz.  TANAP’ın belkemiğini teşkil ettiği Güney Gaz Koridoru konusunda da tüm paydaşlarla yakın koordinasyon halindeyiz. Bu vesileyle 29 Şubat’ta Bakü’de gerçekleştirilen Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu Toplantısı için Azerbaycan’ı tebrik ediyorum. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi de ulaştırma sahasındaki öncelikli projemizdir. Londra’dan Pekin’e kadar demiryolu ulaşımını mümkün kılacak projenin açılışını, inşallah Aralık ayında birlikte gerçekleştireceğiz. Ve böylece bu dev proje de açılışıyla birlikte dünyaya önemli bir mesaj olacaktır.”

2023 YILI İÇİN 15 MİLYAR DOLAR TİCARET HEDEFİ

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin, küresel ekonomik konjonktür ve düşen petrol fiyatları nedeniyle 2015 yılında bir ivme kaybı yaşadığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Buna rağmen, 2023 yılı için 15 milyar dolar hedefimizi saklı tutuyoruz ve bunu gerçekleştirmek için de inşallah gerekenleri yapacağız.” şeklinde konuştu.

Yaptığı açıklamada, 13 milyar dolar düzeyinde seyreden karşılıklı yatırımları, önümüzdeki 5 yıl içinde 20 milyar dolar seviyesine çıkarmayı planladıklarını da sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantı sırasında Nahçıvan’ın artan ihracat potansiyelini değerlendirmek üzere müşterek çalışmaya karar verdiklerini söyledi. Nahçıvan’ın ürünlerinin yanı sıra turizme açık çok önemli mekanları olduğuna ve bölgenin turizm için önemli bir destinasyon olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşlara Nahçıvan’ı, özellikle de bölgede yer alan ve şifa turizminde dikkat çeken Tuz mağaralarını gezmeleri çağrısında bulundu.

Görüşmelerde askerî, savunma sanayi ve güvenlik konularını da tekrar ele aldıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Savunma Sanayi alanında somut bazı adımlar atılmasını kararlaştırdık. Önümüzdeki aylarda yapılacak Üçüncü Türkiye-Azerbaycan Savunma Sanayi İşbirliği Toplantısı’nın bu noktada önemli bir fırsat teşkil edeceğine inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasını, gösterdikleri alicenaplık ve kadirşinaslıklarından dolayı Cumhurbaşkanı Aliyev ve heyetine teşekkür ederek tamamladı.

AZERBAYCAN CUMHURBAŞKANI ALİYEV: “İYİ VE KÖTÜ GÜNDE BİRBİRİMİZİN YANINDAYIZ”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev de Ankara’da gerçekleştirilen amansız terör saldırısından dolayı Azerbaycan devleti ve halkı adına Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve halkına başsağlığı dileklerini ifade ederek başladığı açıklamasında, ölenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa, terör kurbanlarının yakınlarına sabır temennisinde bulundu.

Terör saldırısını şiddetle kınayıp lanetlediklerini belirten Cumhurbaşkanı Aliyev, “Biz bugün Türk halkının yanındayız. Bizim birliğimiz ebedidir ve sarsılmaz. İyi günlerde de kötü günlerde de biz daima birbirimizin yanındayız. Biz Türkiye halkı ve devletine karşı yapılmış terör saldırılarının hiçbir neticesinin olmayacağından eminiz. Bu saldırılar Türkiye devletini sarsamaz, halkın iradesine tesir etmez, Türkiye’yi hak yolundan döndüremez” ifadelerine yer verdi.

Türkiye ile Azerbaycan’ın 25 yıldır birlik ve dayanışma içinde olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Aliyev, 25 yıl önce bağımsızlıklarını ilan ettiklerinde kendilerini ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunun altını çizdi ve bunu hiçbir zaman unutmayacaklarını vurguladı. Türkiye ile Azerbaycan’ın dünyada birbirine en yakın iki ülke olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Aliyev, bugün imzalanan anlaşmaların ve yaptıkları görüş alışverişinin iki ülke arasındaki birliğin bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin dünya çapında güç merkezine dönüştüğünü ve gördüğü rağbetin kendilerini sevindirdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Aliyev, Türkiye’nin geçen yıl ev sahipliğini yaptığı G-20 Zirvesi’nde ev sahibi ülke olarak üye ülkeler dışında bir ülkeyi zirveye davet etme hakkını Azerbaycan için kullanmasının kendilerini çok sevindirdiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Aliyev açıklamasını, “Bugün dünya çapında Türkiye ve Azerbaycan kadar birbirine bağlı olan ülkeler yoktur. Bu birlik bizim millî servetimizdir, bu birliğimizi koruyoruz, koruyacağız ve eminim ki gelecek yıllarda biz bundan da büyük galebeler elde edeceğiz” sözleriyle tamamladı.

Ortak basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev onuruna, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmî öğle yemeği verdi.

Kaynak: tccb.gov.tr


Yayın Tarihi: 15/03/2016