Gebelik Döneminde Sıvı Tüketimi Önemli


Gebelik Döneminde Sıvı Tüketimi Önemli

Gebelik döneminde dikkat edilmesi gereken hususların başında sıvı tüketimi gelmektedir.Hamilelik döneminin iyi geçirilmesi ve bebeğin sağlıklı olarak dünyaya gelebilmesi için anne adalarının günlük alması gereken su miktarının ve kalitesi ve  su kaybının  gebeliğe etkileri hakkında Liv Hospital Samsun Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı  Op. Dr. Seher Sarı bilgilendirdi;

Dehidratasyon ; vücut su kaybinin , aldigimiz su miktarindan daha fazla olmasinin bir sonucu olduğunu  belirten Op. Dr. Seher Sarı her hangi bir bireyin sağliği icin su alımının öneminin  yaninda özellikle gebelikte yeterli su alımının  daha önemli bir yer teşkil ettiğini  ifade etti.

Liv Hospital Samsun Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Seher Sarı gebe bir kadının, bebeğinin sağlıklı gelişimi için su tüketiminin normal bireylere göre daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.

Suyun; gebelik sırasında bebeğin besin kaynağı olan plasenta gelişimine önemli ölçü de destek olmakta olduğunu belirtti. Ayrıca ilerleyen dönemler de amniotik kese (bebeğin su kesesi) için çok önemli bir destek olduğun söyledi. Bu yüzden gebelik sirasinda dehidratasyiondan kaçınmaya dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Gebelik Sırasında Dehidratasyon Bulgular  Nelerdir

Op.  Dr. Seher Sarı en yaygın bulgunun  vücut sıcaklığındaki artiş olduğunu bununla birlikte ; ihtiyacimiz olan yeterli su tüketiminin  ,vücut  sığcaklıgını düzenlemeye yardimci olduğu  ifade etti.  Gebelik sirasinda yeterli sivi alimi olmazsa , vücut isisi artmaya eğilimlidir dedi.  Yeterli sıvı tüketiminin en iyi göstergesi  berrak idrar rengi olduğunu  ve eğer idrar rengi koyu sari ise ; bu durumda daha fazla su tüketilmesi gerektiğini   belirtti. Gebelik sirasinda dehidratasyon ; noral tup defektleri , amnion sivisinda azalma , yetersiz emzirme hatta erken dogum gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir.Bu riskler bebekte yetersiz sivi tuketimine bagli dogumsal sakatliklara da yol acabilir.

Gebelikte Dehidratasyonu nasıl önleyebiliriz ?

Anahtar nokta ;günde en azından 8-12 bardak su tüketimi olmakla birlikte sizin ve bebeginizin yeterli sıvı almanızı sağlayacak diğer basamaklar da vardır. Kafein içeren gıdalardan uzak durmak iyi bir seçenek olabilir ; çünku kafein idrar cıkış miktarini artırıp dehidratasyonu ağirlastirabilir.

Dehidratasyondan kaçınmanın başka bir yolu da vucut sıcaklığını , terlemeyi artıran  aşırı yorucu egzersızlerden uzak durmak veya sıcak havada dısarıda fazla vakit geçirmemek , güneş ışınlarının dik geldiği öğlen vakitlerin de sıcak maruziyetini azaltmak olabildiğini hafif egzersizler yapılabilirse de yeterli su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini  ifade etti. 


Yayın Tarihi: 06/09/2017