“Fındığa Değer Katanlar Ödül Töreni” Gerçekleştirildi


“Fındığa Değer Katanlar Ödül Töreni” Gerçekleştirildi

“Herkes İçin Fındık”

“Herkes İçin Fındık” sloganı ile her yıl 8-14 Ağustos tarihlerinde kutlanan ve bu yıl 2. si Sakarya’da, Sakarya Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde düzenlenen “Fındığa Değer Katanlar Ödül Töreni” Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Sn. M.Rifat HİSARCIKLIOĞLU’nun ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Ekrem YÜCE ile Toprak Mahsulleri Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Sn. Ahmet GÜLDAL bey’in katılımları ve yine çevre ve Karadeniz illerindeki bir çok oda ve borsa yönetim kurulu ve meclis üyeleri,  fındık sektörünün duayen firmalarının katılımları ile gerçekleştirildi.

Törenler ilk önce Sakarya ili Çark caddesinde kortej yürüyüşü ile başladı Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Konsey Başkanımız Hamza Bölük  ve Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Adem Sarı ile birlikte İl protokolü, Ulusal Fındık Konseyi Üyeleri, TOBB’a bağlı çok sayıda Oda Borsa Başkanı ve vatandaşların katıldığı yürüyüş korteji kente renkli bir hava kattı. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’da bu kortejin içinde yer alarak fındık ürünlerini vatandaşlara bizatihi kendisi ikram ederek Türk Fındığına olan önemi bir kez daha yürüyüşe sağlamış olduğu katkı ile bir kez daha vurgulamış oldu.

Sakarya Ticaret Borsası ev sahibi sıfatıyla açılış konuşmalarını yaptıktan sonra, Yönetim Kurulu Başkanımız Hamza Bölük yaptığı konuşmalarda Türk Fındık Sektörünün katma değerli ürün ihracatını her geçen gün bilimsel çalışmalar ile desteklemesinin gerektiği bu bakımdan ar-ge çalışmalarına hız verilmesi gerektiği yönündeki açıklamalarına paralel olarak bu sene ve sonraki seneler için Türk Fındık Sektöründe üretimden başlayarak sektöre yenilikçi yöntemler kazandırılmasının zorunluluğu bulunduğu ifadelerinde bulundu.

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, fındık sektöründe artık kalıcı olarak bulunduklarını ifade ettikten sonra konuşmalarını yapmak üzere TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmalarını yapmak üzere kürsüye çıktı. Sn. Başkanımız Konuşmalarında: fındığı sanayi ürünü olarak da değerlendirmek ve kalitesini artırmak gerektiği üzerinde durdu.​  fındığın Türkiye'nin en stratejik ve değerli tarım ürünlerinin başında geldiğini vurguladı. Fındığı ‘adeta toprakta yetişen altın’ ifadesiyle değerlendiren başkanımız “Hiçbir ithal girdisi yok, tamamen yerli ve milli. İhracat gelirinin tümü, ülkemizde kaldığından ayrıca çok değerli. Her sene 2 milyar dolar civarında döviz kazandırıyor. 600 bin aileye ekmek oluyor. Toprağı koruyor, güzelleştiriyor. O yüzden fındık hakikaten buraya bereket getiren bir ürün. Allah’ın bizlere bahşettiği bu nimetin değerini bilmeli, korumalı ve geliştirmeliyiz” diye konuştu. Konuşmalarının devamında Üretim zengini, gelir fakiriyiz Tüm değerine rağmen ne yazık ki fındığı gereği gibi değerlendiremediklerinden söz eden Hisarcıklıoğlu, “Fındıkta üretim zengini, gelir fakiriyiz. Yaklaşık 120 ülkeye fındık ihraç ediyoruz. Ama ihracatın ancak yüzde 40’ı işlenmiş fındık şeklinde. Yani ürünümüzün çoğunu hammadde olarak dışarı gönderiyoruz. Fındığı çerezlik değil sanayi ürünü olarak da değerlendirmeliyiz” dedi. Fındık üretiminde verimi artırmanın şart olduğuna vurgu yapan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Bunu artırdığımızda, çok daha büyük bereketini göreceğiz. Bunun için önce fındığın kalitesini artırmak lazım. Alanları ıslah edip, yaşlı bahçeleri yenilememiz lazım. Bakımına-budamasına daha çok özen göstermemiz lazım. Böylece, ihracat gelirini ikiye katlar, 5 milyar dolara çıkarabiliriz. TOBB olarak, Ticaret Borsalarımızla birlikte, fındığa değer katmak üzere, lisanslı depoların artması için çalışıyoruz. Öte yandan, Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nı da kurduk. Giresun’da, Giresun Ticaret Borsamız, Düzce Ticaret Borsamız ve Rize Ticaret Borsamız ile birlikte, ülkemizin ilk Fındık Lisanslı Deposunu faaliyete geçirdik. Böylelikle hem üretici, hem tüccar, hem de sanayici kazanacak. Öte taraftan Ticaret Borsalarımız da, fındıktan daha çok kazanmamıza yönelik projeler hayata geçirmekte. Örnek bahçeler kurmakta, üreticiye fidan dağıtmakta. Fındıkta verimi ve kaliteyi artıracak çalışmalar yapmakta. Bunları da memnuniyetle takip ediyor ve kendilerini kutluyorum.” İfadelerini kullandı.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’de konuşmalarında, fındığın ülkemiz için önemine vurgu yaparak, fındık tarımının daha iyi yapılabilmesi adına bir çok projeyi faaliyete soktuklarını ifade ettikten sonra 2. Dünya Fındık Haftası Fındığa Değer Katanlar Ödül Töreni çerçevesinde,

2021 YILI FINDIK İHRACAT REKORTMENLERİ dalında,

  1. FERRERO Fındık İthalat ve İhracat Tic.A.Ş.
  2. BALSU Gıda Sanayi ve Tic.A.Ş.
  3. DURAK Fındık Sanayi ve Tic.A.Ş.
  4. PRO GIDA Tarım Ürünleri Sanayi ve Tic.A.Ş.
  5. YAVUZKAN HAZEL Gıda San. ve Tic.Ltd.Şti.
  6. YAVUZ GIDA San. ve Tic.A.Ş.
  7. ARSLANTÜRK TARIM Ür.San.Nak.İhr. ve İth.A.Ş.
  8. POYRAZ POYRAZ FINDIK Entegre San. ve Tic.A.Ş.
  9. ÖZGÜN GIDA San. ve Tic.Ltd.Şti.
  10. RONLY GIDA San. ve Tic.A.Ş.’ye ödül takdimi gerçekleştirildi.

FINDIĞA DEĞER KATAN AKADEMİSYENLER dalında,

  1. Doç.Dr. Cesarettin ALAŞALVAR/TÜBİTAK MAM Başkan Danışmanı
  2. Prof.Dr. Taki DEMİR/Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı’na ödül takdimi gerçekleştirildi.

FINDIĞA DESTEK VERENLER dalında,

  1. İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği
  2. T.C. Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  3. Akçakoca Ziraat Odası’na ödül takdimi gerçekleştirildi.

FINDIĞA ÜRETEREK DEĞER VERENLER dalında,

  1. Alaattin Paşa KABA/Üretici
  2. Ruhi YILMAZ/Üretici
  3. Emre PEKDEMİR/Üretici
  4. Sedat DAMCI/Üretici
  5. Yücel ÇELİK/Üretici’ye ödül takdimi gerçekleştirildi.

MAKİNE EKİPMAN ÜRETİCİLERİ dalında,

  1.  HASATSAN Hasat Makineleri’ne ödül takdimi gerçekleştirildi.

FINDIĞA DEĞER KAZANDIRANLAR dalında,

  1. T.C. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
  2. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası
  3. Düzce Ticaret Borsası
  4. Ordu Ticaret Borsası
  5. Akyazı Ticaret Borsası
  6. Bülent YAŞAROĞLU/TARSİM Giresun Bölge Müdürü’ne ödül takdimi gerçekleştirildi.

SPONSORLAR dalında,

  1. BALSU GIDA San. ve Tic.A.Ş./ANA SPONSOR
  2. SAKARYA TİCARET BORSASI/SPONSOR VE EV SAHİBİ
  3. Giresun Ticaret Borsası
  4. Trabzon Ticaret Borsası
  5. Ordu Ticaret Borsası
  6. Ünye Ticaret Borsası
  7. Çarşamba Ticaret Borsası
  8. Düzce Ticaret ve Sanayi Odası
  9. Akyazı Ticaret Borsası
  10. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası
  11. Alpata Teknoloji Yazılım ve Bilişim Hiz.San. ve Tic.A.Ş.
  12. Altun Gıda San. ve Tic.Ltd.Şti.
  13. Aycan Entegre Gıda A.Ş.
  14. İstanbul Fındık San. ve Tic.A.Ş.
  15. MAY Grup
  16. Onur Makine Onur Çatak
  17. Öztürk Fındık Gıda Petrol Tar.Ür.Turz.Nak.İnş.San. ve Tic.Ltd.Şti.
  18. Sarılar Dış Tic.Ltd.Şti.
  19. Şengün Fındık San. ve Tic.Ltd.Şti.
  20. VISYS Makine San.Ltd.Şti.
  21. Yavuzkan Hazel Gıda San.Tic.Ltd.Şti.
  22. Uslu Fındık San. ve Tic.Ltd.Şti.’ye ödül takdimi gerçekleştirildi.

FINDIĞA DEĞER KATAN GAZETECİLER dalında

  1. Murat TAŞKIN
  2. Ömer Faruk CEBECİ’ye ödül takdimi gerçekleştirildi.

Program sonunda, günün anısına, TOBB Başkanı Sn. M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na hediye fındık sepeti ve Dünya Fındık Haftası logolu plaket takdimi yapıldı.

TMO Genel Müdürü Sn. Ahmet Güldal bey e de günün anısına hediye fındık sepeti takdimi gerçekleştirildikten sonra,

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Ekrem Yüce’ye günün anısına hediye fındık sepeti takdimi gerçekleştirildi ve tören son buldu.


Yayın Tarihi: 09/08/2022 - 10:24