Erkut Çiftçiden İlkadım’a Dev İstihdam Projeleri


Erkut Çiftçiden İlkadım’a Dev İstihdam Projeleri

Milliyetçi Hareket Partisi Samsun İlkadım Belediye Başkan Aday Adayı Erkut Çiftçi, FT Ekonomi Dergisine, ‘ İlkadım Belediye Başkanı olduğu takdirde İlkadım’ın ekonomik kalkınması ve gelişmesi ile alakalı projeleri konusunda bir röportaj verdi.

Erkut Çiftçi röportajında, İlkadım ilçesi için üzerinde uzun yıllar çalıştığı dev istihdam projelerinin olduğunu belirterek şunları söyledi:

 -Samsun İlkadım İlçesi için ekonomi ve istihdam anlamında projeleriniz nelerdir? Projelerinizden bize biraz bahsedebilir misiniz?

Samsun İlkadım ilçemiz için üzerinde uzun yıllar çalıştığımız dev istihdam projelerimiz var. Bilinmektedir ki belediyelerin belli başlı asli görevleri vardır. Bunlardan bazıları şehrin alt yapısı, şehir planlaması, içme suyu tedariği, pazar ve eğlence yerleri, çevre ve temizlik, park bahçe düzenlemeleri, yol yapım çalışmaları gibi görevlerdir. Birde toplum için sosyal görevleri vardır. Bu yardım ve destekler ailelere yakıt, temel gıda, giyecek hatta belirli miktarda para yardımları gibi sağlanan imkânlardır. Belediyelerin bu noktada taşın altına ellerini koyduklarında, bu yapılanların maalesef bir projeymiş gibi halka yansıtmaktadırlar. Hatta belediye yöneticileri kendi kullandığı hizmet binalarının yenisini yapmakla vatandaşa bunu hizmetmiş gibi sunmaktadırlar.

Bu tarz değişimleri topluma proje olarak yansıtmak maalesef göz boyamaktan başka bir şey değildir. Bu yönde harcanan paralarla fabrikalar açılabilir, işletmeler kurulabilir, yeni iş istihdamları sağlanabilir. Bu konuyla alakalı ben ve ekibim ilçemizdeki işsizlik ve buna bağlı yoksulluk ve ihtiyacın bilincindeyiz.

Bizim de İlkadım için tamamı ile sosyal yapıya fayda sağlayacak 2 yıldır üzerinde çalıştığımız projelerimiz var. Bunlardan bir tanesi, İlkadım Belediyesi olarak başta kendi belediyemizin ve diğer şehir belediyelerinin ihtiyaç duydukları, en çok tüketilen ürünlerin fabrikasını kurmak, en önemlisi de istihdam açabilmek için İlkadım’da 20 dönüm üzerine kurulu 17.500 m2’si kapalı, 2500 m2’si açık alana sahip ‘’Kompozit Fabrikası’’ kurmayı planladık.  

-Neden Kompozit Fabrikası ?

Kompozit’ in binlerce çeşit üretmiş olduğu ürün bulunmaktadır. Denizcilikten otomotive, ağır sanayiden yol malzemelerine, rögar kapağından yer döşemesine kadar geniş bir sahada yer almaktadır. Bizim için önemli olan belediyelerde kullanılan rögar kapağı, yol kenar dubaları, çöp konteynırları, yol ızgaraları, elektrik direkleri, kaldırım taşları, yürüyüş yolları, park ve çiçek saksıları gibi ürünler çok tüketilen ürünler sıfatındadır.

Biz de bu ürünlerin imalatını tercih ettik ki fabrikanın üretmiş olduğu ürün kısa dönemde de gelen siparişlerle artmalı buna paralel olarak da almış olduğumuz personel sayısını da artırmalıyız. Örneğin 2.500 kişilik bir Kompozit fabrikasının üretmiş olduğu bu ürünler İstanbul Büyük Şehir Belediyesinin yıllık ihtiyacını ancak karşılayabiliyor. Bu da demektir sadece metropol belediyesi veya 8-9 İl belediyesi veyahut resmi kurumları ile bağlantıya girilip, ihtiyaçlarının karşılanma noktasında uzlaşma sağlandığı takdirde en az 10.000 kişilik istihdam ihtiyacı duyulacaktır.  Bunun için fabrikamızda ilçemizden olmak suretiyle, kalifiye eleman ihtiyacını karşılayarak, ilçemizde işsizlik sorununu kökünden çözmüş olacağız.

Fabrikanın, yıllık brüt karı %95, net karı %42.5 dir. Projenin ikinci önemli kısmı burasıdır ki mevcut  karın %10 ‘nun personellerin maaşına yansıtacağız. Bu da projede çalışacak elemanların en az maaş alanı 2500 TL ile 3000 TL arasında ediyor. Kar’ın %20 sini de fabrikanın kurulum maliyetleri için kullanılan fona, %12.5 ise belediyenin döner sermayesine bırakacağız. Böylelikle belediye de bir başka istihdam projesi için kaynak temininde zorlanmasın. Bir üçüncü avantajı ise Samsun’da iç piyasalara girecek sıcak para akışı olacak. İlçemizdeki ticari hareketlilik ilçemize canlılık getirecektir.

-Bu Projenin İlk Etapta da Yapım Süresi ve Maliyeti Nedir?

Projenin üretime geçiş süresini sorarsanız, başlangıçtan itibaren en fazla 6 ay içerisinde gerçekleşiyor. Deneme süresi dâhil olmak üzere 6 ay sonrasında da projemizin ilk üretimini yapması demektir. Fabrikanın kurulum maliyetini sorarsanız, 15 Milyon-20 Milyon TL civarındadır.

-Projeniz için KOSGEB TÜBİTAK veya herhangi bir proje destekleme kurumundan kredi alabilme imkânınız var mı?

Elbette var. Zaten projemizin büyük kısmında da, özellikle makine tedarik bölümünde kurumlarla da iş birliği ve çalışma içerisinde olacağız.

-Sizce bu projenin hayata geçmeme ihtimali var mıdır ?

Hayata geçirmek istediğimiz projemiz için belli başlı gerekenler şunlardır;

1-      Böyle büyük bir yatırım için 15 veya 20 Milyon TL arasında ödenek sağlanamaz mı ?

2-      20000 m2 alanda bir fabrika kurulum sahası mı bulamayız ?

3-      Aylık 2500 ile 3000 TL arasında maaş ile çalışacak personel mi bulamayız?

4-      Fabrikamızda üretilecek olan ürünlerin, ülkemizdeki tüm belediyelerce ihtiyaca binaalen mecburen satın alınıp tüketilen ürünler olduğunu ve maliyetlerinin de tarafımızdan kendilerine ülke piyasasından % 20 daha uygun fiyatla vereceğimiz düşünüldüğünde, ürettiğimiz ürünlerin kendi belediyemizde ve diğer belediyeler bünyesinde satamamak gibi bir rizikosu tamamıyla ortadan kalkmış olmuyor mu ?


Yayın Tarihi: 30/09/2018