Başkan Demir: ‘’Bu Şehirde Bir Tarih Yazılıyor’’


Başkan Demir: ‘’Bu Şehirde Bir Tarih Yazılıyor’’

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, yerel ve ulusal basın kuruluşlarının temsilcileriyle düzenlenen programda bir araya geldi. Burada konuşma yapan Başkan Demir, “Bu şehirde bir tarih yazılıyor. Bu şehirde topyekun ‘Yatay kalkınma’ hedefiyle vizyoner bir şekilde çalışıyoruz” dedi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Bayraktepe Restoran’da ‘Basın Buluşmaları’ programı düzenlendi. Programda Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, kentteki yerel ve ulusal basın kuruluşlarının temsilcileri ile buluştu. Başkan Demir, programda Büyükşehir Belediyesi tarafından kentte hayata geçirilen ve yapımı devam eden projeler ile ilgili bilgi verip, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

KÖKLÜ DEĞİŞİM
Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Başkan Demir, “Kadıköy, Zeytinlik, Anadolu, Soğuksu Mahalleleri kentsel dönüşüm projeleri için 2 bin tane konut yapıldı. İnsanlarımız taşınmaya başladı. Kimler taşınıyor? TOKİ ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile anlaşanlar yeni konutlara taşınmaya başladı. Eski konutların yıkım çalışmalarını yapıyoruz. Geçen günlerde Kadıköy Mahallesi’nde yıkım çalışması gerçekleştirdik. Kıranköy’de 104 aile, Yeni Mahalle’de 170 civarında vatandaşlarımız taşındı. Ne demek bu bin 700 civarında daha konut taşınacak insanı bekliyor. Bu çok ciddi bir kentsel dönüşüm. Yine Gülsan Sanayi Sitesi’ni taşıyacağımız Toybelen. Hem ticari hem sanayi dükkanı olarak inşa edildi. Türkiye’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, TOKİ’nin en büyük, en kaliteli en nitelikli sanayi dönüşümü. Bu çok köklü bir değişim” diye konuştu.

‘SU SORUNU KALMADI’
SASKİ tarafından kentte yapılan çalışmaları anlatan Başkan Demir, “Yaklaşık 470 mahalleye sıfırdan su getirdik. Kırsalda su sorunu kalmadı, ilçe merkezlerinde de kalmadı. Şuanda Samsun içme suyu konusunda fevkalade iyi. Ama göç alıyoruz mevcut kapasitemizi artırmak için yeni proje hazırladık. Günlük 300 bin metreküp kapasiteli yeni bir arıtma tesisi yapacağız yine Tekkeköy’e. Samsun’un 100 yıllık su problemini köklü bir şekilde çözmüş oluyoruz” şeklinde konuştu.

‘GELECEKTE TOPLU TAŞIMA TAMAMEN ELEKTRİKLİ OTOBÜSLERLE YAPILACAK’
Samsun’da lityum pilli hızlı şarj özelliğine sahip elektrikli otobüslerin toplu taşımada kullanılmasının önemine vurgu yapan Başkan Demir, “Gelecekte mevcut elimizdeki otobüsler eskidiğinde yeni fosil yakıtlı otobüs almayacağız toplu taşıma için. Tamamını elektrikli otobüslerle yapacağız. Elektrikli otobüslerin kullanma maliyeti fosil yakıta göre 8’de 1 oranında daha düşük. Yani gelecekte toplu taşımayı çok daha güvenli çok daha ucuz bir şekilde inşallah karşılayacağız. Ayrıca tramvaylarımız için 10 tane yeni vagon alınmasını yatırım programına aldıracağız. Belediye kaynağının dışında bir kaynaktan temin etme yolundayız inşallah başarırız. Başaracağımıza inanıyorum” dedi.

‘YÜZDE 82 RAHATLADI’

Akıllı Şehir Trafik Güvenliğiprojesinin mevcut trafiği yüzde 52 rahatlatmayı öngördüğünü dile getiren Başkan Demir, “Biz buna ‘Evet’ dedik. Uygulamaya başladık. Bütün o fiziki kavşakları kendi ekiplerimiz ile yaptık. Dışarıya ihale etmedik. Sadece teknik alanı, görüntüleme sistemlerini, diğer altyapıları, ASELSAN’ın yönetiminde partner firmalar yaptı. Bize verdiği verimlilik yüzde 82” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “

YATAY KALKINMA HEDEFİ
“Bu şehirde bir tarih yazılıyor. Bu şehirde topyekun ‘yatay kalkınma’ hedefiyle vizyoner bir şekilde çalışıyoruz. Bu şehir hem Türkiye’ye hem dünyaya örnek olmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ilk adımı burada atıldı. Bu şehir misyon bir şehir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları buradan adım attı. Biz bunu da misyon olarak üstlendik.”

TURİZMDE 1 MİLYON EŞİĞİ
Kongre Merkezi projesi ile ilgili bilgi veren Başkan Demir, “Kentimizin turizmi için çok önemli bir yatırım olan Kongre Merkezi yapıyoruz. Haliç Kongre Merkezi’nden sonra Türkiye’nin en kaliteli en fonksiyonel kongre Merkezi’ni biz yapıyoruz Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin oraya 50 bin metrekare. Bir gün orada G 20 zirvesi yapılacak. Göreceksiniz inşallah” dedi. Samsun’un bütün stratejik alanlarında, çok teknik, kapasiteli, vizyoner bir çalışma yaptıklarını dile getiren Başkan Demir, “Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti için kendine ait kanunu olan, tüzel kişiliğe sahip bir alan başkanlığı kurulmasıyla ilgili Eski Ticaret Bakanımız, TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Başkanımız ve Samsun Milletvekilimiz Mehmet Muş’un çalışmaları var. İnşallah bu süreç hızla tamamlanacak. Samsun’un ziyaretçi sayısı şuanda 1 milyona doğru gidiyor. 1 milyon çok kritik bir nokta. İç ve dış turizmi birlikte kastediyorum. 1 milyonu aştınız mı o şehir turizm şehri oldu demektir özellikle Karadeniz Bölgesi ölçeğinde” şeklinde konuştu.

Hayata geçirilen her projenin çok detaylı bir şekilde planlandığını ifade eden Başkan Demir, “Yapılacak projeler konusunda, yapılacak olan yatırımı asla akşam karar verip sabah geçmiyoruz. 40 sefer 80 sefer ölçmeden 1 sefer biçmiyoruz. Yaptığımız projelere bakın mimari olarak içerik olarak vizyon olarak kolay kolay eksik bulamazsınız. Vizyoner çalışıyoruz” dedi. 

Programa ayrıca Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Samsun Bölge Müdürü Ebu Bekir Ayrancı, Basın İlan Kurumu (BİK) Samsun Şube Müdürü Mustafa Bayraktar, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, Genel Sekreter Yardımcıları Zennube Albayrak, Genel Sekreter Yardımcısı Vekili Metin Köksal, Özel Kalem Müdürü ve Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Süleyman Demirtaş, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı İdris Akdin, Anakent A.Ş. Genel Müdürü Fatih Karaçor, Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Ziya Çakır, Anadolu Basın Birliği Derneği Samsun Şube Başkanı Turhan Akşen de katıldı. 
 


Yayın Tarihi: 29/09/2023 - 13:45