En Büyük Sorunumuz İşsiz Gazetecilerdir


En Büyük Sorunumuz İşsiz Gazetecilerdir

Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Ziya Çakır, "Ülke genelinde olduğu gibi Samsun'da da en büyük sorunumuz sayıları hızla artan işsiz gazetecilerdir" dedi.

Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Ziya Çakır, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, meslekte yaşanan 'İşşizlik' sorununa dikkat çekti. Çakır, "Son yıllarda ülkemizde ve şehrimizde çok sayıda meslektaşımızın işsiz kalması hepimizi derinden üzmektedir" dedi.

BASKI, TEHDİT, SANSÜR...

212 Sayılı Basın İş Kanunu'nun 1961 yılında çıktığını, buna karşın günümüzde gazetecilerin emeklerinin karşılığını alamadığını ifade eden Başkan Yusuf Ziya Çakır, 'Gazeteciler, özlük haklarının azalmasının yanında bugün de 'Baskı, tehdit, sansür' sorunları ile yüz yüze kalmaktadır" ifadelerini kullandı.

'15 TEMMUZ, BİR KEZ DAHA GÖSTERDİ'

Basının, demokrasi ve Cumhuriyet ilkelerinin korunmasında da önemli görev üstlendiğini ifade eden Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Ziya Çakır, "Basının demokrasinin devamı için ne derece önemli olduğunu herkes, 15 Temmuz'daki hain darbe gecesi ve sonrasında yaşanılan süreçte bir kez daha gördü" dedi.

SAMSUN'DA İŞSİZ BIRAKILAN GAZETECİLER

Toplumun gözü, kulağı ve sesi olan basın mensuplarının, bu görevini yaparken yılların biriktirdiği sorunlar ve güçlüklerle karşı karşıya kaldığını kaydeden Yusuf Ziya Çakır, yaşanan ekonomik krizlerin en çok kendi sektörlerini olumsuz etkilediğini söyledi. Son yılarda çok sayıda gazetecinin işsiz ve sosyal güvenceden mahrum kaldığını ifade eden Çakır, "Samsun'da son olarak çok sayıda gazeteci, çalıştıkları medya kuruluşlarının kapanması nedeniyle işsiz kaldı. Şehrimizde 2019 yılında 102 olan Sarı Basın Kartı sayısı 52'ye düştü" diye konuştu.

'ÇALIŞMA ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLMELİ' Basın çalışanlarının çalışma koşulları ve güvencelerinin bir an önce düzeltilmesini isteyen Başkan Çakır, "Gazetecilerin, çalışma şartlarının iyileştirilmesi, kanunlardan kaynaklanan sıkıntılarının giderilmesi bize göre acil çözüm bekleyen sorunların başında gelmektedir. Basın çalışanlarının özgür bir ortamda, yansız haber yapabilmelerini sağlayacak ve çalışma koşullarını iyileştirecek haklar ve düzenlemeler, çalışanların karşılaştıkları güçlükleri azaltarak, daha verimli çalışma ortamlarına zemin hazırlayacaktır'' dedi.

 GAZETECİLİK İLKELERİNDEN ÖDÜN VERMEDEN...

Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Ziya Çakır, açıklamalarını şöyle tamamladı: "Yaygın, bölgesel veya yerel kitle iletişim araçlarında görev yapan basın emekçilerinin üstlendikleri ağır sorumluluğa yaraşır bir yaşam düzeyine, ekonomik ve sosyal koşullara en kısa zamanda kavuşmalarını diliyor, her türlü zorluklara karşın gazetecilik ilkelerinden ödün vermeden görevlerini yerine getiren tüm basın çalışanlarının Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyoruz."


Yayın Tarihi: 09/01/2020