Ekonominin Can Damarı, İstikrar ve Güven Ortamıdır


Ekonominin Can Damarı, İstikrar ve Güven Ortamıdır

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde muhtarlara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tüm yatırımcılarımızdan, iş adamlarımızdan, esnaflarımızdan, sanatkârlarımızdan, vatandaşlarımızdan şunu rica ediyorum: Lütfen elinizdeki tüm imkânları harekete geçirin, üretin, alın, satın, istihdam edin, yatırım yapın, piyasayı hareketlendirin. Başta kamu bankaları olmak üzere, lütfen faiz oranlarını düşürün. Faiz oranlarını düşürün ki yatırımcı, girişimci çok daha rahat bir şekilde yatırımını yapabilsin” dedi.

“EKONOMİK GÖSTERGELER, YENİDEN YÜKSELİŞE İŞARET EDİYOR”

Konuşmasında ekonomik gelişmelere de değinerek, 2013 yılından beri arka arkaya yaşanan olayların ve saldırıların, ekonominin dinamiklerinde bir yorgunluğu ortaya çıkardığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonominin can damarının istikrar ve güven ortamı olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye’nin istikrarına ve güvenliğine yönelik saldırıların öncelikli hedeflerinden biri de ekonomimizin o düzgün giden ritmini bozmak, çarkları durdurmak ve hatta kırmaktır. Şu ana kadar genel bir durgunluğun ve yorgunluğun ötesinde kalıcı hasar hamdolsun almadık. İhracatımız bu yıl itibarıyla yeniden toparlanmaya başlandı, dış ticaret açığımız giderek kapanıyor. Gerilemenin durduğu göstergelerdeki okların yeniden yükselişe işaret ettiği bir döneme girdik. Turizm, yaşanan olaylardan en çok etkilenen bir başka alandır. Sektörde önce Rusya, sonra terör olaylarıyla Avrupa tarafında ortaya çıkan kayıpların yakında sona ereceğini, bu sezondan itibaren yeniden yükselişin başlayacağını düşünüyorum. Döviz kurundaki artışın ithal ham maddeye dayalı üretim yapan iş yerlerimizi sıkıntıya soktuğu bir gerçektir. Bu sıkıntı zincirleme olarak tüm piyasayı etkiliyor; döviz kuru üzerindeki spekülasyonların amacı da zaten budur. Kur seviyesinin geldiği yer, ekonominin gerçeklerine uygun değildir. Bu tabi olmayan yüksek kur birilerine kazandırırken, birilerine de kaybettiriyor.”

“İÇİNDEN GEÇTİĞİMİZ GÜNLER DÖVİZ ALINACAK DEĞİL, SATILACAK GÜNLERDİR”

Vatandaşlara hitaben, “İçinden geçtiğimiz günler döviz alınacak değil, döviz satılacak günlerdir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kardeşlerim; hiçbir kriz sürdürülebilir değildir, ülkemize yönelik saldırılar da aynı şekilde ilanihaye devam edecek değildir. Bunun bize olduğu kadar, bu saldırıları yönlendirenlere de giderek artan bir maliyeti vardır. Hem terörün yayılma eğilimi, hem de ekonomik yönüyle ortaya çıkan bu maliyeti hiçbir gücün uzun süre göze alamayacağına inanıyorum. Bizim dayanma gücümüzü bir süredir sınadılar, sınıyorlar, mücadele gücümüzün ve inancımızın çok yüksek olduğunu, birlik ve beraberliğimizin kolay kolay bozulamayacağını gördüler. Ben milletimle iftihar ediyorum, çünkü bu birlik, bu beraberlik onların bütün hesaplarını bozdu. Ama ben onlar için aynı şeyi söyleyemeyeceğim, onlarda bu tür birlik, beraberlik söz konusu değil. Özellikle Batı ülkelerinin en küçük bir terör eylemi veya ekonomik kriz karşısında nasıl büyük panik yaşadıklarının gayet iyi farkındayız” şeklinde konuştu.

“Tüm yatırımcılarımızdan, iş adamlarımızdan, esnaflarımızdan, sanatkârlarımızdan, vatandaşlarımızdan şunu rica ediyorum: Lütfen elinizdeki tüm imkânları harekete geçirin, üretin, alın, satın, istihdam edin, yatırım yapın, piyasayı hareketlendirin” çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Başta kamu bankaları olmak üzere, lütfen faiz oranlarını düşürün. Faiz oranlarını düşürün ki yatırımcı, girişimci çok daha rahat bir şekilde yatırımını yapabilsin” dedi.

“İŞ DÜNYAMIZIN HER ALANDA YANINDAYIZ”

Faiz oranlarının düşmesiyle yatırımcı ve girişimcinin yatırım yapabileceğine, yatırım olduğunda üretim olacağına ve sıkıntılı sürecin başarıyla atlatılacağına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ekonomideki dar boğazın içinde en önemli sıkıntılardan bir tanesi de; Allah göstermesin, istihdamdaki, işsizlikteki sıkıntı olacaktır. Biz bu işsizliğe de fırsat vermemeliyiz” dedi.

Konuşmasında, “Türkiye’nin şu andaki sorunu paranın yokluğu değildir, paranın stabil hâle geçmiş olmasıdır” tespitine yer veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Herkes birden alacağını tahsil etme, borcunu öteleme gayretine girdiğinde işin içinden hiç kimse çıkamaz. Herkes elindeki parayı piyasaya sürdüğü zaman bu sorun kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Hiç kimse ‘önümü göremiyorum’ deme lüksüne sahip değildir. Herkes bir arkasındakinin önünü açarak, bu fedakârlığı yaparak, bu riski alarak ilk adımı atmalıdır. Kimse bu ilk adımı atmadığında, herkes yerinde sabit kaldığında işte şu anda olduğu gibi varlık içinde yokluk çekmeye mahkûm oluruz. Bunun için diyorum ki; gelin ülkemiz için, vatanımız için, milletimiz için hep birlikte harekete geçelim. İşimizi ve işimize dört elle şöyle kucaklayalım, sarılalım. Yapacağımız yatırım varsa hemen yapın, Bismillah deyip işe koyulalım. Üretimimizi azaltmışsak, stoklarımızı bitirmişsek, hemen yarın yeniden makineleri, tezgâhları tam kapasite çalıştırmaya başlayalım. İptal ettiğimiz, iade ettiğimiz siparişlerimiz varsa, tedarikçilerimizle, müşterilerimizle temasa geçip derhâl talebimizi yenileyelim. İçeride ve dışarıda yeni pazarlar bulmak için hemen çalışmaya başlayalım. Bunları yaptığımızda 2017’nin gerçekten çok parlak bir yıl hâline dönüştüğünü göreceğiz. Buna hepimizin ihtiyacı var. Devlet olarak iş dünyamızın finanstan vergiye, istihdamdan ihracata kadar her alanda yanındayız, yanında olmayı da sürdüreceğiz.”

Cumhurbaşkanlığı Külliyesini teşriflerinden dolayı muhtarlara, teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, mahalle ve köylerindeki vatandaşlara selam ve muhabbetlerini iletmeleri ricasında bulundu.

Kaynak: tccb.gov.tr


Yayın Tarihi: 03/01/2017