Fındık Lisanslı Depo Tebliğinde Değişiklik Yapıldı


Fındık Lisanslı Depo Tebliğinde Değişiklik Yapıldı

"Fındık Lisanslı Depo Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" çerçevesinde, asgari 10 Bin Ton ile kurulmasına izin verilen fındık lisanslı depo tesisleri için bu şart asgari 5 bin ton' a indirildi

Giresun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Bölük, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada şu bilgileri paylaştı;

‘’2 Aralık 2023 Tarih ve 32387 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Fındık Lisanslı Depo Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" çerçevesinde, asgari 10 Bin Ton ile kurulmasına izin verilen fındık lisanslı depo tesisleri için bu şart asgari 5 Bin Ton' a indirildi.

Bilindiği üzere Kasım 2021'de Borsamız yerleşkesinde Ticaret Bakanlığı ve konuyla ilgili bir çok kuruluşun yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirilen ,"Fındık Lisanslı Depo Çalıştayı" çerçevesinde, fındık lisanslı depo tesisinin kuruluşu için 10 Bin Ton' kapasite istenmesi şartının sistemin gelişimine ve yaygınlaşmasına olanak sağlamadığı dolayısıyla asgari kapasite şartının 10 Bin Ton' dan, 5 Bin Ton'a çekilmesinin fındık lisanslı depolarının taban yayılmasına ve yaygınlaştırılmasına olumlu etkileri olacağını ifade etmiştik.

Israrlı çabalarımızın sonucunda yapılan bu tebliğ değişikliğiyle fındık lisanslı depolarının kuruluşunun ve yaygınlaşacağının hızlanacağına inanıyoruz. Çünkü bu yönde talepler vardı. Sektördeki müteşebbislerin bu değişiklikle en kısa sürede yatırımlarına başlayacağını düşünüyoruz.

Piyasanın arz ve talep dengesinin doğru orantılı oluşmasına olumlu faydalar sağladığını düşündüğümüz lisanslı depoculuk sisteminin bu tebliğ değişikliğiyle lisanslı depoların çoğalmasına bu sayede fındıktaki emanet sistemindeki yaşanan olumsuzlukların azalmasına, daha yönetilebilir bir hale gelmesine ve piyasa derinliğinin gelişmesine çok olumlu katkılar sunacağını düşünüyor ve umuyoruz.

Hep dediğimiz gibi fındık lisanslı depoculuğunda tek olmak istemediğimizi, daha da yaygınlaşmasını arzuladığımızı ve bu sistemin Türk Fındığında üretim-ticaret-ihracat ekseninde planlanabilir ve ülkemiz lehine yönetilebilir, istikrarlı her kesimin memnun olabileceği bir rol model olacağını defaten ifade etmiştik.

Özetle lisanslı depoculuk sistemine en uygun ürünün fındık olduğunu bir kez daha yineliyoruz. Öyle ki ülkemizin dış piyasalardaki fındık piyasa liderliğinin de fındık lisanslı depo sistemiyle daha etkin hale geleceğini ve dış piyasadaki rakiplerimize fark yaratacağını düşünüyoruz. Yeter ki bu değişiklikle sağlanan avantajların başka başka enstrümanlarla geliştirilmesine imkân tanınsın. Bizler bu yöndeki görüş ve önerilerimizin bundan önce olduğu gibi bundan sonra da sıkı takipçisi olmaya devam ediyor olacağız.

Dünya'da ve Türkiye'de ilk ve tek olma özelliği bulunan Fındık Lisanslı Depoculuğu sisteminin gelişimine bu tebliğ değişikliğiyle katkı sağlayan başta Cumhur Başkanımız Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN olmak üzere Ticaret Bakanımız Sn.Prof. Dr. Ömer BOLAT'a, Ticaret Bakan Yardımcımız Sn. Sezai UÇARMAK'a, İç Ticaret Genel Müdürü Sn. Adem BAŞER'e, Lisanslı Depo Daire Başkanı Sn. Av. Bahar EMRE'ye ve emeği geçen herkese, camiamız adına teşekkür ediyorum. Umarım gelecek günlerde yeni fındık lisanslı depoların kuruluşuna hep birlikte şahitlik ederiz.’’


Yayın Tarihi: 03/12/2023 - 15:06