Fiskobirlik 2019-2020 Olağan Genel Kurulu Yapıldı


Fiskobirlik 2019-2020 Olağan Genel Kurulu Yapıldı

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği 2019-2020 yılı, Olağan Genel Kurulu Giresun’da bulunan Fiskobirlik Eğitim ve Sosyal Tesislerinde gerçekleştirildi.

Genel Kurulun açılış konuşmasını, Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi BAYRAKTAR gerçekleştirdi. Genel Kurulun Birliğin adına hayırlara vesile olmasını dileyen Başkan Lütfi BAYRAKTAR, pandemi sürecinde hayatını kaybedenler için Allah’tan rahmet, hastalığı atlatanlara ise şifalar diledi.

Genel Kurulda Divan Başkanlığı’na, Ordu Kooperatifi Temsilcisi Engin Tekintaş, Başkan Vekilliği’ne Giresun Kooperatifi Temsilcisi Fuat Yurt, Katip Üyeliklere ise Hendek Kooperatifi Temsilcisi Hüseyin Pehlivan ve Akçaabat Kooperatifi Temsilcisi Mahmut Sivrikaya seçildi.

Saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşından sonra söz alarak bir konuşma gerçekleştiren Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi BAYRAKTAR, Fiskobirlik’in geçen yıldan daha iyi durumda olduğunu dile getirdi. BAYRAKTAR, Birliğin personel, üretici ve devlet kurumlarına vadesi geçmiş hiçbir borcunun bulunmadığını belirtti. Birliğimiz ile ilgili meselelerin konuşulması ve çözüme kavuşturulması için tek yetkili merciinin Genel Kurul olduğunu dile getiren Başkan Lütfi BAYRAKTAR, Birlikde tüm süreçlerin şeffaf bir şekilde yürütüldüğünü dile getirdi.

Bu yıl gerçekleştirilen çalışmalar hakkında da bilgiler veren Yönetim Kurulu Başkan Lütfi BAYRAKTAR, özellikle son dört yıllık süreçte yapılan ciddi yatırımlarla birlikte markalaşma konusunda da önemli adımların atıldığını söyledi. Fındığın sadece fiyat üzerinden tartışılmasının hem üreticilere hem tüketicilere haksızlık olduğunu belirten Başkan Lütfi BAYRAKTAR, bu durumun konuyu aslında daha önemli bir noktadan kopardığını belirtti.

Borçların bitmesi ve yeniden yapılanma sürecinin başlamasıyla birlikte bazı çevrelerin Fiskobirlik’ten eski dönemlerde olduğu gibi fındık piyasasında tekrardan bir müdahale alımı kurumu gibi hareket etmesini beklediklerini belirten Başkan Lütfi BAYRAKTAR, devlet desteği olmadan dünyada hiçbir kurumun müdahale kurumu görevi yapamayacağının altını çizdi. BAYRAKTAR açıklamasında; ‘’ Son zamanlarda evet TMO fındığı alıyor kar ediyor diye seviniyorlar. Ama TMO piyasada çok iyi bir iş yaparak sonucunu çok kötü bağlıyor. Aldığı fındığı aynı sezon içinde satarak kendini sanayicinin stokçusu pozisyonuna düşürüyor. TMO fındığı alsın çürütsün demiyorum yanlış anlaşılmasın, fındık milli bir kaynaktır. Biz diyoruz ki TMO aldığı fındığı işleyerek satsın. TMO fındığı işleyerek piyasaya sürerse, tekelleşen firmalar ve sanayiciler bilecek ki TMO’ya giden her 1 kg fındık, işlenerek karşısına rakip olarak çıkacak. Dolayısıyla da bu firmalar makul fiyattan mecburen piyasadan ihtiyacı olan fındığı alacaklardır. Fındığın işlenerek katma değere dönüştürülmesi konusunda ise Fiskobirlik’in tüm tesisleri TMO’ya açıktır.’’ Açıklamasında bulundu.

Yapılan yatırımlar hakkında da bilgiler veren BAYRAKTAR, sadece EFİT A.Ş’de bugüne kadar 50 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirildiğini belirtti.

Başkanın konuşmasının ardından;

2019-2020 iş yılı Olağan Genel Kurulu gündem konularından,

2019-2020 iş yılı Yönetim Kurulu raporu ile Finansal Tablo ve Denetim raporunun okunması,

2019-2020 yılı Bilanço, Envanter ve Gelir Gider Tablosunun incelenerek onaylanması veya reddi,

Birliğin çalışma politikası ve stratejisinin belirlenmesi, bunların uygulanmasına yönelik yıllık çalışma programları ve 2020-2021 yılı bütçesinin görüşülmesi ve karara bağlanması,

Ana sözleşmenin 46. Ve 61. Maddeleri doğrultusunda Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği ve bağlı kooperatiflerin Denetim ve Rehberlik Birimi yönetiminde yapılacak değişiklikler görüşülerek uygulanması ve karara bağlanması maddeleri,

Zaman tasarrufu sağlanması açısından birleştirilmesi için Genel Kurula verilen önerge, Genel Kurulda yapılan oylama sonucunda kabul edilerek, Genel Kurulun onayına sunuldu.

Yapılan oylama ve müzakerelerin ardından bu 4 madde, Genel Kurul tarafından kabul edildi.

Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Kurulda yapılan oylama ve müzakerelerin sonucunda oy birliği ile ibra edildi.

2020/2021 iş yılı dönemine ait genel bağımsız denetleme faaliyetinin, Bağımsız Denetçi Ercan Kır’a yaptırılması genel kurula sunularak oy birliği ile kabul edildi.

Yönetim Kurulu Üyelerinin, huzur hakkı ve harcırah gibi parasal hakları, Genel Kurul huzurunda gerçekleştirilen müzakerelerin ardından yapılan görüşmeler sonucunda kabul edildi.

Ana sözleşmenin 68. Maddesinin hükmü doğrultusunda genel gider menfi farklarının kapatılmasının kullanılması ile ilgili Genel Kurul gündem maddesi, Genel Kurul huzurunda yapılan müzakerelerin ve oylamanın ardından oy birliği ile kabul edildi.

Son olarak Başkan Lütfi BAYRAKTAR, Genel Kurula hitaben yaptığı teşekkür konuşmasıyla genel kurulu sonlandırdı.


Yayın Tarihi: 04/07/2021