Başkan Yılmaz, Rakamlar Gerçeği Yansıtmıyor


Başkan Yılmaz, Rakamlar Gerçeği Yansıtmıyor

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, MÜSİAD Samsun ile Frankfurt şubelerinin işbirliği ile düzenlenen MÜSİAD Türkiye-Almanya İş Forumu’na katıldı.

Forumun açılışında konuşma yapan Başkan Yılmaz, resmi kayıtlarda Samsun ihracatının yıllık 450 milyon dolar gözüktüğünü ancak bunun doğru olmadığını söyledi. Başkan Yılmaz, il genelindeki tüm üretim ve imalatların kayıt altına alınması gerektiğinin altını çizdi.

MÜSİAD Türkiye-Almanya İş Forumu, Serra Otel’de yapıldı. Foruma Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti Milletvekili Fuat Köktaş, Eski Bakan Mustafa Demir, STSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Ümit Kiler, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Öncel, Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz ile çok sayıda bürokrat, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile Türk ve Alman iş adamları katıldı.

Forumun açılışında konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Alman iş adamlarının foruma katılmalarının kendisini sevindirdiğini kaydetti.  Katılımın yüksek olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Yılmaz, “Bu forumda Samsun bilim insanlarının çok güzel ortaya koyacağını, Samsun’un uluslararası düzeyde bir platformda görüşmeye açacak bir enerjinin buradan yükseleceğine inanıyorum. Burada ihracat, üretim, ekonomi konuşulacak. O bakımdan Bu organizasyonun gerçekleşmesine katkı veren herkese teşekkür ediyorum.” dedi. 

 “MEVCUT RAKAMLAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR”

Samsun’un ekonomisi hakkında bilgi veren Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, “Turizmde büyük bir potansiyele sahibiz. Kentimiz hızla sağlık, lojistik ve tıbbi cihazlar ve cerrahi el aletleri sektörünün merkezi haline geliyor. Resmi kayıtlara göre Samsun yılda 450 milyon dolar ihracat yapıyor. Ama resmi olmayanlarla imalatlarla birlikte ihracat kapasitemiz daha yüksek. Yani kayıtlı olan işletmelerin yaptığı bu ihracat gerçeği yansıtmıyor. Ülkenin yaptığı 160 milyar dolarlar civarındaki ihracat tanımı önemlidir ve 2023 ve onu takip eden yıllarda 500 milyar dolarlara çıkarmaya çalışılıyor. Önemli olan bu ama Samsun’un ihracatı 450 milyon dolar değil. Samsun’un ihracatı, Samsun’da da üretilen imalatın katma değerlerinin birçoğu burada yazılmadığı için kent kayıtlarında olmadığı için düşük görünüyor. Sadece Amerikan Tabocco, 250 milyon dolar. Ama Samsun’da kaydı olmadığı için buraya yansımıyor. Bu bize yazılmalı. O zaman iki kayıt tutulmalı. Samsun’dan ihracat edilmesinin yanında Samsun’da üretilmiş bir ürünün katma değerinin kaydının tutulması gerekiyor.” diye konuştu. 

 “DAHA FAZLA ÇABA GÖSTERMELİYİZ”

Kent ekonomisinin geliştirilmesi konusunda daha fazla çaba harcanması gerektiğini vurgulayan Başkan Yılmaz, “Sayın Cumhurbaşkanımız, bizleri topladığında ihracatta Samsun’un ne kadar geliştiğini, ihracatın arttığını ve kişi başına düşen milli gelirin ne kadar yükseldiğini soracaktır. Onun için daha fazla çaba göstermeli, çalışmalıyız. Önümüzdeki birkaç içinde ihracatımızı 1 milyar dolara çıkaracağımızı düşünüyorum.  Şehircilik anlamında Samsun’u Dünya’nın en gelişmiş şehirlerinde ne varsa bu kentte de onun olması yönünde bir aksiyon planı içindeyiz. Şehrimizi geliştirerek geleceğe taşıyoruz. Ama şehri geleceğe taşımak yetmiyor, ekonomisini de geliştirmek, artırmak zorundayız. “ şeklinde konuştu.

 “TURİZMDE HAK ETMEDİĞİMİZ BİR YERDEYİZ”

Turizmi geliştirmeye ve canlandırmaya çalıştıklarına da değinen Başkan Yılmaz, “ Turizmde hak etmediğimiz bir yerdeyiz. Bu kadar güzel bir coğrafyada turizmimizi daha fazla geliştirmemiz ve turistlerin ilgi odağı haline getirmemiz lazım. Bu konuda eksikliklerimizi 2-3 yıl içinde büyük ölçüde tamamladık. Konaklama tesisi sorununu çözdük. Şuanda 3 bin 500 civarında konaklama kapasitemiz var. Sağlıkta çok iyiyiz. Sağlık turizminde bir iddia ortaya koyuyoruz. Samsun, ameliyat araç gereçleri üretiminde bir merkez haline geldi. Lojistik OSB’yi hızla inşa ediyoruz. Allah’ın izniyle Samsun, 2023’teki 500 milyar dolarlık Türkiye’nin ihracat hedefinde üzerini düşen görevi yerine getirecektir. Bu uğurda da bütün gayretimizle çalışacağız. “ ifadelerini kullandı.


Yayın Tarihi: 27/04/2016