Cumhuriyet İle Yaşıt “Ayın Tarihi” Dergisi Yeniden Yayında


Cumhuriyet İle Yaşıt “Ayın Tarihi” Dergisi Yeniden Yayında

İletişim Başkanlığı, Cumhuriyet tarihinin en uzun süreli yayınlarından biri olan “Ayın Tarihi” dergisini yeniden okuyucuyla buluşturuyor.

İlk sayısı Cumhuriyet’in ilanından önce Eylül 1923’te yayımlanan “Ayın Tarihi” dergisi uzun bir süre Osmanlı Türkçesi ile okuyucularıyla buluştu. 1929’dan itibaren Latin harfleriyle yayın hayatına devam eden derginin ulusal ve uluslararası gündeme ilişkin tüm konuları etraflıca ele alması ve bu yönüyle yegâne kaynak olması geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmasını sağladı.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, böylesine köklü bir yayını yeniden okuyucularıyla buluşturmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Altun, bu gibi çalışmaların geçmişten bugüne taşınmasının köklü kurumların varlığını göstermesi açısından da son derece değerli olduğunun altını çizdi. 

Derginin aylık olarak yayımlanacağını, söz konusu zaman diliminde Türkiye ve dünyada yaşanan tüm önemli gelişmelerin “Ayın Tarihi” dergisinde detaylı bir şekilde işleneceğini ve böylelikle geleceğe bir tarihi vesika bırakılacağını belirten Altun, derginin Eylül 1923’teki ilk sayısında belirtilen amaçlarına sadık kalacaklarını ancak teknik açıdan günümüz koşullarına ve gerçeklerine uygun olacağını, belirtti. 

“Tarihi bir vesika…” 
Derginin ilk sayısında okuyuculara da seslenen Fahrettin Altun, şunları kaydetti: 
“Ayın Tarihi dergisi Cumhuriyetimizle yaşıt. O günden bugüne birçok gelişme yaşandı. Ülkemizin yaşadığı tüm acı tecrübeler, tüm olumlu gelişmeler bu dergi vasıtasıyla tarihi bir vesika haline geldi. Biz de dergiyi, gelişmiş tüm iletişim imkanlarını kullanarak ama özüne de sadık kalarak yeniden milletimizle buluşturmaya karar verdik.”

İletişim Başkanı Altun, derginin 1923’ten itibaren bütün sayılarının basılı olarak İletişim Başkanlığı kütüphanesinde araştırmacılar, akademisyenler ile tarihe ilgi duyan herkesin hizmetinde olduğunu belirterek, derginin 1947 yılından günümüze kadar olan sayılarına ise dijital ortamda İletişim Başkanlığı internet sayfasından ulaşmanın mümkün olduğunu söyledi. 

Yıllar sonra yayımlanan bu ilk sayımızda Kovid-19 salgınının hem ulusal hem de uluslararası tüm boyutlarını, yaşanan gelişmeleri ve Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yürüttüğümüz mücadelenin her boyutunu kayıt altına aldıklarını belirten İletişim Başkanı Altun, “Ayın Tarihi dergisinin yeni yolculuğu hayırlı olsun” dedi. 

Yeni sayı “Yeni Normal” kapağı ile çıktı 
Ayın Tarihi dergisinin yeni sayısı, Kovid-19 ile mücadelenin devam ettiği bu süreçte Yeni Normal başlıklı bir kapak ile çıktı. Kovid-19 salgınının dünyadaki etkilerinin yanı sıra Türkiye’nin salgınla etkin ve çok boyutlu mücadelesinin ele alındığı dergide, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ile yapılan bir söyleşi yer aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kovid-19 salgını sürecinde uluslararası temaslarına da değinilen dergide, Türkiye ve dünyada ayın diğer gelişmeleri masaya yatırıldı. 

Dergide, İletişim Başkanlığı tarafından yürütülen kamu diplomasisi faaliyetleri de tanıtıldı. 

Kaynak: iletisim.gov.tr


Yayın Tarihi: 30/06/2020